Ik raak snel afgeleid tijdens sex, hoe voorkom ik dat? – VrijVraag #61

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen.

“Ik raak snel afgeleid tijdens de sex en denk dan aan mijn werk. Ik vind dit heel vervelend, wat kan ik hier aan doen?” – Manon (21)

Waarom afgeleid tijdens sex?

Ai… Dit is ook heel heel vervelend. Wees gerust: je bent niet de enige. Ben je net bezig met jezelf of met je partner en dan dwalen je gedachtes af naar de collega die vandaag een rotopmerking maakte, je geldzorgen of de boodschappen die je nog moet doen. Je gepieker gooit roet in het lekkere eten. Hoe dit komt? Je kunt het van twee kanten zien. Of de seksuele prikkels en focus of de seksuele opwinding en de ontspanning zijn niet sterk genoeg. Op dat moment is er ruimte voor afleidende gedachtes. Óf de gedachtes of gebeurtenissen die dan in het hoofd rondspoken zijn sterker aanwezig dan de seksuele prikkels. Het doel is dus zorgen voor meer focus op sterkere seksuele prikkeling op dat moment of zorgen voor meer ontspanning en een leger hoofd.

Vrouwen versus mannen

Of dit vrouwen hier vaker last van hebben dan mannen durf ik niet met zekerheid te zeggen. Over het algemeen schijnt het zo te zijn dat de meeste mannen in ieder geval een nothing box in hun hoofd hebben. Mannen hebben een plek in hun brein waar zij even aan niets denken. Voor veel vrouwen is dit onmogelijk. Zij blijven constant denken en vaak aan verschillende dingen tegelijk. Er wordt vanuit gegaan dat vrouwen al hun gedachtes met elkaar verbinden in hun brein. Dit kan ook tijdens de sex zo zijn. Een andere theorie is dat het mannenbrein wellicht gevoeliger of ontvankelijker is voor seksuele prikkels en daarop focust.

In de hersenen van mannen en vrouwen worden er verschillen gezien in gebieden die belangrijk zijn voor seksualiteit. Daarbij spelen cultuur, taal, opvoeding en hoe we die gebieden ontwikkelen een rol. In het westen is het voor mannen van jongs af aan vaak veel meer toegestaan om met seksuele prikkels bezig te zijn. Daardoor kunnen zij meer getraind zijn om ze op te vangen en/of te creëren. Vanuit de biologie zouden vrouwen misschien wel net zo gevoelig kunnen zijn, maar dit gebied kan minder ontwikkeld of gestimuleerd zijn door verwachtingen vanuit de omgeving en media. “Zoenen is niets voor brave meisjes”.

Minder afleiding, meer focus op sex

In essentie maakt het verschil tussen man en vrouw ook niet uit als het gaat om afleiding tijdens de sex. Het gaat om deze situatie bij een persoon of je nou man of vrouw bent. Dus, what to do? Maak je je vóór de sex druk om zaken uit het dagelijks leven? Zorg dan dat je de thema’s die al in je hoofd rondspoken aanpakt. Schrijf het van je af, praat erover met een vertrouwenspersoon of psycholoog en laat de emoties toe.

Een andere optie is de focus op andere dingen te leggen en ontspanning op te zoeken. Ga een uurtje sporten, neem een verfrissende douche, drink een wijntje of kook lekker voor jezelf. Dit kan je helpen ontspannen en je gedachtes verzetten.

Prikkel jezelf

Eerst sporten, douchen, een wijntje drinken en/of koken kan helpen om te ontspannen en gedachtes laten vervagen. Dan kun je rustig(er) aan sex beginnen en kun je je gemakkelijk focussen op de prikkels. Denk je toch weer aan je to do list? Overweeg of je aan je bedpartner vertelt dat je er niet met je hoofd bij bent en benadruk dat dit niet persoonlijk is. Kies ervoor om even te stoppen, misschien erover te praten en ga later of een andere keer verder. Stuur je brein naar de seksuele prikkels van dit moment. Focus je op de ander, op je lichaam, je sensaties, je seksuele opwinding, je vagina, de emoties. ‘Dwing’ jezelf naar het hier en nu. Denk aan je sexfantasieën, stuur je brein naar seksuele prikkels, fantasieën of gedachtes. Verander van positie waarin je zelf misschien wat meer actiever bent. Zoek andere of sterkere seksuele prikkels. Vergroot de prikkels en stimulus. Wees weer of meer bewust van waar mee je bezig was. Het gevoel, de geur, het zicht, de smaak en het geluid. Heb weer mindful sex!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer Vrijvragen:

Werken vaginale stoombaden?

Mijn vriend raakt mijn baarmoedermond tijdens de sex. Is mijn vagina te kort?

Ik word erg nat tijdens de sex, is dat raar?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy