Wat zijn goede alternatieven voor glijmiddel (en wat vooral niet?)

door Phlox

In sommige gevallen kan glijmiddel een ontzettende lifesaver zijn, en dan hoop je het natuurlijk ook bij de hand te hebben! Helaas is dit niet altijd het geval en dan is het een kwestie van een goed alternatief vinden. Gelukkig kan LotteLust je daarbij helpen!

Veilige glijmiddelen

Deze producten zijn prima als alternatief te gebruiken. Let op! Gebruik nooit overmatig en niet in combinatie met condooms.

Kokosolie

Toen mij door een kennis werd verteld dat zijn vriendin liever kokosolie gebruikt dan de gewone glijmiddel producten was ik, toegegeven, wel heel even verbaasd. Maar bij nader inzien is het inderdaad een prima optie! Kokosolie is namelijk een natuurlijk product en bevat geen conserveermiddelen. Ook voelt het dikker aan en is de textuur wat steviger, anders dan glijmiddel. Je hebt daarom geen grote hoeveelheid nodig. Een klein beetje kokosolie is al genoeg om mee te kunnen seksen. Het is wel handig om eerst even te testen of geen van jullie allergisch zijn!

Let wel op: als je kokosolie als glijmiddel gebruikt moet je condooms vermijden, want het is geen goede combinatie met latex en kan voor scheurtjes in het condoom zorgen. Als je echt een condoom met kokosolie wil gebruiken is het beter om een latexvrije te kopen!

Aloë vera gel

Aloë vera gel komt uit de aloë vera plant en komt in de vorm van sprays, potjes en tubes. Ook is het is voor 99% gemaakt op waterbasis (dus latex vriendelijk!) Je kunt het dus gewoon gebruiken in combinatie met een condoom.

Het is wel aan te raden om, ook met dit product, geen grote hoeveelheid te gebruiken. Een klein beetje is genoeg! Aloë vera gel is namelijk van zichzelf vrij stroperig, wat tot sticky situaties kan leiden… Dat wil je voorkomen!

Olijfolie

Natuurlijk product, goed voor je huid én iedereen heeft het wel in een keukenkastje liggen. Olijfolie is een prima alternatief voor glijmiddel, het ruikt lekker en net zoals bij kokosolie is het wat dikker dan normaal glijmiddel. Ook hierbij is een kleine hoeveelheid dus genoeg!

Nog een overeenkomst met kokosolie is dat ook deze optie niet lekker met latexcondooms gaat. Seks dus zonder condoom of koop de latexvrije soort om beschadiging te voorkomen.

No go’s:

Dit kun je beter vermijden als het om de combinatie met seks gaat:

Vaseline

Misschien lijkt het in principe een goed idee, maar vaseline is geen veilige vervanger voor glijmiddel! Omdat het zo’n stug goedje is, kun je het bijna niet wegwassen. En dat kan voor vervelende infecties zorgen. Het is dus slim om je vaselinegebruik te beperken tot droge lippen (van je gezicht..)

Spuug

Wat de gemiddelde seksscène op TV ook probeert te beweren, spuug is géén goed alternatief voor glijmiddel. Sterker nog: het is beter om het helemaal te vermijden. Speeksel droogt namelijk binnen no time weer op, dus je hebt er niks aan. Ook weet je niet wat voor schimmels en bacteriën je bij je naar binnen brengt. Slecht idee dus!

Water

Water droogt de vagina sneller uit dan dat het echt iets goeds doet, en die frictie helpt niet om de seks makkelijker te maken. Hoewel producten op waterbasis prima zijn, is 'puur' water een slechte vervanger voor glijmiddel.


Meer over glijmiddel & seks:

Wat elke vrouw moet weten over glijmiddel

Wat als je bloedt tijdens de sex?

Waarom je nooit siliconen glijmiddel bij sexspeeltjes moet gebruiken

Beeld: Unsplash / Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy