Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex? – VrijVraag #40

door Marjolein

Seksuologe Marjolein geeft elke vrijdag antwoord op al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in de rubriek VrijVraag.

Waarom word ik emotioneel tijdens of na de sex?

Claartje (29)

Huilen en sex

Een geruststelling: je bent niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat bijna 50% van de ondervraagde vrouwen weleens emotioneel is geworden tijdens of binnen vier uur na de sex. En ook mannen kennen het fenomeen waarbij droevige emoties loskomen bij het ‘minnespel’.

Waarom huilen na sex?

Meestal ontstaan de tranen na de sex of na het orgasme, maar het kan ook tijdens de sex gebeuren. Het kan een stroom van positieve emoties zijn of juist een stroom van negatieve emoties. Er kan een achterliggende reden zijn maar dat hoeft niet. Huilen na sex kan een reactie zijn op de ontlading van het lichaam. Emoties komen en gaan. Zij hoeven niet altijd volledig te worden geanalyseerd, behalve als het lang blijft hangen en het extreem voelt. Emoties voelen is niet raar en je hoeft je er niet voor te schamen, ook niet tijdens de sex.

Het is voor je bedpartner ook belangrijk om te weten zij niet meteen in paniek moeten raken wanneer dit een keer gebeurt bij een partner. Huilen na sex wordt vaak als iets negatief gezien omdat het te ‘emotioneel’ zou zijn. Het wordt vaak gelijk beschouwd als ’typisch iets voor vrouwen’. Onderzoeken worden dan ook vaak alleen op vrouwen gericht.

Post-sexblues = huilen na sex

Huilen na de sex komt zo vaak voor dat er meerdere termen voor zijn bedacht door psychologen. Zoals Post-sexblues, Postcoïtale dysforie, Postcoïtale tristesse of Crymaxing. Deze laatste verwijst naar een positievere associatie. We huilen of worden soms ook emotioneel vanwege blijdschap.

Dysforie, tristesse, blues betreft de negatieve associaties van gevoelens van verdriet, angst, boosheid, eenzaamheid of agressie. Dysforie (sombere stemming) kan gekoppeld worden aan negatieve (seksuele) ervaringen uit het verleden (flashback of herinnering). Toch hoef je je niet druk te maken dat je iets is overkomen wat je niet kunt herinneren. Het huilen na een orgasme of na de sex hoeft niet samen te gaan met sombere gevoelens. Ook mensen die zich gelukkig voelen en fijne relaties hebben, ervaren soms emoties in negatieve, maar ook positieve zin. Emotioneel worden na de sex kan ook ontstaan doordat het einde van deze ‘samensmelting’ kan aanvoelen als een pijnlijke scheiding. Deze reden kan gelden voor vrouwen die emotioneler of gevoeliger zijn. Als je zich verbonden voelen met hun bedpartner, zullen ze zich helemaal laten gaan in bed.

Hormoonwisselingen

Helemaal bewezen is het niet, maar een aantal onderzoekers beweren dat emotioneel worden tijdens of na de sex of het klaarkomen kan komen door hormoonwisselingen. Endorfine, oxytocine en prolactine worden op dat moment verhoogd waardoor dopamine (geluksstofje) wordt tegengehouden. De disbalans kan ervoor zorgen dat niet alle emoties onder controle zijn tijdens de sex.

Advies voor de bedpartner

  1. Stop met waar je mee bezig bent.
  2. Vul niet meteen in dat er iets aan de hand is.
  3. Vraag of het gaat, of ze pijn heeft en wat ze wil.
  4. Als het om pijn gaat; onderzoek wat er speelt.
  5. Schakel hulp van een psycholoog of seksuoloog in als het gevoel heel heftig, is, steeds terugkeert en lang aanhoudt.

Stel je VrijVraag aan Marjolein!

Meer VrijVragen:

Hoe kan ik het de eerste keer goed doen?

Het lukt mij niet om een orgasme te krijgen, wat kan ik doen?

Hoe word ik beter in girl on top?

 

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy