Incontinentie bij jonge vrouwen

door Julia

‘Incontinentie dat komt toch alleen voor bij oudere vrouwen?’ Nee, ook jonge vrouwen hebben weleens urineverlies of andere plasproblemen. Welke dit zijn en wat je hieraan kunt doen dat lees je hier.

Het is een onderwerp waar veel vrouwen moeilijk over kunnen praten. Zeker onder jonge vrouwen is dit een taboe, incontinentie wordt toch vaak gelinkt iets wat hoort bij het ouder worden. Terwijl dit zeker niet altijd het geval is, uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de vrouwen tussen de 19 en 30 jaar last heeft van stressincontinentie.

Vormen van incontinentie

Incontinentie is onder te verdelen in twee categorieën; aandrangincontinentie en stressincontinentie. Bij aandrangincontinentie voel je ineens dat je heel nodig moet plassen je hebt er geen controle meer over en dus verlies je al wat urine. Dit wordt ook wel een overactieve blaas genoemd. Stressincontinentie is urineverlies dat optreedt tijdens plotselinge lichamelijke inspanning zoals; hoesten, niezen, lachen of sporten. De vier meest voorkomende plasproblemen zijn:

  • Lekken
  • Branden
  • Vaak moeten plassen
  • Chronische blaasontsteking

Zestig procent van de respondenten die meededen aan het onderzoek, geeft aan dat zij weleens een klein beetje in hun broek hebben geplast. Stressincontinentie komt regelmatig voor bij zowel mannen als vrouwen onder de vijftig jaar. De oorzaak hiervan is verslapping van de bekkenbodemspieren. De bekkenbodemspieren liggen onder je buik en zorgen ervoor dat de boel niet onderuit zakt. Ook zijn ze verantwoordelijk voor het afsluiten en openen van de anus, plasbuis en vagina.

Wat te doen

Je kunt meerdere dingen doen om incontinentie tegen te gaan. Blijven drinken is hier een van, dit klinkt misschien tegenstrijdig maar als je minder gaat drinken, kan de blaas juist gaan irriteren en actiever worden. Je gewicht kan ook invloed hebben op urineverlies, een paar kilo afvallen kan al voldoende zijn om plasproblemen te verminderen. Daarnaast een hele belangrijke; het trainen van je bekkenbodemspieren. Je kunt je deze spieren sterker maken door gerichte oefeningen te doen.

Start iedere dag met de zogenoemde kegeloefening: Terwijl je zit span je je vagina en anus aan met de spier die je normaal gebruikt als je je plas ophoudt. Blijf dichtknijpen terwijl je rustig uitademt. Laat daarna de spanning op de spieren weer los. Van deze oefening doe je drie sets van 10 herhalingen. In 70% van de lichte tot matige gevallen is het urineverlies minder geworden of zelfs verdwenen, na drie tot zes maanden regelmatig oefenen.

Met de bekkenbodemspier-oefeningen sla je eigenlijk twee vliegen in een klap, want het helpt niet alleen tegen incontinentie, ook kan het je bedprestaties verbeteren! Meer daarover lees je hier.

Bron: Women’s Health, Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery journal, Tena.nl
Beeld: Pexels

Meer over gezondheid:

– Pijn tijdens de sex komt vaak voor

– Het Yoni ei; de magische vriendin voor je vagina

– Botox tegen vaginisme

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy