3 fabeltjes over de vagina waar we vanaf moeten

door Lotte

Zelfs anno 2019 waarin (bijna) alles besproken kan worden, worden er nog allerlei onwaarheden over de seksualiteit en anatomie van de vrouw verspreid. Tijd voor verandering. We rekenen graag af met deze fabels over de vagina.

1. Vulva en vagina zijn hetzelfde

In de volksmond, maar zelfs in de media worden de woorden vulva en vagina door elkaar gebruikt. Alsof het synoniemen zijn, maar dat is helemaal niet zo! De vagina is het elastische kanaal tussen vaginaopening en de baarmoederhals. Bij het uitwendige deel, de vulva dus, horen de schaamlippen, de klieren, clitoris en de opening van de urethra (plasbuis) en van de vagina. Alles wat je aan de buitenkant kunt zien dus.

verschil-tussen-vagina-en-vulva-anatomie

2. Een vagina hoort naar bloemetjes te ruiken

Gynaecologen drukken het ons al jaren op het hart: gebruik geen middeltjes voor je intieme zone die een ‘schonere vagina’ beloven. Ook degenen die beweren dat dezelfde pH-waarde als de vagina hebben. We schreven er al eerder een artikel over: je vagina heeft helemaal geen wasemulsies, vaginale douches of ‘opfrisdoekjes’ nodig om schoon te zijn. Dat doet de vagina helemaal zelf. Sterker nog: deze producten kunnen de natuurlijke zuurgraad van je vagina verstoren en juist voor ongemakken als een schimmelinfectie of afwijkende afscheiding zorgen.

3. Na een bevalling blijft je vagina wijd

De vagina is een elastisch kanaal waarbij de wanden wijder worden als je opgewonden bent. “De vaginawand beweegt mee waardoor verschillende maten penissen – XXL wordt lastiger – er zonder probleem in moeten passen”, legt onze huisseksuologe Marjolein uit. “Eigenlijk is het gevoel van een wijde vagina een heel positief en goed teken! Het betekent dat je seksuele responssysteem goed werkt en je ontzettend ontspannen en opgewonden bent”. Veel vrouwen maken zich wel zorgen over de toestand van hun vagina na de bevalling. Tijdens een bevalling wordt de vagina namelijk tot wel 10 centimeter opgerekt, maar – wees gerust – daarna herstelt deze zich weer tot haar oorspronkelijke grootte. Het kan voorkomen dat sex anders voelt na de bevalling, maar onthoud dat je je lichaam wel de tijd moet geven om te herstellen. Penetratie is de eerste tijd na je bevalling sowieso geen optie. Dokters raden vaak aan om 6 à 8 weken te wachten zodat het helemaal weer veilig is. Misschien is het nodig om nog meer geduld te hebben als je ook over een mentale drempel moet. Dat is helemaal niet erg. Voel je absoluut niet verplicht naar je partner of jezelf toe. Er zijn ook andere manieren om intiem te zijn. Men zegt dat de vaginaspieren enkele maanden nodig hebben om te herstellen. Geef het dus de tijd en raak niet teleurgesteld als sex niet precies zo was als vroeger. Bij sommige vrouwen wordt het niet helemaal meer de oude. Gelukkig kun je je lichaam een handje helpen door ten eerste je bekkenbodemspieren te trainen. Deze spieren omvatten al je onderste ‘openingen’. Je vagina, maar dus ook je urinebuis en anus. Na je bevalling zul je het wel merken dat je bij niezen of lachen een beetje urine kan verliezen. Door regelmatig oefeningen voor je bekkenbodemspieren te doen kun je weer meer gaan voelen tijdens de penetratie. Let wel op dat je niet doorslaat. Overactieve bekkenbodemspieren zorgen juist weer voor een te nauwe vaginale opening en pijnlijke sex.

Realiseer je ook dat sex meer is dan alleen penetratie. Je kunt ook waanzinnige sex hebben door elkaar met je tong, mond en/of handen helemaal in de watten te leggen.

Ken jij nog meer fabels over de vagina of sex die de wereld uit geholpen moeten? Laat het weten in een reactie.

 

Meer over de vagina:

Vajayjay, flamoes of poes: 58 synoniemen voor vagina

Vaginale afscheiding: 5 vragen die je niet durft te stellen

Het verschil tussen vagina en vulva: weet jij het eigenlijk?

Beeld: Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy