Deze manier van afwijzen is het pijnlijkst

door Julia

Toegegeven, breakups zijn nooit leuk en al helemaal niet als jij degene bent die wordt gedumpt. Oftewel afgewezen door de liefde van je leven, althans zo voelt dat. Maar er is dus onderscheid te maken in de manier waarop je iemand afwijst, of wordt afgewezen. Deze is namelijk het pijnlijkst.

 

Als er tijdens het gesprek over jullie relatiebreuk naar voren komt dat je partner verliefd is op een ander, dan is dat zo ongeveer het ergste wat je kunt horen. Well duhh! Denk je misschien, maar het is nu bewezen dat deze afwijzing daadwerkelijk het pijnlijkst is.

 

Buitensluiten

Dat bewijst het onderzoek van de Cornell University. Een team wetenschappers voerden een experiment uit waarin ze twee vormen van afwijzing bekeken: een waarin iemand aan de kant wordt geschoven voor een ander en de tweede waarin de persoon die de relatie beëindigt, dit doet omdat hij/zij meer tijd voor zichzelf nodig heeft.  Aan het onderzoek deden 608 proefpersonen aan mee. In totaal werden er vier experimenten gedaan waarbij ze de personen vroegen om afwijzing te ervaren, het zich in te beelden en te denken aan scenario’s waarin ze werden afgewezen. In het ene experiment werd een vrouw gevraagd om een puzzel op te lossen, ze kreeg vervolgens de optie om iemand te kiezen die haar daarmee kon helpen. In sommige gevallen werkte ze liever alleen, in andere gevallen moest ze van twee mensen die haar wilde helpen er een kiezen. Hierbij concludeerden de onderzoekers dat men het erger vindt om afgewezen te worden als de persoon voor de ander koos, in plaats van dat ze helemaal niemand koos en liever alleen werkte. De wetenschappers linken dit aan het gevoel van buitengesloten worden. Als je partner voor een ander kiest, voelt het alsof je er niet bij hoort.

 

Het noemen van een ander is kwetsend

In de andere experimenten werd er aan de proefpersonen gevraagd om zich alle keren te herinneren dat ze waren afgewezen. En of ze zich scenario’s van afwijzing wilden inbeelden. De conclusie die hieruit getrokken kon worden was dat afwijzingen gebaseerd op vergelijking ten koste van de betreffende persoon, dus als je partner of vriend/vriendin iemand anders kiest boven jou, veel pijnlijker zijn dan afwijzingen an sich.

Stel je voor je meldt je aan bij een hogeschool of universiteit. Een paar weken later ontvang je een afwijzingsbrief waarin staat dat ze de keuze hadden uit heel veel goede kandidaten en jij daarom niet tot de selectie behoort. Dan voel je je dus slechter dan dat dit helemaal niet zou worden genoemd in de brief.

“Een belangrijke reden hiervoor is dat dit mensen het gevoel geeft dat ze worden uitgesloten, en het vermindert het saamhorigheidsgevoel. Ze worden er niet meer bij betrokken en dat is heel kwetsend”.

Zo leggen academici Sebastian Deri en Emily Zitek uit. En dat geldt dus ook voor afwijzing in de romantische zin. Als er een andere persoon in het spel is, zien mensen deze persoon als hun rivaal. Volgens de onderzoekers is er op dat moment sprake van een ‘dubbele afwijzing’.

 

Dit is hoe je het aanpakt

Hoe kun je het dan wel op een zo prettig mogelijke manier uitmaken met iemand? En dan met name als de reden van de break-up dus een ander is. Sebastian en Emily geven advies:

“Als je de relatie wilt beëindigen omdat je gevoelens hebt voor een andere persoon, is het wel belangrijk om dit te noemen. Maar, houdt het tot een minimum, ga niet te diep in op details. En blijf zeker niet herhalen dat de derde persoon de reden is voor de breakup”.

En als je niet meer verder wilt met je partner omdat je meer tijd voor jezelf wilt, of niet meer van die persoon houdt, zeg dit dan ook. Voor het verwerkingsproces is het belangrijk dat je soon-to-be ex weet wat de reden is dat je de relatie wilt stoppen. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat het niet weten waarom eigenlijk net zo erg is, net zo pijnlijk, als dat iemand je dumpt voor een ander.

 

Bron: Personality and Social Psychology Bulletin, Cornell University
Beeld: YouTube

Meer over een relatiebreuk:

12 bullshit redenen om in een slechte relatie te blijven hangen

Nieuw: De breakup retraite

Zelfhulp-app bij relatiebreuk

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy