Morning-after pil: het gemak en gevaar…

door Lotte

Het is gezellig, héél gezellig if you know what I mean. Alles gaat snel, van het één komt het ander en je gaat op in het moment. Je wilt hem. Nu! ‘Geen condoom? Wat maakt het uit, ik haal toch gewoon even een morning-after pil?’ Herkenbaar?

De verleiding is (te) groot

Grote kans dat je tussen het voorspel en de daad toch wel minimaal een keer bedenkt dat je eigenlijk iets moet gebruiken, maar toch alle verstand in de wind steekt. ‘Condoom!’, ‘SOA?!’, ‘Waarom slik ik de pil ook alweer niet?’, ‘Fuck, we hebben niets’ of ‘Dit is spannend, fout en daardoor extra sexy’. Wat je ook denkt, of niet, je wilt of durft het moment suprême niet te verpesten. Goed, het kan natuurlijk ook gewoon misgaan als je wél de nodige voorbereidingen hebt getroffen…

Verkrijgbaarheid van de morning-after pil

Als het kwaad is geschiet – bewust of onbewust – kun je gelukkig gewoon even een morning-after pil scoren. Toch? Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 tienermeiden in Amerika weleens de morning-after pil heeft gehaald, een groot verschil met tien jaar terug, toen was het slechts op 1 op 12. De oorzaak: de morning-after pil is tegenwoordig zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogisterij, zo easy gaat dat anno 2015. Het is fijn dat die optie gewoon bestaat voor vrouwen (bijvoorbeeld als je misbruikt bent), maar omdat-ie bestaat zou het gebruik van de morning-after pil ook kunnen uitlokken.

Wees gewaarschuwd: de bijwerkingen van de morning-after pil

Nu moet je natuurlijk niet al te makkelijk denken of zeggen: ‘Ach, steek ’m er maar in! Ik haal morgen wel even een pilletje,’ – of iets sexyers dan dat. Even zonder geintjes: onthoud dat deze noodpil(!) alleen voor noodgevallen is – en daaronder valt jouw hoge sexnood niet. Nee, echt niet, ook al voelt dat misschien wel zo. De morning-after pil beschermt je namelijk niet tegen SOA’s, is minder betrouwbaar dan een anticonceptiepil en andere voorbehoedmiddelen, en geeft je lichaam een flinke klap – met name je hormoonhuishouding. Het bevat namelijk een enorme hoeveelheid hormonen, waardoor misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten en kleine bloedingen kunnen opspelen. Wees gewaarschuwd en zorg dat je altijd een rubbertje in je portemonnee hebt.

Wijze raad voor de veelgebruiker

Neem de noodpil zo snel mogelijk in, dan heb je de meeste kans dat hij aanslaat, waardoor je minder kans hebt om zwanger te raken. Ben je een ‘veelgebruiker’ van de morning-after pil? Dan is het misschien een verademing dat het niet per se een gevaar is voor de gezondheid. Als je niet klaar bent voor een kind, heb je wel een probleem. Veelvuldig gebruik zorgt namelijk voor een verminderde betrouwbaarheid, waardoor de kans op een zwangerschap groter is. Dus volg mijn wijze raad op en zorg ervoor dat in ieder geval één van jullie voorbereid en voorbehoed komt. De kosten van één morning-after pil is 15 euro, een maandstrip anticonceptie kost meestal ook zoiets. Do the math, girls!

Bron: NBCnews

 

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt! 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy