Hoe krijg ik meer zin in sex? – Vrijvraag #95

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over meer zin krijgen in sex.

Hot topic

Zin in sex krijgen is het meest besproken sextopic. Men verwacht dat je spontaan zin in sex zou moeten krijgen. Terwijl dit in feite gewoon niet kan. Er zal altijd eerst een seksuele prikkel (bewust of onbewust) moeten plaatsvinden. De onderzoekers Master en Johnson legden in de sixties voor het eerst wetenschappelijk vast, dat tijdens sex de seksuele organen en het lichaam reageren. Zij filmden in hun lab de geslachtsdelen van mensen die seksueel actief waren en deden daarbij ook verschillende metingen zoals het meten van hartslag. Hier kwam de seksuele response cyclus uit voort. Vier fases van lichamelijke seksuele reacties werden beschreven (opwinding, plateau, orgasme en herstelfase).

Zij keken echter alleen naar de lichamelijke reacties bij seksuele opwinding en het orgasme en kregen al snel te maken met kritiek van o.a. psychiater Kaplan.

Het psychologische aspect

De psychologische aspecten die van belang zijn om de seksuele fases te kunnen starten en te doorlopen werden gemist. Zeker bij vrouwen moest er eerst een fase van seksueel verlangen zijn voordat er sprake is van seksuele opwinding. Doordat M&J alleen het lichaam beschreven, was het idee ontstaan dat als je de geslachtsdelen maar op de juiste manier stimuleert je opgewonden zou worden en je een orgasme zou ervaren. Terwijl in de praktijk dat niet altijd zo is! Gevoelens, emoties, interactie met de partner werden met de toevoeging van de fase van ‘het seksueel verlangen’ belangrijker.

Dokter Basson sprak later over een van een ‘cirkel model van seksuele motivatie’ (zie afbeelding hieronder). Met de juiste context, stimuli en een werkend (lichamelijk én psychologisch) seksueel systeem kun je open gaan staan voor seks. 

Tijdens positieve en belonende seks, kunnen gevoelens van verlangen en opwinding worden versterkt. En de volgende fase vervangt niet zomaar de voorgaande fase, zoals bij Masters en Johnson werd beschreven. Het kan een versterkende, opbouwende, cyclus zijn van seksueel verlangen en opwinding.

vrijvraag
cirkel model van seksuele motivatie (Basson)

De benodigdheden

Weer terug naar het zin krijgen in sex: Het seksueel verlangen en de seksuele opwinding. Je hebt ten eerste een goed werkend lichamelijk en psychologisch seksueel response systeem nodig. Vervolgens krijg je zin in sex wanneer een seksuele prikkel je triggered, je hier ruimte aan geeft en je er iets mee mag doen (dit mag ook in je hoofd zijn). En der verwachting er is, dat je positief zal worden beloond. Beloningen zijn bijvoorbeeld; intimiteit of contact met de ander, opwinding, een orgasme of plezier.

De seksuele prikkel – op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden – is dus van belang om een seksueel verlangen of zin te krijgen en vervolgens seksueel opgewonden te raken. Eerdere lekkere en leuke ervaringen of fantasieën kunnen dit verlangen versterken. Niet leuke ervaringen, negatieve uitkomsten of ideeën zullen zorgen dat je geen zin in iets krijgt.

Op zoek naar seksuele prikkels

Ga meer op zoek naar prikkels die lichamelijk en geestelijk seksueel triggeren en waar je opgewonden van wordt. Dat kan voor iedereen iets anders zijn en kan voor jou ook van moment tot moment verschillen. Triggers kun je oppikken met je zintuigen; zien, ruiken, horen, proeven en voelen. En doormiddel van filmpjes, foto’s of in real-life.

Je kan ook emoties, gedachtes en beelden in je hoofd gebruiken. Fantasie is misschien wel het makkelijkste bereikbaar en daar kun je de grootste zin en opwinding inbeelden en creëren die er is.

Gevoelens als verliefdheid, aantrekking en chemie helpen ook om meer zin te krijgen. Het spontane idee lijkt dan veel meer aanwezig. Of je kan aan sex beginnen en door het contact zin krijgen, het responsief verlangen.

Zorg dat je real-life seksuele ervaringen leuk, lekker, positief en belonend zijn. Dat zorgt ervoor dat je een volgende keer daar weer aan herinnerd wordt. Vaker denken aan sex en vaker sex uitvoeren (de belonende versie!) kan er voor zorgen dat je meer zin in sex krijgt.

Zoals Basson aangaf: Met de juiste context, stimuli en communicatie kun je je seksueel verlangen en opwinding ruimte geven en versterken.

Meer vrijvragen:

Wij willen swingen, zijn er adviezen? – vrijvraag #94

Hoe kun je als vrouw naast lichamelijk ook mentaal opgewonden raken? – vrijvraag #93

Hoe kan het dat een jongen slap wordt tijdens de sex? – vrijvraag #92

Beeld: Rutgers, Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy