Nieuw: De breakup retraite

door Julia

Er zijn tegenwoordig allerlei klinieken of retraites waar je terecht kunt voor een behandeling tegen een verslaving. Of het nu gaat om een drugsverslaving, een gokverslaving of een sexverslaving, de hulp is er. Behalve als het gaat om een breakup, hulp bij het omgaan met liefdesverdriet daar is geen behandeling voor. Tot nu.

 

Na een heftige relatiebreuk kwam Amy Chan, relatiecolumnist en redacteur van het online magazine Just / My Type, op het idee om een breakup retraite te beginnen.

 

Serene plek

Na vijf jaar strandde Amy’s relatie, met de man van wie ze dacht dat hij de ware voor haar was. Haar hart was in duizend stukken gebroken en het enige waar ze behoefte aan had was een veilige plek om te helen, te reflecteren en goed voor zichzelf te zorgen. Maar die plek bestond niet. Althans nog niet, want toen is het idee geboren voor Renew. Een breakup retraite dat bestaat uit allerlei activiteiten die in het teken staan van heling, zoals therapie, yoga en meditatie. En dat alles op een plek wat complete rust uitstraalt; een boerderij in de Hudsonvallei, New York.

 

Groot verlies

Amy heeft dus zelf ondervonden hoe emotioneel zwaar een breakup kan zijn, ze vertelt hierover: ‘Ik dacht dat ik de rest van mijn leven met deze man zou doorbrengen, dus toen het uitging was ik ontroostbaar. Hij was mijn eerste liefde en zonder het me te realiseren, had ik heel veel van mezelf in die relatie gestopt. Te veel. Ik leende mijn identiteit aan die relatie. Dus op het moment dat alles uiteen viel, brak ik in duizend stukken.’

Voor veel vrouwen en ook mannen is dit herkenbaar, na verloop van tijd geef je te veel van jezelf waardoor het niet alleen je partner is die je verliest na de breakup.

‘Ik verloor niet alleen mijn partner, mijn beste vriend, ik verloor mijn identiteit’.

Het duurde niet lang of Amy raakte in een depressie, ze kreeg paniekaanvallen en dacht steeds vaker aan zelfmoord.

‘In die tijd ging ik op zoek naar een retraite of een veilige plek waar ik de behandeling kon krijgen die ik nodig had. Ik zocht overal, maar ik kon niks vinden wat speciaal gericht was op de ondraaglijke pijn die gepaard gaat met separatie. Het heeft me bijna twee jaar gekost om volledig te herstellen van die relatiebreuk. En gaandeweg heb ik geleerd welke handvaten ervoor nodig zijn om mezelf te kalmeren en weer in evenwicht te brengen’.

Chan kreeg ook veel steun van vrienden en familie op de momenten dat ze het heel moeilijk had.

 

Heling

Een half jaar later ontstond het idee om Renew te starten. Amy kreeg via haar online magazine veel vragen van lezers over hoe om te gaan met de pijn van een breakup. Niet veel later realiseerde ze zich dat zij degene was die die veilige plek moest creëren waar zijzelf na haar breakup zo’n behoefte aan had. Renew is die veilige plek waar men kan komen om te helen op een gezonde manier.

Het moment dat je binnenkomt word je meteen gevraagd om al je digitale apparaten in te leveren. Je telefoon, je iPad, je laptop, alles. Waarom? ‘In een van de gesprekken leggen we de psychologie achter de verslaving van dopamine uit. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als we de Instagram van onze ex checken, of ons druk maken over een foto die hij heeft geliked. Wat dat psychisch met je doet’.

In de retraite zijn er ook groepsgesprekken waarin onderwerpen als hechtingstheorie en de psychologie achter waarom we bepaald gedrag vertonen of bepaalde gevoelens hebben als we verliefd zijn. Ook oefenen ze bij Renew hoe je jezelf het beste kunt kalmeren in stressmomenten. Er is een-op-een coaching en de deelnemers krijgen iedere avond een schrijfopdracht. Daarnaast kunnen ze dagelijks een yoga- of meditatieles bijwonen. En in hun vrije tijd is er de mogelijkheid om tijd met de dieren door te brengen, te gaan wandelen in de bossen of te relaxen in de sauna.

 

Tips

Amy heeft ook een aantal tips die je in je eigen leven kunt toepassen:

  1. Als mensen net uit een relatie komen zijn ze geneigd om te stoppen met eten of juist heel slecht te gaan eten, probeer ondanks je verdriet toch gezond te blijven eten. Krijg je geen hap door je keel? Probeer dan een groene smoothie.
  2. Zoek steun bij vrienden/familie, praat, uit je emoties, en schaam je er niet voor.
  3. Beweeg! Sporten zorgt voor de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon wat je op dit moment heel goed kunt gebruiken.
  4. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent, zo ga je je automatisch meer focussen op de positieve kanten van het leven.
  5. Wees lief voor jezelf, gun jezelf de tijd om te helen. Doe je dit niet, dan komt het vast en zeker weer naar boven in een volgende relatie.

 

Heb je interesse of wil je meer weten of het breakup retraite? Kijk dan op de website.

Bronnen: Glamour.com, Renew Breakup Bootcamp
Beeld: Pinterest

 

Meer over breakups vind je hier:

– Zo stop je met het stalken van je ex op social media

– 10 manieren om over je ex heen te komen

– Vijf tekenen dat je ongelukkig bent in je relatie

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy