Help! Mijn vagina ruikt naar vis, wat kan ik doen? – VrijVraag #79

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In deze VrijVraag komt het topic 'ruikende vagina' aan bod.

Help! Mijn vagina ruikt naar vis! – Anne (22)

Bacteriële vaginose

Dat is zacht uitgedrukt flink balen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit omdat je last hebt van een bacteriële vaginose, ook wel gardnerella genoemd. Vaak denken vrouwen (en doktoren) bij vaginale klachten aan een schimmelinfectie. Maar deze bacterie komt bijna net zo, al dan niet vaker, gelijkwaardig voor. Hierbij is de belangrijkste kenmerk een zeer penetrante vaginale "visachtige geur". Over een vis- of zeelucht worden vaak grappen gemaakt, maar dit geurtje kan helaas wel degelijk voor komen.

Wat is het?

De vagina is zuur van zichzelf. De pH-waarde of de natuurlijke zuurgraad van de vagina ligt tussen de 3,8 en 4,5. Dat (melk)zuur zorgt ervoor dat bacteriën en infecties het niet makkelijk daarin hebben, zich niet kunnen vermenigvuldigen en het niet overleven. Door verschillende factoren kan het evenwicht in de natuurlijke zuurgraad verstoord worden. Wanneer dit gebeurt is er meer ruimte voor bacteriën om te groeien. Ook voor de bacteriële vaginose die zich het lekkerst voelt in een omgeving van pH-waarde hoger dan 5. Een schimmelinfectie daarentegen heeft een pH-waarde lager dan 5.

Door wat wordt de balans verstoord?

Dat kan van alles zijn: hormonale veranderingen (bij bijvoorbeeld menstruatie, zwangerschap of anticonceptie), mindere weerstand, stress, te lang inhouden van een tampon, medicatie, door het wassen met zeep of met een beetje pech door sperma. Sperma is alkalisch ook wel basisch genoemd. Het tegenovergestelde van zuur, meer neutraal. Alles wat een pH-waarde van 7 of hoger heeft valt onder alkalisch. Het kan dus zijn dat er een soort chemische reactie ontstaat wanneer het sperma in aanraking komt met het vaginale vocht. Zeker wanneer de balans al verstoord is en de gardnerella (licht) aanwezig is kan de visgeur tijdens sex nog meer toenemen!

Let op: het is geen soa, omdat het om een verstoord evenwicht gaat, maar je kunt hem wel door geven/krijgen bij geslachtsverkeer. Mannen ervaren meestal geen klachten…

Andere klachten die je kan ervaren zijn een veranderende afscheiding. Vaak veel meer, waterig, grijs of met gasbelletjes (en dan ook meer vaginale winden). En ook jeuk kan voorkomen.

Wat te doen?

In principe kan de gardnerella geen kwaad en kan het lichaam na een aantal weken de balans weer vanzelf herstellen. Maar ja dan zit je wel even met de gebakken vis! Mochten de klachten (sterk) aanwezig zijn en je er last van houden dan is er bij de huisarts medicatie te verkrijgen. Meestal wordt hiervoor twee weken aangehouden en bij een zwangerschap wordt geadviseerd om gelijk de dokter te bezoeken. Preventief kun je de balans proberen te behouden door bijvoorbeeld je vagina te wassen met (alleen!) water, minder suiker of meer vitamine C, en meer te ontspannen. Je kan een condoom gebruiken zodat de pH-waarde van sperma geen invloed heeft, tampons op tijd verwisselen en natuurlijk op te letten bij het afvegen van de vagina en anus bij het toiletteren!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Meer VrijVragen:

Is tijdelijk twijfelen over je seksuele geaardheid normaal?

Hoe begin je aan masturberen?

Hoe houd ik het spannend in een lange relatie?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy