Bezoekje aan de soa-kliniek: dit kun je verwachten

door Phlox

De soa-kliniek… niet de meest sexy plek ter wereld, maar wel heel belangrijk! Staat er bij jou binnenkort een afspraak gepland, maar weet je niet zeker wat je moet verwachten? We got you! Lees hier hoe zo’n bezoekje aan de soa-kliniek eraan toe gaat.

Wanneer laten testen?

Als je symptomen van een soa, onveilige seks hebt gehad of net een nieuwe relatie bent begonnen zijn dat allemaal goede redenen om je te laten testen. Je kunt hiervoor terecht bij een soa-kliniek. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, want een soa moet je niet onbehandeld laten.

Plus, als jij besmet bent en wel vrolijk door gaat met seksen, kun je jouw bedpartners ook in gevaar brengen… en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het wordt dus zeker aangeraden om je bij twijfel even te laten testen, je kunt je ook eerst laten adviseren door deze soa-check te doen.

Als je geen klachten hebt en ook nooit onveilige seks hebt gehad, is een test niet nodig.


Waar kun je een soa-test doen?

Je kunt een soa-test doen bij een GGD poli, Sense of bij de huisarts. De kosten van zo’n test gaan van je eigen risico af.

Er zijn ook tests die je thuis kunt doen, maar die zijn helaas niet altijd even betrouwbaar. Als je echt thuis wil testen, moet je er eentje kopen waarvan je precies weet voor welke soa die is en hoe het werkt. Maar het beste is toch om naar de kliniek te gaan, voor de meest accurate uitslag. Zij testen op meerdere soa’s. Je hoeft je er echt niet voor te schamen!

Testen, uitslag en behandeling

Als je denkt een soa te hebben, neem je contact op met je huisarts of een GGD-poli. Daar kun je een afspraak maken en bespreken wat voor een test jij nodig hebt. Ook zal de arts vragen stellen over je seksleven en de partners die je hebt gehad. Dit is misschien een beetje ongemakkelijk, maar het is wel belangrijk om eerlijk te zijn!

Hoe zo’n test eraan toe zal gaan, hangt af van de klachten die je hebt. Soms zijn er meerdere tests nodig, of worden er verschillende plekken op je lichaam onderzocht.

Dit zijn de 7 meest voorkomende soa’s in Nederland: (opgesteld door Soa Aids Nederland)

1. Chlamydia

Je kunt chlamydia krijgen in de vagina, penis, anus en keel (hoewel dat laatste bijna nooit voorkomt.) De arts onderzoekt je op chlamydia door met een uitstrijkje wat vocht uit de vagina te halen. Als je anale seks hebt gehad, wordt er bij de anus een uitstrijkje gedaan. Hiervoor wordt een wattenstaafje gebruikt, en je voelt er vaak niet zoveel van. In principe zou je de uitstrijkjes ook zelf kunnen doen!

Mannen kunnen getest worden door middel van een urineonderzoek. Bij vrouwen is dit minder betrouwbaar, daarom krijgen zij een uitstrijkje.

Als blijkt dat je chlamydia hebt kun je daar medicijnen voor slikken. Die zorgen ervoor dat de klachten en het soa snel overgaan.

2. Genitale wratten

Genitale wratten zijn een soa die wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). De wratten zitten in of rondom de vagina, penis of anus. Vaak is er geen test nodig, omdat je ze zelf al duidelijk kunt zien. De arts zal ernaar kijken en bepalen of het genitale wratten zijn.

Meestal gaan de wratten vanzelf weg, maar als je er veel last van hebt kun je er een speciale crème voor smeren. Die krijg je van de GGD-of huisarts.

3. Gonorroe

Je kunt gonorroe krijgen door onveilige seks (vaginaal, anaal en oraal, maar ook door vingeren, aftrekken en rimmen.) Vrouwen merken vaak weinig of niet dat ze gonorroe hebben, mannen krijgen sneller te maken met klachten zoals jeuk, een branderig gevoel in de penis en pijn bij het plassen.

Een gonorroe-test gebeurt door middel van een vaginaal of anaal uitstrijkje, afhankelijk van waar je last hebt. Ook kunnen mannen een urineonderzoek laten doen.

Gonorroe kun je prima behandelen met de juiste medicijnen. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter!

4. Herpes

Herpes krijg je bij je mond, anus, vagina, of penis. Deze soa verschijnt vaak in de vorm van blaasjes en zweertjes rond de geslachtsdelen. Die kun je dus met het blote oog zien, en je arts kan vaststellen of het herpes is. Soms wordt er wat vocht van de blaasjes afgenomen voor laboratoriumonderzoek.

Meestal gaan de blaasjes vanzelf weg, maar als je er last van hebt kun je van de arts medicijnen of een crème krijgen die helpt tegen de pijn.

soa

5. Hepatitis B

Je kunt hepatitis B krijgen door onveilige seks te hebben of in aanraking te komen met bloed van een besmet persoon (bijvoorbeeld via drugsnaalden.) Als je een homoseksuele man bent of seks hebt met mensen uit een land waar deze soa veel voorkomt (bijvoorbeeld Azië, Afrika en Rusland) is de kans op besmetting groter.

Er wordt getest op hepatitis B door middel van een bloedonderzoek. De arts zal voor deze test bloed bij je afnemen en dit naar een lab sturen.

Hepatitis B gaat meestal binnen een halfjaar over, maar soms ook niet. In dit geval kun je medicijnen slikken. Ook kun je hepatitis B voorkomen door je te laten vaccineren (voor sekswerkers en homoseksuele mannen is het vaccin gratis.) Je bent dan altijd beschermd tegen besmetting.

6. Syfilis

Bij een test voor syfilis geldt hetzelfde als voor hepatitis B. Als je als man onveilige seks hebt gehad met een andere man, of na seks met iemand uit een risicoland, heb je meer kans om syfilis op te lopen.

Als je last hebt van zweertjes of blaasjes wordt daar vocht afgenomen door middel van een uitstrijkje. Heb je geen klachten? Dan kun je een bloedonderzoek laten doen.

Als je syfilis blijkt te hebben, kun je dit behandelen met medicijnen van de huisarts of GGD-arts.

7. HIV

Er bestaan veel onwaarheden over hiv. Het is niet gevaarlijk om in de buurt van een hiv-positief persoon te zijn. Je kunt niet besmet raken door bijvoorbeeld iemand de hand te schudden, te knuffelen of te zoenen. Wél kun je besmet raken door onveilige seks of bloedcontact. Zowel mannen als vrouwen kunnen besmet raken met hiv. Homoseksuele mannen lopen een hoger risico op besmetting.

Hiv is een virus dat je lichaam binnendringt en cellen kapotmaakt die je normaal gesproken beschermen tegen andere virussen en bacteriën. Je kunt er dus heel ziek van worden. Daarom is het noodzaak om bij kans op besmetting zo snel mogelijk de huisarts of GGD te raadplegen.

Voor een hiv-test wordt je bloed afgenomen en onderzocht. Als de uitslag positief is en je dus besmet bent geraakt, krijg je medicijnen van het ziekenhuis (hiv-remmers.) Van hiv kun je niet genezen, maar het is wel goed te behandelen. Met de juiste behandeling kun je een normaal en gezond leven hebben, zonder het virus te kunnen waarnemen of over te dragen.

Partners waarschuwen

Blijkt het dat je een soa hebt? Waarschuw de mensen met wie je seks hebt gehad! Dit helpt om verdere verspreiding tegen te gaan, en zo kunnen zij ook de nodige maatregelen nemen.

Iemand vertellen dat je ze misschien een soa hebt gegeven is natuurlijk vet ongemakkelijk. Je kunt het natuurlijk zelf doen, maar het kan ook anoniem via partnerwaarschuwing.nl. Of je kunt aan de GGD-poli vragen om contact op te nemen met je bedpartners. Welke manier je kiest maakt niet zoveel uit, als ze het maar te weten krijgen!

Meer over soa’s:

5 dingen die je kans op een soa vergroten

Deze 5 soa’s kende je nog niet

3 must do gezondheidschecks

Beeld: Pexels & Giphy/Bron: Soa Aids Nederland

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy