Kun je menstruatieklachten overnemen van vriendinnen als je een spiraal hebt?

door Saar

De hormoonspiraal is een uitkomst voor iedere vrouw die het liefst zo min mogelijk ongesteld is en zo weinig mogelijk menstruatieklachten wil hebben. Maar ook met deze spiraal kunnen krampen blijven. Bij enkele spiraalgebruikers is er zelfs sprake van krampen en spotting wanneer ze (veel) contact hebben met een menstruerende vrouw. Hoe komt dit?

De werking van de hormoonspiraal

Het doel van een hormoonspiraal is het voorkomen van zwangerschappen, maar het verminderen van menstruatie(klachten) kan de de reden zijn om er een te laten plaatsen. De hormoonspiralen die momenteel op de markt zijn heten de Mirena- en de Kyleena spiraal. Bij deze spiraaltjes vindt er alsnog een eisprong plaats. Alleen kan een eitje zich niet innestelen in je baarmoeder. Het verlicht en verkort je ongesteldheid, maar je hebt het eerste halfjaar wel last van spotting (lichte doorbraakbloedingen) en buikkrampen. Bij ongeveer de helft van de vrouwen blijft de menstruatie daarna uit. Sommigen worden nog wel ongesteld en krijgen menstruatieklachten, maar wel lichter en korter dan eerder.

Ervaringen met de 'negatieve' spiraal

We hebben verschillende vrouwen gevraagd naar hun ervaring met de Mirena en het fenomeen of ze menstruatieklachten ervaren in de buurt van andere vrouwen.

Susan (25): "Een paar dagen voor de menstruatie van mijn dochter begon kreeg ik krampen. Soms ook lichtbloedverlies en een onrustige huid. Als ik haar vroeg of ze ongesteld was, was het antwoord vaak nee en één à twee dagen later begon dan wel haar menstruatie. Dan gingen de menstruatieklachten bij mij weer over."

Marie-Lotte (31): "Een collega rijdt altijd met mij mee naar werk. Ik heb sinds deze autoritjes regelmatig te maken met buikpijn en meer spotting. Het kwam altijd als zij ongesteld was. Wanneer ik weer menstruatieklachten heb ik mijn standaardvraag: 'hangt de rode vlag weer uit?'"

Laura (28): "Ik heb net een halfjaartje mijn tweede spiraal en sindsdien heb ik steeds vaker dat ik menstruatieklachten 'overneem'. Het is vooral een bepaalde vriendin die erg veel last heeft van hevige krampen. Als ik, terwijl zij ongesteld is, een middag met haar doorbreng krijg ik flinke krampen en ben ik een of twee dagen ongesteld. En dat terwijl ik nooit meer menstrueer."

Samen ongesteld?

Ze zeggen wel eens dat de cyclus van vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen gelijk kan lopen. Of dat waar is, zijn de wetenschappers (nog) niet over eens.

Vrouwen die intensief contact met elkaar hebben, zouden op den duur een synchroon lopende menstruatie krijgen, volgens een studie uit 1971. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Het bleek dat duo-menstrueren puur toeval is. In een groep vrouwen zullen er altijd wel een paar zijn die tegelijk ongesteld zijn. Je bent namelijk niet één keer per jaar ongesteld, maar één keer per maand. Ook heeft elke vrouw een verschillende cyclus. De cyclus kan variëren van 21-35 dagen. Daarbij is ook niet elke vrouw precies even lang ongesteld. Het tegelijkertijd menstrueren fenomeen zit daarom meer tussen de oren dan dat het lichamelijk is bepaald. Daarbij vinden we het vaak bijzonder als twee vrouwen ongesteld zijn. We voelen ons dan extra verbonden door onze ellende.

Conclusie over menstruatieklachten en de spiraal

Ook is er geen bewijs voor het fenomeen dat menstruatieklachten bij spiraalgebruikers verergerd worden in de buurt van een menstruerende vrouw. Omdat je door de spiraal alsnog een eisprong krijgt, is het logisch dat je (soms) alsnog menstruatieklachten ervaart. En dat kan toevallig zijn nadat je met je (menstruerende) vriendin/collega/zus hebt afgesproken. Het lijkt ons in ieder geval wel de moeite waard om hier een groot onderzoek naar te doen…

Tip: heb je veel last van spotting terwijl je een spiraal hebt? Zorg dat je altijd tampons bij de hand heb, just in case. En voor menstruatieklachten is een kersenpitkussen of warme kruik altijd fijn om je baarmoeder tot rust te brengen.

Ervaar jij ook menstruatieklachten als je in de buurt van andere menstruerende vrouwen bent?

Meer lezen over menstruatieklachten en je lichaam?

Waarom je altijd zo geil bent tijdens je menstruatie

Heeft je menstruatiecyclus invloed op je orgasme?

Feromonen: hoe werkt seksuele aantrekkingskracht?

Bron: Volkskrant / Beeld: RawPixel, Unsplash

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy