Geen zin in sex: dit kun je ertegen doen

door Maaike

Er is niets zo frustrerend als je sexdrive verliezen als je in een (lange) relatie zit. Jullie zijn niet meer zo seksueel actief als in het begin van jullie relatie en daar baal je van. Logisch, want sex is hartstikke fijn! Het minder tot geen zin hebben in sex kan erin sluipen of plotseling optreden. Maar wat kun je ertegen doen?

Waarom je zin vermindert

First things first: er kunnen meerdere oorzaken zijn van het geen zin (meer) hebben in sex. Bijvoorbeeld:

  • Sleur: naarmate je elkaar langer kent, verdwijnt de spanning en het veroveren van elkaar, waardoor de sex voorspelbaar en zelfs ‘saai’ kan worden
  • De gebeurtenissen of levensfase waarin je nu zit. Heb je stress? Ben je veel met werk bezig? Of heb je kleine kinderen die sex onmogelijk maken?
  • Medicatie die de zin in sex ’tegengaat’. Antidepressiva is hier een bijvoorbeeld van.
  • Angst voor het vrijen. Een veelvoorkomende angst bij vrouwen is dat ze niet opgewonden raken en dat de sex pijnlijk zal zijn. Volgens onderzoek heeft 1 op de 10 vrouwen heeft pijn bij sex.
  • Te druk: hierdoor kun je niet openstaan voor seksuele prikkels of de gevoelens die deze prikkels veroorzaken.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verklaringen voor het geen zin hebben in sex, maar more importantly: hoe zorg je ervoor dat je wél weer zin krijgt?

geen zin

De oplossing bij weinig of geen zin in sex

Ontstressen

Stress is een echte boosdoener. Als je merkt dat jullie in een negatieve spiraal zitten is het tijd om in te grijpen. Werkstress, financiële issues en negatieve gedachten zetten je in overlevingsstand waardoor sex de laatste prioriteit is. Boek eens een week(end) weg van iedereen en alles om alle stress los te laten. En houd in je achterhoofd dat sex perfect is om te ontstressen!

Een goed begin is het halve werk

Old but gold! Ook met betrekking tot sex werkt het écht zo. Sex in een relatie is meer dan alleen fysiek. Het is liefde uiten naar elkaar. Ga niet naast elkaar in bed liggen om ‘maar eens’ sex te hebben, maar je best doen om de seksuele energie weer terug in jullie relatie te krijgen en daar is voorspel perfect voor. Neem de tijd voor elkaar en probeer eens wat anders dan de reguliere hand-en-span diensten. Neem samen een hete douche, neem een borrel of masseer elkaar en most important of all: geniet!

Vind je het lastig om initiatief te nemen. Laat een cadeautje dan voor je spreken. Shop bij sexshops als EasyToys een cadeaupakket met spannende verrassingen. Denk aan iets softs als een massageset, lingerie-set, koppeltoy of SM-setje voor beginners. Zolang het maar iets is wat je samen doet!

geen zin in sex

Just do it

Dit klinkt misschien een beetje gek – juist wanneer je helemaal geen zin hebt in sex, maar door sex te hebben doorbreek je meteen de negatieve spiraal en komt er weer wat erotische energie in jullie relatie. Al na één sexpartij zul je merken dat je je meer verbonden zal voelen met je lover. De sex zal misschien niet meteen fantastisch zijn, al helemaal als het sinds forever voelt dat jullie de liefde met elkaar hebben bedreven. Maar de keer erna zal het al veel beter voelen en merk je dat als je eenmaal bezig bent het helemaal niet zo erg is en zelfs leuk!

Leestip: onze seksuologe Marjolein legt in deze VrijVraag precies uit hoe zin in sex werkt.

Houd de flow in jullie sexleven

Nadat de negatieve (sex)spiraal is doorbroken, is het belangrijk dat jullie de sexflow in jullie relatie houden. Dit betekent dat jullie het niet bij één heftige vrijpartij eens per maand moeten houden en dan vijf maanden niet, maar bij meerdere keren per week sex. yes, agendasex is echt geen slecht idee. Experimenteer, verleid elkaar, varieer (met deze yoga oefeningen voor in de slaapkamer bijvoorbeeld) en houd het vooral spannend!

Als jullie blijven struggelen met een lage sexdrive en er samen niet uitkomen, kun je altijd een seksuoloog vragen om hulp.

Note: Onthoud dat je het nooit, maar dan ook nooit tegen je zin in moet doen.

Meer over sex:

Beste standjes voor sex onder de dekens

De LotteLust sexbucketlist van 2020

Sex met een micropenis: zo kun je toch sex hebben

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy