Wanneer je in bed opeens in huilen uitbarst

door Lissa

Het ene moment ben je nog lekker aan het stoeien tussen de lakens en het andere moment barst je in huilen uit. What is happening?!

Postcoïtale dysforie

Postcoïtale dysforie is de medische term voor ‘droevig zijn na de seks’. En is afgeleid van het Franse post-coital tristesse, waarbij ‘tristesse’ letterlijk ‘droevigheid’ betekent. Postcoïtale dysforie wordt ook wel PCD genoemd en is de ervaring van een negatieve emoties zoals een depressief, verdrietig of agressief gevoel na de seks. Je kan hier last van hebben bij je longterm partner, maar ook bij een scharrel of onenightstand. Klinkt niet fijn, maar wees gerust je bent dus niet de enige! Uit een onderzoek van Sexual Medicine blijkt dat 46% van de vrouwen die meededen dit hebben meegemaakt en 5% zelfs maandelijks. Mensen die hier last van hebben barsten vaak in huilen uit, zonder reden.

Wanneer heb je PCD?

Normaal gesproken heeft seks te maken met mentale en fysieke ontspanning. Maar mensen die PCD ervaren uiten hun gevoelens in: verdriet, angst en prikkelbaarheid. Je hebt dus PCD wanneer je negatieve gevoelens ervaart na de seks.

Trauma’s?

Je zou denken dat alleen mensen dit hebben als ze een trauma hebben meegemaakt maar dit is niet waar. Het komt namelijk ook voor bij personen die geen enkele reden hebben om zich negatief te voelen. Sterker nog de meeste mensen die na de tijd huilen vonden de seks juist heel fijn en lekker, dat is dan wel weer prettig oops!

Je bent kwetsbaar

Tijdens de seks ben en voel je je kwetsbaar, je bent naakt en (bijna letterlijk) verbonden met elkaar. Dat je veel aan iemand laat zien kan al emoties bij mensen oproepen. Volgens sekscoach Irene Fehr heeft dit er mee te maken omdat je geestelijk of lichamelijk over je eigen grenzen bent gegaan.

Oxytocine

Dat je na de seks een traantje moet weg pinken komt door de oxytocine, ook wel bekend als het liefdeshormoon. Dit stofje maakt je lichaam namelijk aan als je seks hebt en zorgt ervoor dat je opgewonden bent, yay? Dit gevoel kan na de tijd weer verdwijnen en dit kan voor een frustrerend of verdrietig gevoel zorgen.

Huilen van geluk, genot of plezier

Huilen na de seks hoeft niet perse om negatieve gevoelens te gaan. Wanneer je een heel overweldigend orgasme krijgt, kan je gaan huilen om de energie en spanning los te laten. Dit is komt ook doordat er tijdens de seks veel hormonen vrijkomen. Oxytocine en endorfine kan een flinke invloed hebben op je emoties.

Het komt vaker bij vrouwen voor

PCD kan iedereen ervaren, het is niet geslacht of leeftijd afhankelijk. Maar toch komt het vaker bij vrouwen voor (hebben wij weer)! Dit komt omdat vrouwen meer van het hormoon oxytocine vrijlaten tijdens seks en orgasmes.

Meer over seks:

De invloed van endometriose op je seksleven

Hebben we meer seks door corona?

Het geheim van een lang en gelukkig seksleven

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy