Alleen zijn is ook oké

door Rosanne

Relaties zijn leuk en kunnen heel erg fijn zijn, maar sommige mensen houden er juist van om alleen te zijn. Of je nou bewust alleen bent of omdat je net uit een relatie komt, alleen zijn is niet altijd even makkelijk. Maar het kan juist ook heel fijn of leuk zijn.

Mijn verhaal

Alleen zijn is best een taboe. Regelmatig hoor ik verhalen van vriendinnen die single zijn dat ze weer die ene vraag kregen op de verjaardag van hun oom of tante laatst: ‘heb je al een vriend’ of ‘je bent zo’n mooie meid, de mannen staan voor jou toch in de rij’. Zelf heb ik het ook wel eens meegemaakt. Ik ben nu 21 jaar en heb nu ruim een jaar een vriend, maar ik was 18 of 19 (!) toen ik soms al bepaalde opmerkingen hierover kreeg. Het is in onze maatschappij zo vanzelfsprekend dat je een relatie hebt of aan het daten bent. Alsof dat het hoogst haalbare doel in het leven is. Natuurlijk zijn wij mensen sociale wezens. Wij hebben nou eenmaal sociaal contact nodig en af en toe een dikke knuffel, maar dit kun je toch ook krijgen van vrienden?

Zelf ben ik na mijn eerste vriendje zo’n 3 jaar single geweest. Ik was nog jong dus het is misschien anders als je al wat ouder bent, maar ik was bewust ‘alleen’. Mijn relatie ging gelukkig niet over met ruzie of iets dergelijks, maar het was wel een moeilijke break-up. De eerste paar maanden moest ik natuurlijk eerst over hem heen komen, maar daarna ben ik bewust wel single gebleven. Bijna alle vriendinnen in mijn omgeving hadden toen wel een vriendje, maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik heb hier juist enorm veel van geleerd. Ik heb geleerd van struggles, ruzies of aandachtspuntjes die mijn vriendinnen in hun relaties hadden. Daarnaast heb ik heel veel gelezen over relaties en heel erg goed bij mezelf bedacht wat ik wel en wat ik niet wilde.

Ik genoot van de vrijheid, het niet hoeven nadenken over dingen en de onafhankelijkheid die ik had. In die 3 jaar dat ik single ben geweest, heb ik zelfs een jaar in het buitenland gewoond. Ik was gestopt met mijn studie omdat het echt niets voor mij was en toen ben ik naar Engeland gegaan. Hier heb ik een jaar gewoond en gewerkt als au pair. Ik had de tijd van mijn leven en heb vrienden gemaakt die ik tot op de dag van vandaag nog regelmatig spreek en zie. Als ik in een relatie had gezeten, was ik nooit weggegaan. Niet omdat ik me had laten tegenhouden door mijn vriend, maar omdat ik hem waarschijnlijk niet had kunnen missen.

Doordat ik een aantal jaar alleen ben geweest, heb ik mezelf heel erg ontwikkeld. Ik kende daar niemand, dus ik moest zelf op pad. Natuurlijk had ik mijn vriendinnen waar ik veel mee afsprak, maar de meeste daarvan hadden een vriendje. Dus zij konden ook niet altijd. Regelmatig ben ik in mijn eentje op pad geweest. Ik moet zeggen dat ik in het begin ook wel moest wennen. Het niet meer appen, niet iemand hebben die je altijd even kunt bellen of waar je vaak leuke dingen mee gaat doen. Maar uiteindelijk ben ik heel erg blij dat ik die tijd alleen ben geweest.

Tips

Ik weet zelf hoe lastig het kan zijn in het begin en soms na een aantal jaar nog steeds. Daarom heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

Ga op zoek naar een nieuwe hobby

Heb jij altijd al willen leren naaien? Of wil je het gitaar spelen (weer) oppakken? Dit is hét moment! Ga naar die salsa cursus of lees alle boeken uit je boekenkast. Kies dingen uit die je zelf echt leuk vindt en zie het als zelfontwikkeling.

Ga op pad

Toen ik in Engeland woonde ben ik regelmatig in m’n eentje dagjes weggeweest. Dan ging ik lekker shoppen of naar een stad om die te ontdekken. Hou jij van films? Ga lekker naar de bioscoop. Of ben je meer fan van geschiedenis en cultuur? Ga dan naar het museum. Daarnaast kun je ook lekker alleen gaan wandelen. Ga een dagje naar het strand of het bos in. De natuur doet wonderen. Er zijn genoeg dingen te bedenken om met jezelf te doen. Dus ga er lekker op uit!

alleen zijn

Eenzaamheid

Word lid van een vereniging of stuur die ene vriendin die je al maanden niet hebt gesproken weer eens een berichtje. Alleen zijn betekent niet eenzaam. Natuurlijk is het normaal om je soms eenzaam te voelen. Iedereen heeft dat wel eens, dat is helemaal oké. Maar je hoeft helemaal niet eenzaam te zijn als je single bent. Je hebt alleen maar meer tijd over om leuke dingen met je vrienden of familie te gaan doen! Yay!

Accepteer dat het soms lastig is

Zoals ik al zei betekent alleen zijn niet per se eenzaam zijn, maar iedereen heeft zo wel eens van die momenten. Je bent alleen thuis of ligt in je bed en je voelt een vlaag van eenzaamheid over je heen komen. Probeer te accepteren dat je je even eenzaam voelt en bedenk wat je eraan kunt doen. Wat heb je nodig en waar heb je behoefte aan op dat moment? Is dat afspreken met een vriendin, even een rondje wandelen of een filmpje kijken? Ga bij jezelf na wat voor jou helpt. Het kan ook helpen om er met mensen over te praten. Zo kom je erachter dat jij niet de enige bent die dit soms heeft en zo kan je steun bij anderen vinden.

Let op de goede dingen

Hoe leuk het ook kan zijn om continu omringd te zijn met mensen, is het soms ook even heerlijk om alleen te zijn. Je bepaalt zelf wat je gaat doen en heb alles zelf in de hand. Je hebt meer vrijheid en bent niet afhankelijk van een ander. Een relatie hebben is leuk, maar er komen ook verantwoordelijkheden en soms wat verplichtingen bij kijken. Nu jij lekker single bent kun je doen en laten wat je wilt!

Relatie

Wil je uiteindelijk toch wel weer op zoek naar een relatie? Bedenk dan goed wat je wel en wat je niet wilt. In de tijd dat je alleen bent geweest, heb je goed kunnen ervaren wat jouw wensen zijn. Je weet wat je leuk vindt en ook misschien wat je niet leuk vindt. Dit zijn dingen die je kunt meenemen in je volgende relatie en is iets waar je veel baat bij gaat hebben.

Omdat ik een aantal jaar single ben geweest wist ik heel erg goed wat ik wel en wat ik niet wilde. Dus toen ik mijn huidige vriend leerde kennen, kon ik dat heel erg goed aangeven. Ook dankzij de relatie-ervaringen van mijn vriendinnen had ik voor mezelf goed op een rijtje kunnen zetten wat ik wel leuk vond en wat ik minder chill vond. Dit zorgde ervoor dat ik heel erg goed wist waar ik naar op zoek was.

Alleen zijn heeft dus ook zo zijn voordelen. Het kan soms eenzaam zijn, maar daar zijn genoeg oplossingen voor. Geniet er dus van en een relatie komt vanzelf wel… als je wilt!

Ben jij single op dit moment? Zo ja, wat doe jij het liefst alleen?

Meer over single zijn:

Soloreis! 5 redenen om te gaan als je vrijgezel bent

Single en sex: tijd om die vajayjay af te stoffen

Dit is de belangrijkste eigenschap van een potentiële love interest volgens singles

Beeld: Pexels & Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy