Wat je allemaal moet weten voor je eerste afspraak bij de gynaecoloog

door Nikki

Spannend! Je bent van plan een verwijzing te vragen aan de dokter voor een bezoek aan de gynaecoloog. Of je eerste bezoek bij de gynaecoloog staat al ingepland. Wat zal je nu te wachten staan en hoe bereid jij je op deze afspraak voor? Hier dé info die je nodig hebt om het bezoek zorgvuldig te laten verlopen.

Wanneer ga je naar een gynaecoloog?

De huisarts zal je niet zomaar naar een gynaecoloog doorverwijzen. Wanneer je ontstekingsklachten ervaart of er iets in de buurt van het vrouwelijke geslachtsorgaan mis is, kom je in aanmerking voor een verwijzing. Hier een aantal klachten op een rij.

 • andere afscheiding dan normaal;
 • regelmatig ongewild urine verlies;
 • buikpijn(of krampen);
 • menstruatieproblemen: zoals veelvoudig bloedverlies of een stoornis in de cyclus;
 • een ontsteking aan (één van) je geslachtsorganen;
 • afwijkingen en/of klachten aan de uitwendige geslachtsorganen;
 • een verzakking van de schede of baarmoeder;
 • overgangsklachten;
 • zwangerschapsklachten.

Het eerste bezoek aan de gynaecoloog

De huisarts heeft je doorverwezen en je eerste bezoek bij de gynaecoloog staat in de agenda. Nu is de grote vraag natuurlijk: wat kun je dan verwachten gedurende zo’n bezoek? Tijdens het eerste bezoek is het gebruikelijk om eerst een gesprek te voeren. Zo kan de gynaecoloog een indicatie krijgen hoe erg je klacht is. De gynaecoloog stelt je verschillende vragen over bijvoorbeeld je:

 • klachten;
 • medische geschiedenis;
 • algemene gezondheid;
 • menstruatiecyclus;
 • seksuele activiteit.

Na het gesprek zal er aangeven worden wat de vervolg stappen zijn. Zo kun je – als het nodig is – tijdens hetzelfde bezoek een (inwendig) onderzoek laten doen. Vind je dit niet prettig, omdat je bijvoorbeeld ongesteld bent? Dan kun je ook een vervolgafspraak inplannen voor het onderzoek. Of de gynaecoloog geeft aan je niet verder te kunnen helpen en verwijst je terug naar de huisarts.

Tip: Schrijf van tevoren voor jezelf op wanneer je voor het eerst ongesteld bent geworden, wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest, of je (on)regelmatig ongesteld bent en wanneer je voor het eerst sex hebt gehad. Daarnaast is het ook handig om je vragen voor de gynaecoloog op te schrijven, zodat je tijdens het eerste bezoek niets vergeet te vragen.

Onderzoek methodes

Heb je het gesprek gehad, dan is een onderzoek mogelijk. Er zijn een aantal methodes die dan van toepassing zijn. Deze onderzoeken zou je kunnen krijgen.

Een inwendig onderzoek

Bij dit onderzoek wordt er eerst een plastic spreider omgedaan. Zo is de vagina open genoeg, om in de vagina te kunnen kijken. Daarna wordt er een medisch instrument gebruikt, dat lijkt op een soort eendenbek. Deze eendenbek wordt in de baarmoeder aangebracht. Door middel van het instrument kun je de baarmoeder van binnen waarnemen.

Het gevoel is niet fijn, maar wel nodig om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Daarnaast kan de gynaecoloog – tijdens een inwendig onderzoek – met twee vingers in de vagina gaan om de grootte van de baarmoeder en de eierstokken aan te voelen. Gedurende het onderzoek kan er ook een echo worden gemaakt.

Een echo

Een echo(grafie) is in de meeste gevallen pijnloos en onschadelijk. Met behulp van geluidsgolven wordt er een afbeelding gemaakt van het lichaamsdeel. De afbeelding geeft de gynaecoloog informatie over de structuur, vorm en ligging van je organen. Een echo kan zowel inwendig als uitwendig worden uitgevoerd.

Een uitstrijkje

Tijdens deze methode duwt de gynaecoloog een kwastje tegen je baarmoedermond aan om wat cellen er vanaf te vegen. Dit klinkt vervelender dan dat het is. De cellen die ze met het kwastje opvangen worden vervolgens onderzocht door een patholoog. De uitslag van dit onderzoek ontvangen meestal na 2 à 3 weken.


Meer over het vrouwelijk lichaam?

Feromonen: hoe werkt seksuele aantrekkingskracht?

Mannen, let op: do’s en don’t als je vriendin ongesteld is

12 must do’s om je vagina gezond te houden

Bron: Gezond.be | Beeld: Tumblr

1 reactie

Kim 1 maart 2020 - 21:41

Er staat dat een echo niet inwendig is; dat is niet geheel waar, er zijn zowel uitwendige als inwendige echo’s.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy