Dit is waarom je ook anticonceptie mag gebruiken als je geen (hetero)seks hebt

door Luna

Anticonceptie, een verzamelnaam voor alle methoden en middelen die tot doel hebben zwangerschap te voorkomen. Maar wist je dat anticonceptie ook gebruikt wordt met andere doeleinden? In dit artikel vertellen we je alles over wat anticonceptie te bieden heeft naast het voorkomen van een zwangerschap.

Waarom anticonceptie zonder enige penetratie?

Het is natuurlijk een grote uitkomst: niet zwanger worden door bijvoorbeeld elke dag een pilletje te nemen of een spiraaltje te laten zetten. Maar wat nou als je helemaal geen seks hebt/wil -of alleen seks hebt met iemand van hetzelfde geslacht. Is er dan helemaal geen reden meer om anticonceptie te gebruiken? Die is er wel. Want anticonceptie kan je ook helpen om hormonale klachten te verhelpen. Hieronder vind je een overzicht van dingen waar anticonceptie ook voor ingezet kan worden.

Het verlichten van je menstruatiepijn

Vrijwel alle hormonale anticonceptie staan er om bekend dat ze je menstruatiepijn verlichten. Dit kan erg fijn zijn wanneer je op eigen kracht je menstruatie niet door komt vanwege de pijn. Bij sommige hormonale anticonceptiemiddelen – zoals bij een hormoonspiraal – is er geen tussentijdse bloeding. Dit komt omdat de eicel niet rijpt. De bloeding die in de stopweek van bijvoorbeeld de pil ontstaat is dan ook geen echte menstruatie. Het is een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

Verminderen van bloedverlies

Een hevige menstruatie kan erg lastig en zelfs belemmerend zijn. Maar anticonceptie met hormonen kunnen helpen dit te verminderen. De hormoonspiraal, de pil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering en het hormoonstaafje verminderen de hoeveelheid bloedverlies. Bij de minipil kan de menstruatie zelfs helemaal uitblijven en bij een hormoonspiraal (na zes maanden) ook. Let op! Bij een koperspiraal kan de menstruatie juist erger worden. Dus laat je eerst goed informeren voor je een keuze maakt.

Reguleren van je menstruatie

Met de wekelijkse anticonceptiepleister, de maandelijkse anticonceptiering en de dagelijkse pil kan je je menstruatie reguleren. Dit Kan heel fijn zijn wanneer je telkens op onverwachte momenten ongesteld wordt. Of bijvoorbeeld wanneer je een heel korte of lange cyclus hebt.

Trans

Voor trans mannen kan anticonceptie een gevoelig onderwerp zijn omdat het over hormonen gaat die geassocieerd kunnen worden met vrouwelijkheid. Voor trans mannen kunnen de bovenstaande redenen gelden om anticonceptie te gaan gebruiken, maar het kan ook zijn dat de anticonceptie als nog gebruikt wordt om zwangerschap te voorkomen. Wanneer een transman nog geen geslachtsoperatie heeft ondergaan* kan hij nog wel zwanger worden door penetratieseks. Soms vinden trans mannen het fijn als hun menstruatie volledig uitblijft. Dit gebeurt namelijk niet altijd (meteen) bij het gebruik van testosteron. Dan is het de beste optie om te kiezen voor een hormoonspiraal. Na zes maanden kan de menstruatie namelijk volledig uitblijven.

*Ook het (langdurig) gebruik van testosteron is nog geen garantie voor onvruchtbaarheid, zelfs wanneer hij niet meer menstrueert.

Bijwerkingen

Het is erg belangrijk om te weten dat anticonceptie ook bijwerkingen heeft. Het is niet gegarandeerd dat je er last van krijgt, maar het is wel goed om van te voren na te gaan of het opweegt tegen je klachten. Laat je goed informeren over de mogelijkheden en kijk samen met bijvoorbeeld jouw huisarts naar een anticonceptiemiddel wat binnen jouw wensen valt. Met de meeste anticonceptie kan je natuurlijk stoppen wanneer het niet is wat je ervan verwachtte. Dus het is oké als je een beetje moet zoeken naar wat voor jou werkt. In het geval van de prikpil is het goed om te weten dat het een halfjaar tot jaar kan duren voordat je weer vruchtbaar bent.

Als je graag meer wilt leren over anticonceptie lees dan vooral onze Anticonceptiebijbel! Hierin staat alles wat je ooit hebt willen weten omtrent anticonceptie.

Gebruik jij anticonceptie? Waarom wel/niet? Laat het ons weten!

Bronnen: Helloclue, Nationalcoalitionforsexualhealth, Gezondheidsnet, Dr.Jetskeultee Skincare, Anticonceptie, Anticonceptiebijbel

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy