Hoe kan ik de eerste keer goed doen? – VrijVraag #39

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

“Ik heb nog nooit ‘echte sex’ gehad met mijn vriend. Ik ben bang dat ik het niet goed doe de eerste keer.”

Mia (19)

Goed voor jou versus partner

Spannend! Hopelijk wordt dit een leuke en ook plezierige eerste seksuele penis-in-vagina-sekservaring. Hoe je het ‘goed’ kan doen? Het antwoord is misschien een beetje flauw, maar je kunt het niet fout doen zolang je het doet zoals jij het wilt. Het ‘goed willen doen’ klinkt als vaak als ‘ik wil het vooral voor de ander goed doen’. Naar mijn ervaring is dat ook iets wat met name veel (jonge) vrouwen doen in hun sexleven. De partner moet het fijn, lekker, leuk vinden en moet klaarkomen, dan is de sex goed. Ook draait het om het plezier en genot van de vrouw. Als je dat voorop stelt vanaf de eerste keer sex en bij iedere nieuwe partner, zouden condoomfirma’s overuren draaien. Of jij moet hiermee wél bedoelen ik wil zelf klaarkomen en goede sex hebben. Dat besef komt voor veel vrouwen helaas pas veel later.

Niet goed maar lekker

Eigenlijk klopt de term ‘goede sex’ niet helemaal. Dat wil zeggen dat er ook een foute manier is. Ik gebruik liever woorden als fijn en lekker. Wat fijne of lekkere sex is, is namelijk persoonlijk. Sex kun je niet ‘fout’ doen, want iedereen heeft andere wensen en grenzen.

Goede Fijne sex draait om de juiste context voor jou op dat moment, de juiste stimulus die voor jouw opwinding zorgt en communicatie met je partner. Veel adviezen rondom dit thema zijn a) waarschuwend voor zwangerschappen en SOA en b) beschermend ‘want je eerste keer moet bijzonder en speciaal zijn’. Met beschrijvingen van hoe en met wie het zou moeten zijn worden er hoge verwachtingen over that special moment gecreëerd. Dit verhoogt de spanning alleen maar meer. Logisch, want negatieve verhalen waarbij mensen niet achter hun keuze stonden zijn er genoeg.

Het enige dat echt het belangrijkste is, is dat jij het wilt en zelf de context zelf bepaalt. Jíj schrijft je seksuele script. Met wie, wanneer, hoe lang: it’s your choice! Zolang het maar goed voelt voor jou. Het ouderwetse beeld dat het in een relatie moet zijn, kan voor de één passend zijn en voor de ander niet. Er zijn ook genoegen vrouwen die dachten: okay, let’s get it over with. Niets romantisering van de eerste keer.

De eerste keer: wat kun je verwachten?

De een vindt de eerste keer sex fantastisch, de ander vindt er niet veel aan. Vaak is de eerste keer kort wanneer je partner ook niet veel ervaring heeft. Daarnaast is het vaak alleen op penetratie gericht, dat wordt immers nog steeds gezien als de enige, echte ‘sex’. En laten we nu net geleerd hebben dat vrouwen niet zo snel klaarkomen van penetratie alleen middels de theorie van het orgasmekloof.

Mijn beste advies: sex de eerste keer met iemand die je leuk vindt, je vertrouwt, bij wie je je goed voelt en waar je zelfs verliefd op bent. Dit is vaak de allerlekkerste en leukste sex die er is! Het helpt om te ontspannen en op te winden: twee ingrediënten die nodig zijn om pijnloze, plezierige sex te hebben. Veel vrouwen denken dat pijn tijdens de eerste keer penetratie normaal is en erbij hoort. Eigenlijk ook in die situatie hoeft en zou het niet pijnlijk moeten zijn wanneer je opgewonden en ontspannen bent! Al is de gespannen bekkenbodem en de lichamelijke spanning wel beter te verklaren. Ook bloed de ene vrouw wel en de ander niet. Niet door het maagdenvlies wat doorboord wordt, maar doordat er door spanning en wrijving wondjes/of scheurtjes kunnen ontstaan rondom de vagina.

Wat is ‘echte sex’?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds later aan alle vormen van sex beginnen. Vaak is een eerste stap tongzoenen, voelen en strelen (gemiddeld 15,8 – 16,5 jaar). Een volgende stap is vaak manuele bevrediging (met handen) om zo elkaars lichaam te leren kennen en te ontdekken wat fijn is en hoe het werkt (gemiddeld 17,6 jaar). Daarna is het verschillend. De een begint daarna aan de ‘echte sex’ (gemiddeld 18,6 jaar) en heeft daarna orale sex. Dat penetratie als ‘echte sex’ wordt gezien. Wat voor seksuologen een vreemde term is. Dan zouden namelijk twee vrouwen dus geen echte sex hebben wanneer zij niet penetreren. Dat orale sex ná penetratie volgt, is ook opvallend. Het blijkt dat veel orale sex nog intiemer vinden dan penetratie waardoor ze eerst meer seksuele ervaring en zelfvertrouwen willen opdoen voordat ze beffen en/of pijpen proberen.

Tot slot: blijf je je druk maken over of jij het goed of fout doet. Bedenk dan vooral dat de ander daar net zo druk mee bezig. Laat de zorgen vooral gaan en praat met elkaar over jullie spanningen!

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Wat kan ik doen tegen pijn aan het begin van de sex?

Het lukt mij niet om een orgasme te krijgen, wat kan ik doen?

Hoe word ik beter in girl on top?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy