By 

Last van hevige menstruatieklachten? Misschien lijd je aan endometriose


Heb je last van enorm hevige menstruatieklachten? Hevige buikpijn, vermoeidheid en darm- en blaasproblemen? Dan zou kunnen dat je endometriose hebt. Endometri-wie? Wij zetten alle ins & outs over de aandoening op een rijtje.

Wat is endometriose precies?

Endometriose is een aandoening die zich in eerste instantie uit in heftige menstruatieklachten. Het is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Zo kan het weefsel op de eierstokken, buikvlies, blaas of darmen zitten. De verdwaalde stukjes weefsel doen mee met de menstruatie en zorgen dus voor aardig wat pijn. Omdat het slijmvlies niet groeit waar het hoort te groeien, zorgt dit zelfs voor een chronische ontsteking. Als je bijvoorbeeld endometriose in je darmen hebt, is de kans groot dat je veel darmklachten ervaart. Ook kan een chronische ontsteking leiden tot verminderde vruchtbaarheid en vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. Geen pretje dus…

De verschijnselen

De oorzaak van endometriose is onbekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het zit ‘m hoogstwaarschijnlijk in de genen. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose lopen een grote kans om de aandoening over te nemen. De meest voorkomende symptomen zijn menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Ook vermoeidheid, pijn tijdens de sex, blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen spelen een grote rol. Komen deze symptomen je bekend voor? Schroom niet en ga langs je huisarts! Hij of zij kan je doorverwijzen naar een gynaecoloog die tijdens een vaginaal onderzoek of echo op zoek gaat naar aanwijzingen die duiden op de aandoening. De definitieve diagnose wordt gesteld op basis van een kijkoperatie. Hierbij hoeft je buik niet helemaal te worden opengemaakt. Er worden een paar gaatjes in je buik gemaakt, waar de arts vervolgens met een buisje doorheen kan om je buik van binnen te bekijken.

Behandeling

Endometriose is helaas niet volledig te genezen. Gelukkig zijn er wel verschillende behandelmethodes om de vervelende klachten tegen te gaan. Zo is er een mogelijkheid tot hormonale behandelingen, waarbij je de pil slikt waardoor de klachten minder worden. Een andere optie is chirurgische therapie, waarbij endometriosehaarden worden verwijderd.

Omdat een overvloed aan gezondheidsweetjes niet bestaat:

Pijn tijdens de sex komt vaak voor

3 must do gezondheidschecks

Shocking! Dit is het gevaarlijkste sexstandje

Bron: Endometriose.nl
Beeld: Tumblr 
Chiara
About me

Opgegroeid in de modernste stad van Nederland, fashionista in hart en nieren, niet vies van een Cosmopolitan (of wijntje), een hechte vriendinnengroep, een voorliefde voor schrijven, (vooral over haar liefdeservaringen), een tikkeltje nieuwsgierig, reuze open minded en above all een hopeloze romanticus. Kortom: de Rotterdamse Carrie Bradshaw. Inclusief 'Mr. Big' die keer op keer opduikt in haar leven.

YOU MIGHT ALSO LIKE

ochtendsex
Waarom ochtendsex geweldig (en gezond) is
October 31, 2018
vakantie vagina
Zo zorg je voor je vajayjay op vacay
July 17, 2018
vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding: 5 vragen die je niet durft te stellen
June 02, 2018
blaasontsteking-alles-wat-je-moet-weten
Wat je moet weten over blaasontsteking
May 24, 2018
soa soa's
Deze 5 SOA’s kende je nog niet
April 23, 2018
penisbreuk
Penisbreuk: dit is wat er precies gebeurt als een piemel ‘breekt’
March 29, 2018
geen condoom
De beste reacties als hij geen condoom wil gebruiken
March 04, 2018
vaginale schimmelinfectie -voorkomen-480 (1)
Vaginale schimmelinfectie voorkomen: het kan met deze 7 tips
October 27, 2017
hpv
Health: Het taboe op HPV
September 14, 2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *