Hoe verbreek ik mijn relatie? – Vrijvraag #97

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het het beëindigen van een relatie.

Aanleiding

Een relatie verbreken is vaak makkelijker (niet leuker!) wanneer er iets is gebeurd wat over je grens is gegaan en niet meer acceptabel is voor een toekomst samen. De ander kan worden weggezet als slecht en niet goed genoeg voor jezelf. Een fikse ruzie en boosheid kunnen je helpen de keuze te vergemakkelijken en zorgen dat je er ook achter blijft staan. Je verdient beter.

Het wordt lastiger naarmate er (nog) meer gevoelens van liefde aanwezig zijn en je emotioneel gehecht bent aan de persoon. Ook de verbondenheid en het leven samen kunnen het lastiger maken om de relatie te verbreken over het samen hebben van kinderen nog niet gesproken. Als de keuze samen wordt gemaakt is dat soms net fijner of voelt het beter omdat je de verantwoordelijkheid van de keuze deelt. Ben jij de enige verantwoordelijke in de keuze en weet je dat de ander dit echt anders voelt is het doorhakken van de knoop soms een hele opgave.

Soms denken mensen dat je geen recht op verdriet of een moeilijke periode hebt wanneer jij de relatie verbreekt. Ook wanneer je het uitmaakt en achter de keuze staat kan dit pijnlijk en verdrietig voor jou zijn. Afscheid nemen van iets wat leuk was of iemand die leuk is, iemand pijn doen, is nooit leuk.

Heel persoonlijk

Er zijn niet echt regels voor het uitmaken of stoppen van een relatie. Berichten, bellen, een brief schrijven, in een persoonlijk gesprek. Het is vooral per persoon en relatie verschillend hoe dit gedaan wordt. Het hangt daarin wellicht wel af van de relatie, betekenis of impact die het heeft op ieders leven. En ook je eigen moed en angsten. Vooral belangrijk is, dat de manier goed voor je voelt. Maar vergeet daarin ook niet de ander. Of je nu een date-, korte of lange relatie hebt, er zijn altijd meerdere mensen betrokken bij een einde.

Ghosten

Het zogenaamde ghosten, opeens complete radiostilte – afkappen zonder enige reden – wat tegenwoordig met alle datingapps vaker lijkt te gebeuren, geeft mensen psychologische stress en laat in de hersenen reacties zien van fysieke pijn. Plotseling genegeerd worden brengt twijfel over jezelf. Het is een kleine moeite, al stelde het voor jezelf niet veel voor, om de persoon met wie je date te laten weten dat dit het voor jou niet is. Ook de minder diepgaande relaties hebben een einde.

Mensen willen vaak wel graag duidelijkheid, een verklaring of uitleg waarom de keuze wordt gemaakt. Dit helpt in de verwerking of om het te kunnen snappen en het af te kunnen sluiten. Anderen hebben helemaal geen behoefte aan woorden of een gesprek. Één van de twee wil niet meer, dat is meer dan genoeg reden. Klaar is klaar, tijd om verder te gaan. De één lukt het om snel, daadkrachtig, met het verstand, rationeel een wel overwogen keuze te maken. De ander maakt een keuze op emotie, impulsen, een crime passionnel. Het kan een langer proces met vallen en opstaan zijn.

Verschillende verwerkingsprocessen

Soms is tussenstap een tijdelijke break-up, tijdelijk afstand, minder druk om ‘het goed te willen’, het redmiddel van een relatie. Voor de ander is dat een teken dat het voorgoed over is. Daarnaast reageert elk koppel anders bij een break-up. Heeft de één er vrede mee, kunnen elkaar vrij snel loslaten en verder gaan. De ander houdt graag contact wordt goede vrienden zonder slag of stoot of vaart juist het beste wanneer alle contact wordt verbroken. Een derde zal met nodige dramatiek, wel-niet getwijfel, sex met de ex, verder stappen zetten. En zo heeft een ander knallende ruzie in de rechtszaal.

Rationaliseren

Je zou in ieder geval duidelijk in je hoofd of op papier kunnen neerzetten waarom je deze keuze maakt en wat je de ander nog wil zeggen. Rationele onderbouwing kan helpen om wanneer emoties bij jezelf of de ander om de hoek komen kijken bij de keuze te blijven staan. En uiteindelijk is het een kwestie van doen. Een bericht eerder op de dag met ik wil met je praten kan je helpen om niet de escape knop te gebruiken wanneer het te spannend wordt. Twijfel je nog? Maak dan voorlopig geen keuze en ga er voor. Elke dag wikken en wegen is voor niemand goed, plaats dat moment naar een volgende maand. Evalueer je keuze dan opnieuw. Wees uiteindelijk duidelijk, eerlijk en open naar jezelf en ook naar de ander. Een keuze niet durven maken uit angst voor de gevolgen is voor zowel jezelf en de ander niet eerlijk en houdt jullie beiden tegen om verder te gaan in het leven.

Meer vrijvragen:

Waarom heeft een man een ochtenderectie? – Vrijvraag #96

Hoe krijg ik meer zin in sex? – Vrijvraag #95

Wij willen swingen, zijn er adviezen? – Vrijvraag #94

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy