Pas op: SOA thuistests vaak niet betrouwbaar

door Lotte

Bang dat je een SOA hebt opgelopen? Dan is een thuistest ideaal: het is goedkoop, gemakkelijk en voorkomt gêne bij de huisarts. Máár de organisatie SOA AIDS Nederland waarschuwt voor de onbetrouwbaarheid van deze thuistests. 

Sinds SOA-tests niet meer vergoed worden en onder het eigen risico vallen, behalve als je homoseksueel of sexwerker bent, slaan de thuistests goed aan. Een complete SOA-screening via de huisarts kost tegenwoordig rond de 200 euro, voor zo’n thuistest leg je rond de 20 euro neer. In het gemak van je eigen huis test je jezelf, een beetje zoals je zou doen bij een zwangerschapstest. Test negatief? Geen vuiltje aan de lucht en je kan weer vrolijk verder met je leven. Tenminste… dat dénk je.

Verkeerde SOA thuistestssoa thuistests

Volgens SOA AIDS Nederland worden de tests vaak verkeerd uitgevoerd of wordt niet getest op je juiste SOA. “Mensen zijn bijvoorbeeld bang voor HIV en doen daar dan een test voor, terwijl de kans veel groter is dat je chlamydia of gonorroe hebt opgelopen”, legt Jan van Bergen, hoogleraar SOA/HIV aan de Universiteit van Amsterdam.

Onbetrouwbaarheid SOA-tests

Er bestaan ook tests die thuis kunnen worden gedaan en opgestuurd naar een lab. Die zijn wél betrouwbaarder aldus Van Bergen, maar ook niet zonder enig risico. Het kan zijn dat het monster niet goed wordt afgenomen of verkeerd wordt verpakt voor zending. Ook bestaat de kans dat de SOA op het moment van de test nog niet ‘aangeslagen’ is, sommige virussen hebben een incubatietijd.

Drukte in de poli’s

Bij het SOA-poli kunnen homo’s en sexwerkers dus wel gratis terecht. De poli’s zien daardoor een stijging in mannen die voor een dag homo zijn. Ze krijgen het extra druk en kunnen minder mensen helpen. Volgens Stella Zonneveld, voorzitter Huisartsenkring Amsterdam, weerhoudt het dikke prijskaartje voor de tests via de huisarts mensen om zich op SOA’s te laten testen. Daardoor kunnen er steeds meer mensen besmet raken met vervelende SOA’s. Big issue, dus!

Oplossing?

De Huisartsenkring Amsterdam is bezig met oplossingen. “We hebben contact gezocht met de zorgverzekeraar in het gebied en aangegeven dat het wenselijk zou zijn als alle Amsterdammers een gratis test in hun basispakket zouden krijgen. Maar daar zijn ze nog steeds over aan het denken.” Ook is er bij laboratoria gepleit voor goedkopere prijzen van de tests. Zonneveld is ervan overtuigd dat meer mensen zich zouden laten testen als de prijs rond de 25 euro zou liggen.

Laten we hopen op het beste. En ondertussen: draag altijd een rubbertje! Wil jij weten of je je zou moeten laten testen op een SOA? Doe de risicotest van SOA AIDS Nederland.

Bron: NOS
Beeld: Pexels

Volg je LotteLust al op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+? Bedankt!

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy