Hoe kan het dat in een lange relatie de zin in sex met mijn partner verdwijnt? – Vrijvraag #98

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over het seksuele effect van langere relaties.

Wanneer ik langere tijd in een relatie zit verdwijnt mijn zin en lust voor mijn partner. Hoe zit dit? – Amanda (31)

Alles in één

Verliefdheid, liefde, intimiteit, sex en lust zijn concepten die vaak met elkaar worden verbonden. Voor veel mensen is het ideaal als deze concepten bij één en geen enkel ander persoon te voelen of te ervaren zijn. Je voelt liefde, lust, bent intiem en hebt sex met deze persoon. Voor veel mensen zijn deze concepten echter helemaal niet bij of aan één persoon verbonden en is het ideaal ook niet heel realistisch. Ze kunnen los van elkaar staan, ze kunnen gedeeltelijk of tijdelijk gecombineerd zijn en ze kunnen bij meerdere personen worden ervaren.

Verliefdheid is vaak een eerste fase bij het ontstaan van een relatie tussen twee mensen, maar wordt ook vaak genoeg ervaren door mensen die in een relatie zitten of die niet bezig zijn met de ander op relationeel vlak. Bij verliefdheid is er in feite sprake van een psychische staat die ongewoon is. Het is door de WHO als psychische stoornis toegevoegd omdat het veel weg heeft met een obsessief-compulsieve stoornis en verslaving. Fysiologisch verandert er veel in lichaam en geest. Je wordt een soort energieke verslaafde.

Wetenschappers zeggen dat verliefdheid niet langer dan vier jaar kan duren. Veel mensen kunnen niet meer functioneren als normaal wanneer zij hevig verliefd zijn, adrenaline stijgt, hormonen gieren, geslachtsdelen kunnen instant in opwinding zijn. Gedachtes gaan automatisch, als een obsessie, naar de persoon (of object/dier) in kwestie. En soms geeft het nog andere symptomen als stress, veranderingen van de stemming, slapeloosheid, hoofdpijn, allergische reacties en manische syndromen. De een vindt dit heerlijk en wordt gelukkig en euforisch van dit gevoel, de ander vindt het vreselijk en is liever van de eerste hevigheid af.

Wanneer dergelijke verliefdheid wordt ervaren, is de lust en opwinding makkelijk op te roepen en te beleven. Het werkt verslavend, je hunkert naar de ander en wil elkaar steeds weer zien. Verliefdheid, sex en lust zijn dan makkelijk verbonden.

Verliefdheid kan ook komen nadat er eerst lust werd ervaren. Lust kun je ook omschrijven als geslachtsdrift. Het verlangen, de hunkering, seksuele aantrekking en opwinding. In feite vanuit de biologie om zoveel mogelijk of het beste nageslacht te reproduceren, maar voor ons mensen nu meer een geslachtsdrift voor seksueel plezier.

Van verliefdheid naar liefde

Wanneer verliefdheid verdwijnt en plaats maakt voor liefde, is er vaak ook een verandering in sex en lust te zien. Deze nemen af. Vooral bij vrouwen lijkt de gewenning, veiligheid en vertrouwdheid bij hun partner als snel tot verandering in de interne huishouding te zorgen. Het systeem lijkt niet meer zo sterk of helemaal niet meer getriggerd te worden door de partner en zijn/haar handelingen. Vaak gaan de gevoelens van verliefdheid, sex en lust over naar liefde en verbondenheid.

De hormonen oxytocine en vasopressine spelen een belangrijke rol in de verbinding binnen de relatie en zorgen ervoor dat mensen bij elkaar blijven. Deze knuffelhormonen vergroten het gevoel van vertrouwen in een ander en bestendigen een relatie. Van verliefdheid naar liefde is te vergelijken met een overgang van amfetamine naar endorfine. Van hoog in de energie naar rust. Van jagen en veroveren naar bouwen en onderhouden. Dat klinkt een stuk minder spannend en sexy en geeft wellicht een verklaring naar de verandering in zin in sex binnen de lange relatie.

Door de veiligheid en vertrouwdheid zie je ook vaak dat partners niet meer aan zichzelf of de relatie werken. Immers de buit is al binnen. Er is een vanzelfsprekendheid, er wordt meer voor elkaar ingevuld en gedacht. De liefde komt op de eerste plek en sex neemt vaak een minder prominente plek in. Soms is er dan nog liefde, maar geen sex en lust meer. Het is de kunst in een lange liefdesrelatie, om je systeem wel te blijven triggeren met nieuwe dingen, maar ook vooral nieuwsgierig en geïnteresseerd te blijven in de ander. Wil je nog elkaars doelen helpen bereiken, moeite doen voor aantrekking en elkaar behoefte en wensen vervullen?

Voor sex, lust en passie moet je initiatief blijven nemen en zul je ook bewust moeten blijven doen. Daarnaast kan het ook zijn dat wanneer de roze bril verdwijnt de partner helemaal niet zo seksueel aantrekkelijk meer is. Soms helpt een verliefdheid op een ander om ook weer lust te voelen in je relatie omdat je dus fysiologisch gezien wordt getriggerd.

Vice Versa

Andersom kan natuurlijk ook. Sex of lust maar geen liefde. Zogenaamde sexbuddy’s, fuckbuddy’s, booty-calls, friends with benefits. Sex om de sex, zonder verliefdheid en liefde. Of in ieder geval een andere vorm van liefde dan in een liefdesrelatie. Veel mensen geven de voorkeur aan liefde en sex die met elkaar verbonden zijn, omdat dit anders voelt dan wanneer je je alleen richt op sex. Het verbinden van de concepten is niet voor iedereen weggelegd. Mannen, maar ook vrouwen lijden soms aan het Madonna-hoercomplex. Zij kunnen sex, opwinding en lust niet ervaren of verbinden met een partner waarbij zij liefde en geborgenheid voelen. De geliefde partner hoort niet als seksueel object te worden gezien. Wanneer ze lust voelen bij iemand, dan is die persoon vooral het object van opwinding en heeft het vaak niets met de persoon zelf te maken.

Veel mensen kunnen ook vreemd gaan omdat zij die verschillende concepten ook prima voor zichzelf kunnen scheiden. Het ging alleen om de sex is vaak een argument wat dus ook daadwerkelijk voor die persoon zo kan zijn. Alleen hoe de ander dat ervaart en voelt dat hangt af van wat voor hem en haar die verschillende concepten in de relatie en de relatie op zichzelf betekenen.

Meer vrijvragen:

Hoe verbreek ik mijn relatie – Vrijvraag #97

Waarom heeft een man een ochtenderectie? – Vrijvraag #96

Hoe krijg ik meer zin in sex? – Vrijvraag #95

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy