Alles over hoofdpijn tijdens de sex

door Julia

Hoofdpijn tijdens de sex, het is een aandoening die bij 1 op de 100 mensen voorkomt. Wat de oorzaak is, en nog belangrijker wat je er aan kunt doen dat lees je hier.

Vaak wordt hoofdpijn gebruikt als excuus om sex af te wijzen, maar bij sommige mensen ontstaat het pas tijdens de daad. Een procent van de volwassenen heeft regelmatig last van hoofdpijn op het moment dat ze sex hebben.

Coital cephalalgia

Sex hoofdpijn komt bij 1 op de 100 mensen voor, en wordt ook wel coital cephalalgia genoemd. Het treedt op voor, tijdens of na het orgasme. Er zijn twee soorten sex hoofdpijn te onderscheiden; de eerste is een doffe pijn in het hoofd en de nek die sterker wordt naarmate de persoon meer opgewonden wordt. De tweede is ernstige pijn in het hoofd, een kloppend gevoel dat plotseling op komt zetten, meestal net voor of tijdens het orgasme. Er zou ook een derde soort bestaan, namelijk de pijn die na de sex ontstaat, deze varieert van lichte hoofdpijn tot extreem zware hoofdpijn. ‘De pijn wordt erger als de persoon rechtop staat en vermindert als hij of zij gaat liggen’, zo zegt neuroloog José Biller van de Loyola Universiteit Chicago, die is gespecialiseerd in hoofdpijn geneeskunde.

Meestal ongevaarlijk

Sommige mensen hebben veel last van hoofdpijn tijdens de sex, bij anderen komt het maar heel af en toe voor. Wat voor soort hoofdpijn je ook ervaart tijdens de sex, prettig is het natuurlijk niet. Het goede nieuws is dat het gelukkig niet gevaarlijk is. ‘Bij de meerderheid van de mensen die hoofdpijn krijgen gedurende de daad, is het onschuldig’, zo laat dr. Eshan  Ali weten. ‘Maar in een klein aantal van de gevallen, kan het een onderliggende oorzaak hebben. Zoals een bloeduitstorting, een aneurysma in de hersenen (uitstulping van de wand van een hersenslagader), een beroerte, een scheur aan de halsslagader of een subduraal hematoom’ (een bloeding tussen het harde hersenvlies en het tweede vlies om de hersenen).

hoofdpijn tijdens de sex

Herkennen

Hoe kun je nu weten of het een onderliggende oorzaak heeft? Dit kun je checken door na te gaan of je meerdere klachten hebt. Gaat de hoofdpijn samen met het verliezen van je bewustzijn, spugen, een stijve nek, of houdt de pijn langer dan 24 uur aan, dan kan er meer aan de hand zijn.

Hoe meer inspanning…

…Hoe groter de kans dat je last krijgt van hoofdpijn op het moment dat je sex hebt. En aangezien mannen zich meestal toch net even wat meer inspannen, is de kans bij hen groter dat ze klachten krijgen. Een lage bloeddruk kan ook de boosdoener zijn, net als een magnesiumtekort zo vertelt dr. Carolyn Dean, auteur van The Magnesium Miracle en The Complete Natural Medicine Guide to Women’s Health. Als je in het verleden weleens last hebt gehad van migraine, dan kan dit ook een onderliggende oorzaak zijn van hoofdpijn tijdens de sex.

Wat je eraan kunt doen

Controleer eerst of de hoofdpijn samengaat met een van bovenstaande klachten, als dit het geval is dan is het belangrijk dat je even langs de huisarts gaat. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het te maken hebben met een lage bloeddruk of een magnesiumtekort. Probeer dan eens wat meer magnesiumrijke producten aan je dieet toe te voegen, zoals een handje amandelen of cashewnoten, groene bladgroente, avocado en volkoren brood of crackers. ‘Ook het minderen met alcohol kan helpen’ zegt Ali.

Herken je deze klachten en maak je je zorgen? Schroom dan niet om de huisarts te bellen voor een afspraak. En blijkt het toch iets onschuldigs te zijn, dan ben je in ieder geval gerustgesteld :)

Meer over gezondheid:

– Een burn-out door online daten

– Pijn tijdens de sex komt vaak voor

– 3 must do gezondheidschecks

Bronnen: Self Magazine, Mayo Clinic, Loyola Medicine
Beeld: Pinterest

1 reactie

Petra Jolly 21 augustus 2020 - 15:28

Ik krijg altijd hoofdpijn net boven mijn neus en is een zeer door dringende stekende hoofdpijn voor een orgasme. Na orgasme zakt het weer af. Waar door komt dit en hebben meer vrouwen hier last van. ik heb hierdoor geen zin meer in sex, de pijn is te heftig.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy