Het verschil tussen gezonde en ongezonde jaloezie in een relatie

door Phlox

Jaloezie. Het is een veel voorkomende emotie en je hebt er vast wel eens last van gehad. Jaloers zijn of een jaloerse partner hebben is heel vervelend, maar is een béétje jaloezie niet juist goed? Het laat tenminste zien dat jullie nog steeds veel om elkaar geven… toch?

Sterke emotie

In bijna elke relatie komt wel een vorm van afgunst of jaloezie voor. Als je partner een keer liever met vrienden uitgaat dan met jou, kan dat jaloerse gevoelens naar boven brengen. Dat is niet per se slecht, want het laat wel zien dat het je cared. Dat jaloezie geen probleem hoeft te zijn, geldt natuurlijk alleen onder bepaalde voorwaarden. Er is namelijk een fine line tussen gezonde en ongezonde jaloezie.

jaloezie

Jaloezie is een van de meest sterke, heftige emoties die er zijn. Je kunt het, in de extreme gevallen, lichamelijk voelen. Duizeligheid, spanning, verhoogde lichaamstemperatuur. Natuurlijk is dat zeker wel een duidelijk signaal dat er iets niet goed zit, maar er is ook nog zoiets als ‘gezonde’ jaloezie!

Gezond vs. ongezond

Bij gezonde jaloezie kun je verklaren waar dat gevoel vandaan komt, bijvoorbeeld omdat je partner met iemand anders gaat feesten. Het is dus niet irrationeel. Of die afgunst nou terecht is of niet, het is wel op iets gebaseerd. Ook kun je erkennen dat je jaloers bent en er open en eerlijk over praten met degene die het aangaat. Als het op tijd wordt opgelost, kan het zelfs een compliment zijn voor je partner- at least you care! En zolang je jaloezie wordt herkend en niet gegrond is, hoeft het helemaal niet zo erg te zijn om er soms last van te hebben.

Jaloerse gevoelens worden ongezond als ze ontstaan zonder enkele aanleiding en je er vervolgens ook niet over communiceert. Denk bijvoorbeeld aan het stalken van hun social media of je constant zorgen maken over wat er zou kunnen gebeuren, ook als je eigenlijk geen reden tot zorg hebt. Je denkt jezelf vast in een vicieuze cirkel van negatieve emoties waarvan het steeds lastiger wordt om te doorbreken. En dat is niet de formule voor een fijne relatie!


Omgaan met jaloezie

Als er sprake is van ongezonde jaloezie in de relatie, kun je daar het best zo snel mogelijk mee dealen, want de kans dat het probleem zichzelf oplost is niet zo groot. Dit zijn een paar dingen die je kunt doen om jaloezie tot een minimum te houden:

Accepteer het

Je kunt niet alles controleren, dus accepteer dat jij of je partner soms last hebben van ‘groene emoties’. Zolang het lowkey blijft en niet escaleert is er al veel wat jullie zelf kunnen doen om jaloerse gevoelens weg te houden.

Don’t give in

Merk je dat je de neiging hebt om je partner te controleren in wat ze doen? Stiekem meelezen als ze een berichtje sturen, obsessief hun Snapchat locatie bekijken… Don’t do it! Dit soort gedrag maakt je jaloezie alleen maar erger en naar je partner toe is het ook niet eerlijk, dus probeer dat echt los te laten.

Onderzoek

Probeer samen na te gaan waar die jaloezie precies vandaan komt: in welke situaties voel ik me zo? Wat gebeurt er dan in mijn hoofd en wat kan ik daar zelf aan doen? Als het duidelijk wordt wanneer zulke gevoelens zich de kop opsteken is het in het gevolg makkelijker om jezelf daar anders op te laten reageren.

Meer over relaties:

Van ijs eten tot rondsletten: 5 vrouwen vertellen over hun liefdesverdriet

10 signalen die betekenen dat je aan het lijntje wordt gehouden

5 misvattingen over polyamorie

Beeld: Giphy / Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy