Condoom gedoe? Deze pro-tips moet je weten

door Lotte
0 reactie

We hebben een haat-liefdeverhouding met condooms. Aan de ene kant zijn we blij dat ze bestaan: het beschermt ons tegen rottige SOA’s en ongewenste zwangerschappen. Aan de andere kant is het vaak een mood killer. Veel mannen verliezen hun stijve zodra het condoom in de buurt komt. Weg zin in seks! Dat kan beter: de condoom-experts van Condomerie hielpen ons om deze lijst met 5 gouden tips samen te stellen.

Condooms op maat

Te groot, te klein of te dik. Er zijn veel redenen waarom condooms niet lekker zitten. Vaak accepteren we maar dat condooms niet ‘als gegoten zitten’. Men zegt altijd dat penissen in alle vormen en maten komen, waarom zou je dan een standaardmaat condoom gebruiken?

Via Condomerie, ‘s werelds eerste condoomspeciaalzaak, kun je condooms op maat bestellen. Rustig maar, als man hoef je daar niet met je broek op je enkels om je aubergine laten opmeten. Dat kun je gemakkelijk thuis doen. Meet met een meetlint de lengte en dikte van de penis. Voer het vervolgens in op de website van Condomerie – of ga langs de winkel met je afmetingen – en je krijgt een passend advies. “Nou is het niet zo dat het condoom precies die afmetingen heeft. Er wordt gebruik gemaakt van een range”, vertelt Kalja van Condomerie. Ook dan is de keuze nog reuze. “Er zijn diverse materialen waar je uit kan kiezen, zoals latex, polyurethaan of sensopreen. Dan zijn er nog dunne of geribbelde condooms”. Vervolgens kun je een proefpakket aanvragen of een volledige verpakking bestellen. Handig, toch?!

Photographer: Charles Deluvio | Source: Unsplash

Dunnere condooms

Veel stellen vinden dunne condooms fijner omdat ze meer huid-op-huidcontact voelen. “Dankzij ontwikkelingen in de productie kunnen condooms steeds dunner worden en toch veilig blijven”, aldus Kalja. “Een standaard condoom is 0,07 millimeter. Een dun condoom was eerder zo’n 0,06 millimeter. Nu zijn ze gemiddeld 0,04 mm. Het is een minimaal verschil, ik zou daarom eerder onderzoeken of een condoom op maat comfortabeler is”.

Wel moet je oppassen met dunne condooms en anale sex. “De kringspier is meer gespannen dan de vagina-opening en je maakt anaal geen natuurlijk vocht aan. Er is dus meer wrijving dan bij vaginaal contact, waardoor het condoom sneller kapot kan gaan.”

Condoom om slappe piemel

Oh boy, dit had je echt véél eerder willen weten. Er bestaat een condoom dat je om een slappe(!) piemel kan doen. Zoals je vast wel weet hoor je een gewoon mannencondoom pas om te doen als de man een erectie heeft. Jullie zijn dus – als het goed is – al opgewonden als jullie moet stoppen om een condoomverpakking open te scheuren en het rubbertje om te doen. Deze onderbreking kan voor zowel mannen als vrouwen een mood killer zijn. Dit is vaak het moment dat mannen hun erectie kwijtraken – wat een domper. Gelukkig bestaat er een condoom dat je om een slappe(!) piemel kan doen. Het heet Uniq Smart Pre-Erection condom. Dit handige rubbertje groeit mee met zijn erectie. Geen vervelende condoom onderbreking dus!

Vegan en fairtrade condooms

We worden steeds milieubewuster, ook op het gebied van rubbers. In Condomerie is er steeds meer vraag naar vegan en fairtrade condooms. Je vraagt je vast af wat niet vegan aan condooms is. In het productieproces om van vloeibaar rubber een condoom te maken, wordt soms caseïne gebruikt. Dit is een dierlijk eiwit dat ook in melk zit. Bij de productie van vegan condooms wordt er een niet-dierlijk alternatief gebruikt. Ook kunnen niet-veganistische condooms op de huid van levende dieren worden getest.

Bij condooms met het keurmerk van Vegan Society ben je er zeker van dat het geen dierlijke producten bevat of op dieren is getest. Vind je het ook belangrijk dat je rubbertjes uit eerlijke handel voortkomen? Kies dan ook voor fairtrade condooms. Dat betekent dat de arbeidsomstandigheden van de makers goed worden gecontroleerd en de leefomstandigheden van de rubbertappers worden verbeterd.

Natuurlijk blijft de kwaliteit belangrijk. Condomerie adviseert het merk Einhorn. Vegan, fairtrade én ze zien er heel tof uit.

Vrouwencondoom

Als mannencondooms niet bevallen, is een condoom voor ladies misschien een optie die beter bevalt. Wie niet waagt, wie niet wint!

De voordelen van een vrouwencondoom tegenover een mannencondoom:

  • Een vrouwencondoom kan maximaal 24 uur van tevoren worden ingebracht. Dus geen onderbreking tijdens de sex!
  • Geen knellend condoom om zijn penis.
  • Ideaal voor sex tijdens menstruatie: het bloed komt niet op de penis.
Female condom with the packaging
Photographer: Reproductive Health Supplies Coalition | Source: Unsplash

Wat is jouw ervaring met het condoom? Laat het (anoniem) weten in een reactie.

Meer over condooms:

Lesje condomologie: alle soorten en maten uitgelegd

Wat gebeurt er als een condoom gebruikt dat over datum is?

Hoe werkt een vrouwencondoom?

Beeld: Unsplash

Dit artikel is in samenwerking met Condomerie tot stand gekomen.

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy