De bloemetjes en de bijtjes zijn helaas niet zo inclusief als wij tegenwoordig. Als lesbisch stel kun je helaas niet samen een kind baren. Je bent afhankelijk van een zaaddonor om een kind op te wereld te zetten, maar alsnog is maar één van de twee vrouwen is de biologische moeder. Maar hoe gaat dit in zijn werk, en zijn er meerdere manieren voor een lesbisch stel om zwanger te worden?
De donor
Er bestaat (nog?) geen mogelijkheid om samen een kind te baren als twee vrouwen. We zijn als lesbiennes nog altijd afhankelijk van een zaaddonor. Maar hoe werkt dat, zwanger worden van een donor?
Het traject gaat als volgt: de zoektocht naar een donor gaat van start. Wanneer er gekozen wordt voor een zaaddonor is het belangrijk om erover na te denken of je een bekende donor wil, een anonieme donor- en dus onbekende donor of dat je zelf op zoek wilt gaan naar iemand met potentie. Wanneer er iemand is gevonden, krijg je het zaad van de donor in een potje. Met een spuitje breng je dit in. Vervolgens is het hopen dat je zwanger wordt. Zo wordt de vrouw dus wel op een redelijk ‘natuurlijke’ manier zwanger.
Wanneer je voor een bekende zaaddonor kiest, is het erg belangrijk om een donorcontract op te stellen. Hierin leg je vast welke rol de donor krijgt in het ouderschap- tijdens de zwangerschap maar ook daarna. Omdat de zaaddonor wel de biologische vader is, moet je goede afspraken maken. Met anonieme donors hoeft geen contract opgesteld te worden. Wel mag het kind kan vanaf 12 jaar informatie vragen en vanaf 16 jaar de volledige persoonsgegevens ontvangen.
IVF
Zwanger aan de hand van IVF-de afkorting van 'In Vitro Fertilisatie'. Een behandeling die ook wel bekend staat als reageerbuisbevruchting. Bij deze behandeling worden in het laboratorium eicellen samengebracht met zaadcellen. Het traject begint wanneer de vrouw hormonen gaat spuiten om haar eicellen laten te rijpen. Wanneer de eicellen groot genoeg zijn, worden ze door middel van een eiceldonatie verwijderd en in het laboratorium bevrucht met zaadcellen van de donor. De bevruchte eicellen- ook wel embryo’s genoemd, worden terug geplaatst. Nu is het duimen dat de innesteling succesvol verloopt.
ROPA-methode
De ROPA-methode, een afkorting van ‘Reception of Oocytes from Partner’ ofwel ‘eiceldonatie’ zorgt ervoor dat je samen actief bijdraagt aan het zwanger worden en de zwangerschap. De ROPA-methode is echt iets wat ikzelf een supermooi proces vind, zo vet dat zoiets mogelijk is! Het lijkt een beetje op het IVF-traject maar het verschil is dat de vrouw die de eicellen rijpt, niet diegene is die zwanger wordt. De bevruchte eicellen worden dus bij de partner geplaatst. De andere vrouw wordt dus zwanger van de embryo van haar vriendin – en krijgt een kind met de genen van haar vriendin en de zaaddonor. Hoe vet is dat?
Tegelijk zwanger
Soms kiest een lesbisch stel ervoor om tegelijk te proberen om zwanger te worden. Je gaat dan op hetzelfde moment het proces in met een donor. Meestal is dit om te kijken wie er als eerste zwanger wordt. Maar soms gebeurt het dat je hierdoor ineens allebei in verwachting bent. Samen zwanger zijn lijkt en klinkt vooral heel romantisch- maar als ik er zelf beter over nadenkt, lijkt het me vooral heel zwaar. Je maakt samen hetzelfde mee, maar als je allebei last hebt van veel kwaaltjes is het heel zwaar. Dus ondanks dat het me heel mooi lijkt om op hetzelfde moment door hetzelfde proces te gaan, lijkt het me verstandiger om om de beurt zwanger te worden. Zo kan je er denk ik het beste voor elkaar zijn en samen heel intiem naar de bevalling toe leven.
Mijn voorkeur
Mijn voorkeur gaat uit naar de ROPA-methode. Ik vind het een heel mooi gegeven dat je nu als lesbisch stel toch samen een zwangerschap tot stand kan brengen waar je allebei lichamelijk aan meewerkt. Hoe mooi is het dat er een kindje met de genen van je vriendin in jouw baarmoeder groeit. Daarnaast denk ik dat het ook heel goed is voor het gezamenlijke binden aan je kindje. Want als je bevalt komen er hormonen vrij die ervoor zorgen dat je je aan je kindje bent. Het is een soort oerinstinct wat groeit tijdens de zwangerschap. Zo zet jij een kindje op de wereld waar je gelijk al een sterke moeder-kind band mee voelt, maar die toch de genen heeft van je partner en daar dus ook meer op lijkt. Magic!
Hoe zou jij een zwangerschapwens vervullen als je de bovenste opties had?
1 reactie
Hoi, bedankt voor dit artikel. Ik heb een vraag: ik heb pcos en ik ben queer. Valt er dan wat te zeggen over de kans dat ik zwanger wordt via IVF?