Kan een relatie overspel overleven? Ons panel reageert

door Lotte

Het grootste overspelspektakel Temptation Island ligt net achter ons, maar vreemdgaan blijft een hot topic. Altijd al geweest eigenlijk. Vooral omdat er geen fout en goed is, geen zwart en wit… of toch wel? Iedereen heeft een andere mening over wat wel of niet telt als ontrouw binnen een vaste relatie. En als er een scheve schaats is gereden… betekent dat dat de relatie voorgoed voorbij is of krijgt de ander een tweede kans? Hoog tijd om ons panel aan de tand te voelen over de gevoelige kwestie. 

Daisy (42), hetero en gescheiden

“Vroeger had ik op dit topic gelijk ‘nee’ gezegd, maar na een langdurig huwelijk en scheiding en avontuur denk ik daar inmiddels zeker anders over. Mijn eerste wedervraag in deze zou namelijk zijn: is het liefde of lust? En daar zit het hele verschil in of de relatie kan overleven. Als het liefde is is de huidige relatie ten dode opgeschreven. Is het lust en enkel voor 1 of een paar keer, echt puur voor de lust of iets wat thuis hoogstwaarschijnlijk niet te krijgen is. Denk aan anaal, bdsm, fetish, trio’s enzovoorts. In dat geval kan dit een hele goede aanvulling zijn in de relatie. En de partner die het overspel pleegt zal dan ook open moeten staan voor een wederzijds verhaal. Dus niet dat de ene alles mag en de ander niks, als de ander ook behoefte heeft aan overspel.”

Olivia (29), hetero en samenwonend

“Of een relatie overspel kan overleven hangt voor mij helemaal van de situatie af. Gaat het om een uit de hand gelopen feestje op vakantie met de mannen of een diepgaande affaire op het werk? Het eerste zou wat mij betreft  – moet ik niet te hard zeggen – wel te repareren zijn. Als er sprake is van een affaire zou het een stuk moeilijker zijn. Wanneer hij de ‘liefde’ zou delen met iemand anders, wat is jouw eigen relatie dan nog waard? Dit is tenslotte hetgeen wat jullie geliefdes maakt. In een vorige relatie is mijn ex een jaar lang met een vriendinnetje van mij vreemdgegaan. Dit kon en wilde ik uiteraard niet meer lijmen. Ik merkte dat er tussen ons steeds minder liefde was en dat hij met zijn hoofd ergens anders zat, einde relatie dus. Maar of ik ook een punt achter zou zetten na 10 jaar huwelijk? Dat durf ik niet te zeggen.”

Muis (36) biseksueel en single

“Nee, dat vind ik echt kansloos… Je zult diegene nooit meer vertrouwen. Mocht je ooit gevoelens of lusten krijgen bij een ander. Bespreek dat dan eerst met je partner. Ik sta best open voor een open relatie, maar wil wel weten met wie en wanneer ed. En dan bedoel ik niet achteraf.”

Marie-Louise (50), hetero en in een relatie

“Natuurlijk kun je dat overleven. Als iedereen is niet zo claimerig en jaloers zou doen. Niemand IS van iemand! Wij swingen. Samen. Niks geen jaloersheid. Samen genieten. Elkaar wat gunnen. Sex met ‘vreemdgaan’ gaat om de lust en het plezier. Niet om liefde. Vreemdgaan is bij mij wat anders dan een relatie met iemand anders er op na houden. Dat vind ik verkeerd.”

Mike (32), hetero en in een relatie

“In sommige gevallen kan overspel zelfs een boost of wake-up call voor je relatie betekenen. Uit ervaring was dat echter wel het geval wanneer beiden overspel hadden gepleegd en dit op miraculeuze wijze boven water kwam. Overspel heeft een reden en die reden is vaak terug te lezen in de voorgeschiedenis van de relatie. Wanneer men bereid is de ego’s opzij te zetten en rationeel te denken in plaats van de emoties de overhand te laten nemen, is overleving zeker mogelijk. Je moet vaak wel helemaal opnieuw beginnen en dat is voor veel mensen een te grote uitdaging.”

Bert (52), hetero en samenwonend

“Goede vraag… Ik denk van wel, maar is heel moeilijk. Het vertrouwen is gebroken. Ik denk dat de oorzaak vaak onbegrip naar elkaar is en het niet kunnen praten over alle zaken of wensen die er spelen. Iemand pleegt waarschijnlijk overspel omdat thuis eten niet meer interessant genoeg is. Het heeft ook met openheid en eerlijkheid in een relatie te maken. Daar moet je constant aan werken. Ook intieme zaken en wensen moeten je met elkaar kunnen delen. Eer en respecteer elkaar en praat veel over alles. In ieder geval… koste wat het kost bij elkaar blijven, ook met tegenzin, is nooit goed voor niemand.”

Ook je mening delen over liefde, seks en daten? Meld je dan NU aan voor het LotteLust panel!

Meer over overspel:

Waarom overspel eigenlijk zo gek nog niet is

‘Ben je ooit bedrogen? Daar zit blijkbaar een voordeel aan’

Bewezen: Waarom mannen in gelukkige relaties toch vreemdgaan

Beeld: Tumblr

Dit vind je ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy