Een burn-out door online daten

door Julia

Ja je leest het goed. Een burn-out ligt niet alleen meer door een hoge werkdruk op de loer, ook online daten kan hier een oorzaak van zijn.

 

De zogenoemde dating burn-out komt steeds vaker voor bij met name vrouwen. Uit onderzoek van Match.com blijkt dat in Amerika 54 procent van de deelnemende vrouwen klaar is met online daten. Dit komt door vele mislukte, tegenvallende afspraakjes die ze hebben gehad via diverse datingapps.

 

Vermoeiend

De zoektocht naar een partner wordt door de vrouwen ervaren als zeer vermoeiend. Ze hebben date na date, het kost veel tijd en het levert weinig op. De Amerikaanse psycholoog Brandy Engler zegt hierover: ‘Na een tijdje kan dit frustrerend worden, als je het gevoel hebt dat de klik er met de meeste mensen toch niet is.’

 

Waslijst

Volgens familietherapeut David Klow heeft het vooral ook te maken met de waslijst aan eisen die we stellen aan een toekomstige partner. ‘Daten is nooit eerder zo intensief geweest. We zijn niet alleen op zoek naar een partner, maar ook naar een vriend, een geliefde, een maatje, een potentiële vader voor je toekomstige kinderen of een co-ouder als je al kinderen hebt. Vroeger waren onze verwachtingen een stuk lager als het ging om de liefde en het huwelijk.’ Hij vervolgt: ‘Het zoeken naar iemand die aan al die eisen voldoet, kan je lusteloos maken en kan leiden tot een burn-out. Met name, omdat er tegenwoordig zo veel manieren zijn om iemand te ontmoeten’.

 

burn-out

Symptomen van een dating burn-out

Vraag jij je nu af of je misschien in de gevarenzone zit? Of je ook last hebt van een dating burn-out? Zo herken je het:

 

  • Je zegt op het laatste moment afspraakjes af

 

  • Je hebt op iedere date hetzelfde gesprek, bijna alsof je een lijstje afgaat

 

  • Je wordt niet meer enthousiast van nieuwe mensen leren kennen

 

Komt dit je niet bekend voor? Oftewel, ben je er niet zo serieus mee bezig en date je vooral voor je plezier? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Ook als je weleens geirriteerd raakt, om het feit dat een date niet zo is verlopen zoals jij dat wilde. Zie dit meer als een datingdipje, dan echt een dating burn-out.

 

What to do

Herken je jezelf wel in bovenstaande punten? Dan is het goed mogelijk dat jij een dating burn-out hebt. Wat je hier aan kunt doen, zo zegt Klow, is het volgende: ‘Zet het daten even op een laag pitje, neem een soort dating-pauze. Laat de datingapps even voor wat ze zijn en focus je op iets anders.’ Bijvoorbeeld op de dingen die je wel hebt in je leven, zoals je familie of je beste vriendinnen die je zo waardeert. Of die leuke baan waar je heel veel voldoening uithaalt.

Mocht het toch weer beginnen te kriebelen dan raadt Klow aan om een nieuwe datingapp of website te proberen. Wat je ook kunt doen is het daten combineren met iets wat je graag wilt doen. Is er een film die je graag wilt zien, neem je date mee naar de bioscoop. Is er een restaurant waar je nog steeds een keer heen moet, omdat je hebt gehoord dat het eten daar zo lekker is? Ga er met je date naartoe! Als je dan een klik hebt met je date dan is dat een leuke bijkomstigheid, zo niet dan heb je in ieder geval iets gedaan wat je al wilde doen. Kun je dat alvast van je bucketlist afvinken ;)

 

Wat zijn jullie ervaringen met online daten? Laat het me weten in de comments!

 

Bron: Glamour. com
Beeld: Pinterest

 

Meer over (online) daten:

Tips van een Tinder-fotograaf

5 tips om de leukste mannen aan te trekken met jouw datingprofiel

Breadcrumbing is de nieuwste datingtactiek en het is vreselijk

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy