Wat je moet weten over blaasontsteking

door Redactie

Het begint met een branderig gevoel bij het plassen. Vijf minuten na je toiletbezoek moet je alweer, maar dat blijkt vals alarm: na een paar druppeltjes houdt het op. En dat terwijl het drukkende gevoel in je blaas aanhoudt. O, nee… een blaasontsteking!

Wanneer je al een keer een blaasontsteking hebt gehad, zal het bovenstaande scenario je waarschijnlijk heel bekend voorkomen. Blaasontsteking komt veel voor en niet alleen bij vrouwen op leeftijd, maar juist ook bij jonge vrouwen tussen 15-24 jaar. In totaal krijgen 8 van de 100 vrouwen per jaar gemiddeld een blaasontsteking.

Herken de symptomen en reageer op tijd

De symptomen die duiden op blaasontsteking zin: pijn bij het plassen of een branderig gevoel, kleine beetjes plassen en soms pijn in de buik of onderrug. Daarnaast kan de urine er anders uitzien: troebel, of zelfs met bloedsporen en ook de geur kan afwijken.

Een blaasontsteking is heel vervelend, maar gelukkig is het meestal goed te behandelen. Je moet er niet te lang mee wachten, want een blaasontsteking kan overgaan in een serieuze nierbekkenontsteking. Koorts en pijn in de onderrug en zij kunnen daar een teken van zijn. Bij een ‘normale’ blaasontsteking is er soms enkel sprake van verhoging, maar niet van koorts.

Zo test je op blaasontsteking

Om erachter te komen of je echt een blaasontsteking hebt, bel je de huisartspraktijk. Meestal kun je dan bij je huisartspraktijk een steriel potje halen waarin je urine kunt opvangen (het liefst ochtendurine). Dit doe je door simpelweg in het bakje te plassen (goed mikken!) en alles netjes af te sluiten. Vervolgens kan je dit potje – het liefst binnen 2 uur – inleveren bij de huisartspraktijk, vaak bij de assistent(e).

Tips tegen (beginnende) blaasontsteking

Je voelt een blaasontsteking opzetten of je hebt net de diagnose gehoord. Wat nu?

1. Drink!

lke dag dien je 1.5 tot 2 liter vocht te drinken om de boel goed door te spoelen. Hiermee wijs je de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken ook de deur. Denk voor de motivatie ook aan de andere voordelen van het regelmatig drinken van water – hello, glowy skin?!

2. Plassen, plassen en nog eens plassen.

Ja, het kan niet duidelijk genoeg zijn. Als je moet plassen, ga dan gelijk naar het toilet te gaan en stel niet uit. Plas de blaas helemaal leeg, zodat er geen bacteriën achterblijven.

3. Neem vitamine C en cranberrypreparaten

Dit zijn je beste vrienden in de strijd tegen de blaasontsteking. Slik een hoge dosis vitamine C: er wordt gedacht dat dit het milieu in de blaas zuur houdt en daardoor infecties tegen gaat. Een andere optie is het gebruik van cranberrypreparaten. Cranberry zou volgens sommige onderzoeken zorgen dat de kwelgeesten (lees: bacteriën) minder goed kunnen hechten aan de blaaswand. Let op: je kunt ook overdrijven. Slik niet allemaal vitaminepillen door elkaar en houd je netjes aan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel vitamine C (meer dan 1500 mg per dag) verhoogt mogelijk de kans op het ontstaan van nierstenen en dat wil je niet. Combineer een hoge dosis vitamine C nooit zomaar met de medicijnen deferoxamine, deferasirox en deferipron. Cranberrypreparaten worden ook gebruikt ter preventie van een nieuwe blaasontsteking.

4. Houd het advies van de huisarts aan.

Deze zal je vaak een antibioticakuur voorschrijven wanneer blaasontsteking is geconstateerd. Deze kuur zal de blaasontsteking als het goed is snel verminderen en vervolgens helemaal de kop indrukken. Let bij het gebruik van antibiotica op eventuele interacties met andere medicijnen of middelen als alcohol. Wanneer de antibiotica niet aanslaat is het belangrijk om dit te melden bij de arts.

Met de bovenstaande tips 1 t/m 3 kun je zelf aan de slag gaan en dan kan het zijn dat de blaasontsteking vanzelf over gaat. Als dit niet het geval is, is antibiotica nodig. Bij twijfel is het altijd verstandig je huisarts te informeren. Ga niet zelf dokteren als je niet zeker bent van je zaak en grijp op tijd in als je het idee hebt dat de blaasontsteking niet vermindert.

Blaasontsteking voorkomen

Je denk misschien: ‘leuk die behandelingen tegen blaasontsteking, maar hoe voorkóm ik het’? Dat vertellen we je natuurlijk ook. Blaasontsteking wordt dus veroorzaakt door bacteriën. Deze kunnen de blaas binnendringen en vervolgens aan de blaaswand hechten, waarna ze lekker verder groeien en klachten gaan veroorzaken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat de bacteriën de plasbuis bereiken.

1. Doe aan ‘schone’ sex

Schone sex? Sex ‘hoort’ toch een beetje ‘dirty’…? Het kan namelijk makkelijk gebeuren dat er bacteriën van de penis of van jezelf in je plasbuis komen tijdens het vrijen. Ja, jijzelf kan ook de oorzaak zijn, want de anus ligt relatief dicht bij de plasbuis waardoor bacterieoverdracht niet ondenkbaar is.

Goed. Wat als je op een festival staat en je hebt geen douche, maar wel zin? Geen probleem. Zorg ten alle tijden dat je gaat plassen na de vrijpartij, het liefst zo snel mogelijk daarna! Romantisch is het niet, maar wel effectief. Het zorgt ervoor dat eventuele indringers niet de kans krijgen zich te nestelen in de blaas.

2. Van voor naar achter graag

Klink misschien heel raar, maar de manier waarop je afveegt tijdens een toiletbezoek is ook erg belangrijk. Ga van voor (plasbuis) naar achter (anus). Anders heb je kans dat je bacteriën naar je blaas veegt. Een laatste tip van een apothekersassistente: vul een flesje met schoon water, en spoel hiermee wanneer je op het toilet zit, door de fles zonder dop erop in te knijpen, zodat het water eruit komt. Hiermee spoel je de laatste bacteriën rond de plasbuis mogelijk ook nog weg.

3. Genoeg drinken en goed plassen.

Zoals we al zeiden: door elke dag voldoende water te drinken spoel je het goed door. Ook veel vocht te drinken, moet je meer plassen en daardoor verdwijnen meer bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken.

4. Intieme hygiëne in de breedste zin van het woord

Verruil je kanten synthetische onderbroek voor een katoenen exemplaar en gebruik geen intieme zepen en intieme douches.

Conclusie

Wanneer je blaasontsteking vermoedt, weet je nu wat beter wat je kan doen. Ga bij twijfel altijd naar de dokter. Blaasontsteking is vervelend, maar als je de juiste stappen volgt ben je er zo weer vanaf.

Dit artikel is geschreven door Lydia.

Meer over gezondheid:

Dit is de invloed van drugs en medicijnen op de anticonceptiepil

Deze 5 SOA’s kende je nog niet

Waarom je nooit siliconen glijmiddel bij sexspeeltjes moet gebruiken

Bron: Zorgkaartnederland, Huisartsschoorl, Gezondheidsplein, Gezondheid, RIVM, Dokterdokter, Apotheek, Thuisarts / Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy