Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

door Redactie

Slik jij de pil als anticonceptiemiddel en ben je daarnaast ook niet vies van een pretpilletje op een dancefeest of een hijs van een joint op zijn tijd? Ooit stil gestaan bij mogelijke interacties tussen jouw anticonceptiepil en bepaalde (illegale) drugs? Ja, ook het gebruiken van medicijnen of voedingssupplementen is ook niet zonder gevaren voor de betrouwbaarheid van je anticonceptie… Wij leggen precies uit wat het effect is van je (recreatieve) drugsgebruik op de pil.

Interactie van de anticonceptiepil met (illegale) drugs

Laten we eerst even wat feiten op een rij zetten. Cannabis is de meest gebruikte drug onder jongeren, naast de andere middelen alcohol en tabak. XTC is de meest gebruikte drug in het uitgaanscircuit. Ook opvallend is de toename van ‘ecstasy light’, 4-FA, een zogenaamde designerdrug. Dat bleek uit onderzoek van het Trimbos Instituut.

Wat is het effect van het recreatieve gebruik van de plantjes, pilletjes en poedertjes op de betrouwbaarheid van orale anticonceptie? Het antwoord lijkt voordelig uit te pakken voor de feestgangers onder ons. Interacties tussen de pretpil of andere drugs als hasj, wiet of speed zijn niet beschreven in de medische literatuur, volgens het Trimbos Instituut. Simpelweg omdat er gewoon te weinig onderzoek is gedaan om eventuele bijeffecten uit te sluiten.

Let wel, het instituut beschrijft alleen de effecten van de meest bekende drugs, dus voor mensen die exotischere geestverruimende middelen aanschaffen in een smartshop is kans op interacties nog minder goed in te schatten. Je bent daarom vaak je eigen proefkonijn! Laat het niet zover komen om onveilige sex te hebben: gebruik voor de zekerheid een condoom.

invloed drugs en medicijnen anticonceptiepil

Let op braken en diarree

De anticonceptiepil kan ook minder betrouwbaar worden door gevolgen van drugsgebruik. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je moet overgeven, omdat de spacecake van je beste vriendin niet heel lekker viel… Gebeurt het braken binnen drie uur na het nemen van de anticonceptiepil, dan is de pil minder betrouwbaar aldus Apotheek.nl. Ook wanneer je de diarree hebt binnen vier uur na het gebruik van de anticonceptiepil, wordt de betrouwbaarheid van de pil minder. Wat doe je dan? Het beste is om in de bijsluiter van de desbetreffende anticonceptiepil op te zoeken wat je moet doen. Soms is het mogelijk de volgende pil uit de strip in te nemen wanneer de misselijkheid is afgezwakt.

Laat drugs testen

Een algemeen advies als je drugs gaat gebruiken is: laat de drugs – indien mogelijk – testen bij een officieel laboratorium. Dan weet je in ieder geval wat er in de drugs zit en kun je beter inschatten wat de effecten zullen zijn. Jellinek heeft een link naar een drugstestservice. Dit soort instituten kunnen je ook verder informeren over gezondheidseffecten van verschillende soorten drugs.

Bij twijfel: gebruik een condoom

Daarnaast is het aan te raden altijd een condoom te gebruiken wanneer je drugsgebruik combineert met de anticonceptiepil. Ook in verband met SOA’s natuurlijk, vooral als er een kersverse partner bij je in bed ligt. Blijf condooms gebruiken tot de werkzaamheid van de pil weer stabiel is. Hierover staat meer in de bijsluiter van je anticonceptiepil.

Interactie van anticonceptie met medicijnen en supplementen

De anticonceptiepil kan soms ook worden beïnvloed door andere (legale) middelen. Denk aan medicijnen en voedingssupplementen. Hierover schreven we al eerder uitgebreid een artikel. Hierbij nog eens een kort overzicht over een aantal bekende tricky combinaties met de pil:

  • Middelen tegen epilepsie (onder andere Fenobarbital, fenytoïne, primidon, carbamazepine);
  • Middelen voor het behandelen van tuberculose (rifampicine);
  • Medicijnen tegen schimmelinfecties (griseofulvine);
  • Sint-Janskruid (Hypericum perforatum), dit is een kruidenpreparaat dat wordt gebruikt voor stemmingswisselingen. Let op! Dit middel is gewoon zonder recept te verkrijgen bij de drogist en natuurvoedingswinkel;
  • Laxerende middelen (waaronder Detoxthee Bootea!), die zorgen dat je aan de diarree gaat binnen vier uur na het pilgebruik;
  • Geactiveerde kool, zoals Norit (diarreeremmer), dat de werkzame stoffen uit de pil kan absorberen.

Wanneer je een nieuw medicijn of supplement gaat gebruiken, overleg dit dan altijd met je huisarts en/of apotheek. Zo kunnen ongewenste interacties worden vermeden. Bij tijdelijk gebruik van bovenstaande middelen wordt aangeraden een condoom te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Indien je voor lange tijd of permanent een medicijn moet gebruiken dat niet goed samengaat met de anticonceptiepil is het een goed idee om andere manieren van anticonceptie te overwegen. Ook hiervoor kun je bij de huisarts terecht.

invloed drugs en medicijnen anticonceptiepil

Conclusie

Het mag duidelijk zijn, aan het gebruik van de anticonceptiepil zitten wat haken en ogen. En dat een middel legaal is, betekent niet dat het veilig gebruikt kan worden met orale anticonceptie. Lees altijd de bijsluiter die bij jouw pil hoort, want er bestaan meerdere soorten anticonceptiepillen.

Dit is een gastblog door Lydia.

Meer over de anticonceptiepil:

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

De pil: Anticonceptie

“Ik ben gestopt met de pil”

Beeld: Pinterest, Giphy, Tumblr

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy