Health: Het taboe op HPV

door Julia

Ik heb HPV en met mij nog vele anderen, want uit cijfers blijkt dat 80 procent van alle mannen en vrouwen het humaan papillomavirus krijgt. Wat dit virus precies is en wat het doet? Wij leggen het je uit.

HPV is een diagnose die met name vrouwen krijgen na het maken van een uitstrijkje. Het virus komt het meest voor bij vrouwen en mannen van begin twintig, als ze net, of een paar jaar seksueel actief zijn. Het is heel besmettelijk en wordt al overgebracht als je tegen elkaar aan ligt. De kans is dus heel groot dat jij, of je iemand uit je vriendenkring HPV heeft. Hoog tijd om dieper op dit onderwerp in te gaan.

Humaan Papillomavirus

Het humaan papillomavirus is een zeer besmettelijk virus, dat wordt overgedragen via seksueel contact. Het valt dus ook onder de Sexueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s). Het grote verschil is wel dat een condoom geen bescherming biedt tegen dit virus. Je kunt dus bijna niet voorkomen dat je HPV krijgt, tenzij je nooit op een fysieke manier intiem met iemand bent. Dit is ook de reden dat 80 procent van alle mannen en vrouwen een keer in hun leven te maken krijgt met het virus. Heel veel mensen weten dan ook niet dat ze het humaan papillomavirus hebben, tenzij ze onderzoek hebben laten doen, bijvoorbeeld in de vorm van een uitstrijkje.

Van besmetting tot aandoening

Symptomen van het virus kunnen zijn: bloedingen na de sex en/of een branderig gevoel. HPV zelf is vrij onschuldig, meestal ruimt het lichaam het weer zelf op en is het na 1,5 jaar verdwenen. Maar in sommige gevallen kan het andere aandoeningen/ziektes veroorzaken, zoals genitale wratten of erger nog; kanker. Het virus is onder te verdelen in twee types:

  • hoog-risico varianten
  • laag-risico varianten

Kom je erachter dat je besmet bent met het eerste type, de hoog-risico variant, dan kan dit leiden tot kanker. Het hangt er wel vanaf welke plek van het lichaam besmet is. Twaalf van de hoog-risico varianten van HPV kunnen kanker veroorzaken. De kanker die het meest voorkomt, veroorzaakt door HPV, is baarmoederhalskanker. Maar het virus kan ook leiden tot kanker in de vagina, anus, aan de penis, in de mondholte, in de keel en in de slokdarm. Meestal zit er vijftien jaar tussen de besmetting en het krijgen van kanker.

Als je een laag risico variant hebt, is het mogelijk dat je genitale wratten krijgt. Symptomen hiervan zijn jeuk bij de penis of vagina en eventuele wratten op de geslachtsdelen.

HPV en baarmoederhalskanker

De meest voorkomende vorm van kanker die wordt veroorzaakt door HPV is baarmoederhalskanker. Als er tijdens je uitstrijkje onrustige cellen zijn gevonden wordt dit verder onderzocht en kun je verschillende Pap-scores krijgen:

  • Pap 0: Er zitten geen of onvoldoende cellen op het uitstrijkje om het goed te beoordelen, er wordt geadviseerd om het uitstrijkje te herhalen
  • Pap 1: Er zijn geen afwijkende cellen gevonden, de uitslag is goed
  • Pap 2: Er is een lichte afwijking gevonden in de cellen, maar er is geen reden tot zorgen. Wel wordt geadviseerd om een half jaar later weer een uitstrijkje te laten doen
  • Pap 3a: Dit houdt in dat er wel licht afwijkende cellen zijn gevonden. Advies is om het uitstrijkje over zes maanden te herhalen, of je wordt doorverwezen naar een gynaecoloog
  • Pap 3b: Dit betekent dat er nogal wat afwijkende cellen zijn gevonden. Je wordt doorverwezen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek.
  • Pap 4: Dit houdt in dat er veel afwijkende cellen zijn. Hierbij krijg je ook een doorverwijzing naar een gynaecoloog.
  • Pap 5: Alle cellen die zijn gevonden en gezien, zijn afwijkend. De kans is groot dat je baarmoederhalskanker hebt als je een Pap5 score krijgt. Je wordt direct doorverwezen naar een gynaecoloog.

Wat kun je er tegen doen?

Zoals we eerder al noemden is het vrijwel onmogelijk om besmetting van HPV tegen te gaan, aangezien je het al kunt oplopen door tegen elkaar aan te liggen. Maar dat betekent niet dat je het helemaal moet negeren. Ten eerste, als je een oproep krijgt van de huisarts om een uitstrijkje te laten doen, laat dit dan ook echt doen. Je weet namelijk niet altijd of je het virus met je meedraagt, omdat niet iedereen symptomen krijgt.  En dus weet je als je het hebt, ook niet hoe lang al en waar het tot heeft geleid. Ten tweede, praat erover! Of je het nu hebt of niet. We snappen dat het lastig is, zeker als je het hebt, maar het is niet iets om je voor te schamen. Je kunt het vrijwel niet voorkomen, dus zie het niet als onvoorzichtigheid.

Te weinig mensen hebben kennis van HPV en dat moet veranderen. Kennis is macht. Hoe eerder je weet wat je hebt, hoe sneller je in actie kunt komen. Help ons om dit onderwerp bespreekbaar te maken, en stop het taboe op HPV.

Meer informatie over HPV vind je in onderstaande video van Womens Health NL: WH-DOC Het ABC van HPV

Bronnen: RIVM, Gynaecologie.nl
Beeld: Pexels

Meer over gezondheid:

Fabels en feiten over huidstriemen

Regelmatig klaarkomen kan prostaatkanker voorkomen

Eng nieuws voor vrouwen met een hormoonspiraal

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy