Hoe zorg je ervoor dat anale sex niet pijn doet – VrijVraag #71

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel geeft Marjolein tips voor fijne en pijnloze anale sex.

Hoe doe je anaal zonder pijn? – Meriam (24)

Definitie van anale sex

Onder anale sex vallen alle seksuele handelingen met de anus en het rectum. Het gaat daarbij om anaal neuken, vingeren, rimmen of penetreren met sexspeeltjes zoals buttplugs of strap-ons of andere voorwerpen.

Veel mensen vragen zich af: waarom anale sex? Rondom de anus, de ingang van het rectale gebied, bevinden zich veel zenuwuiteinden waardoor deze plek gevoelig kan zijn. Bij de man kan via de anus zelfs de prostaat gemasseerd worden. Door de gevoeligheid van dit gebied kan dit bij sommige mensen bij stimulatie tijdens de sex zorgen voor seksuele opwinding. De anus kan dus een erogene zone zijn. Voorheen werd anale sex vooral gezien als iets voor homoseksuele seks, tegenwoordig is het steeds vaker in de heteroseksuele keuken terug te vinden.

Ontspanning is key bij anale sex

Omdat rimmen – tenzij je een scherpe tong hebt – geen pijn doet, ga ik er vanuit dat je zonder pijn bij anale penetratie bedoelt. Bij het hebben van anale seks is het aller-aller-allerbelangrijkste dat je ontspannen bent wanneer je anus gepenetreerd wordt. Een onderdeel van de anus is de sluitspier en dat woord zegt het al: het dient om af te sluiten. Dat er iets uitgaat bij ontspanning is de natuur, iets erin niet. Wanneer je niet ontspannen bent zal penetreren moeizaam gaan en is er een grote kans op pijn. Bij spanning trekt het zelfs meer dicht. Het gebied beschermt zich tegen 'indringers'. Je herkent het vast wel als er iets spannends gaat gebeuren dat je het met samengeknepen billen tegemoet gaat. Dat moet je dus niet hebben. In je hoofd moet je dit ook echt zélf willen en moet het goed voelen om te gaan doen (met diegene). Bang voor pijn of viezigheid is ook een no-go. Tijdens de sex is het het fijnst als je spieren soepel en flexibel zijn. Dus ook lichamelijke ontspanning is belangrijk. Iedereen bereikt dat op een andere manier. Seksueel opgewonden zijn helpt daar zeker bij! Gericht op de sex, de ander, je lichaam en niet met andere dingen in je hoofd. Je daarin overgeven en mee laten slepen. Zonder opwinding penetreren – of dat nou van voor of achter is – is sowieso geen goed idee.

Glijmiddel is een must

Daarnaast is vocht in vorm van spuug of glijmiddel ook belangrijk. De anus heeft geen vochtklieren (zoals de mond of vagina) van zichzelf en heeft dan ook hulp nodig om smooth te laten verlopen. Dit om stroefheid, wondjes, scheurtjes of aambeien te voorkomen. Wees vooral niet zuinig. Hoe meer glijplezier hoe beter! Daarnaast kan het helpen om als persoon die gepenetreerd wordt de controle en regie te houden (of juist niet als dat juist je opwinding vergroot). Jij bepaalt het tempo en wanneer er gestopt wordt. In dat opzicht kun je ook er voor kiezen om jezelf te laten zakken op de penis, de vinger of het voorwerp zodat je zelf de snelheid en diepte bepaalt. Let er op dat je darmbacteriën niet overal verspreidt en ga hygiënisch te werk. Dat voorkomt ook pijn in de toekomst in vorm van vaginale infecties.

Meer VrijVragen:

Heeft elke vrouw een G-spot?

Hoe geef je een prostaatmassage?

Ik wil experimenteren met Femdom, hoe vertel ik het aan mijn partner?

Beeld: Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy