De invloed van endometriose op je seksleven

door Lissa

1 op de 10 vrouwen heeft, in meer of mindere mate last van endometriose. Wat houdt dit in en hoe beïnvloedt dit je sexleven?

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit kan op het buikvlies zitten, de blaas, de darmen en soms in de borstholte, maar ook tegen de spierwand van de baarmoeder. Het weefsel dat zich buiten de baarmoeder bevindt, reageert op de hormoonveranderingen. Hierdoor ontstaan er kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet zoals het menstruatiebloed via de schede weg. Endometriose kan zorgen voor bloed in de buikholte, pijnklachten en verklevingen.

Klachten

Voorkomende klachten van endometriose zijn; pijnlijke menstruatie, buikpijn, moeheid, darmklachten, blaasklachten, pijn tijdens sex en vruchtbaarheid problemen. Deze klachten kunnen samenhangen met klachten zoals: lage rugpijn, pijn in de bovenbenen, lusteloosheid, depressie en slapeloosheid. Maar per vrouw verschilt het welke klachten zij ervaart. Krampen in je buik zijn heel erg normaal als je je menstruatie hebt, wordt dit erger en herken je meerdere klachten dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts.

Sex en endometriose

Endometriose komt vaak voor op het buikvlies onder in de buik. (Penetratie) sex kan hierdoor heel erg pijnlijk zijn, vooral onder in de buik. Niet alleen tijdens de sex kan je pijn voelen, maar ook hierna kan het een een langere tijd aanhouden. Dit kan grote effecten hebben op je sexleven, want door pijn zal je intimiteit misschien ontwijken. Door de pijn kan je ook moeilijk je bekkenbodem ontspannen en dit zorgt voor meer pijn. Hierdoor verminderd vaak de zin in sex en het libido. En daarnaast zijn sommige partners ook bang dat ze de vrouw extra pijn doen met penetratie.

Wat kan je er tegen doen?

Endometriose kan je op verschillende manieren behandelen. Zo kan het worden behandeld met medicijnen, een operatie of hormoonbehandelingen. Naast lichamelijke pijn brengt het ook onzekerheid met zich mee bijvoorbeeld als het om sex gaat, hier kan je voor in therapie. Mocht je denken dat je endometriose hebt, neem dan contact op met je huisarts die kan je verder helpen!

Meer over sexleven:

6 Tekenen dat je een gezond seksleven hebt

De grootste killer van jouw sexleven

Zo maak je jouw sexleven duurzamer

Beeld: Pexels

2 reacties

Dion 9 april 2021 - 22:35

Zouden jullie goed kunnen uitschrijven wat endometriose is. Het is namelijk geen baarmoederslijmvlies. Maar weefsel wat er op lijkt. Daarnaast kan het alleen definitief worden vast gesteld door een operatie en zijn er gelukkige die endo rustig kunnen houden met hormonen, die dan als nog super veel invloed hebben op je zin in sex en libido. En daarnaast zijn partners die een vrouw hebben met endometriose ook altijd bang dat zij je extra pijn doen met penetratie.

Beantwoord
Lotte 14 april 2021 - 11:27

Hi Dion,
Bedankt voor je feedback. We hebben het gelijk aangepast. Fijn dat je meedenkt, wordt altijd gewaardeerd!
Groetjes

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy