‘Sex’ op de dansvloer

door Julia

Schuren, tegen je aanrijden, het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om in de club random tegen iemand aan te gaan dansen. Heb ik iets gemist of is dit de nieuwe manier van versieren?

Hoewel ik het niet graag toegeef, zou het best kunnen dat ik inderdaad wat heb gemist. In mijn hoofd ben ik dan wel 25 en gelukkig krijg ik ook regelmatig te horen dat ik er jonger uitzie, maar in werkelijkheid ben ik wel vier jaar ouder. En hoewel ik geniet van de aandacht als single lady in Amsterdam, zeker gezien de concurrentie van alle mooie meiden die in de stad wonen, was ik toch wel verbaasd over hoe het eraan toe ging afgelopen zaterdagnacht.

 

In de mood

Oké misschien moet ik even wat meer een idee geven. Vorige week besloten een paar vriendinnen en ik dat het tijd werd om weer eens lekker te gaan dansen. Op een leuk feestje offcourse, na wat speuren op Facebook kwamen we uit op Encore Backyard. Mensen die weleens uitgaan in Amsterdam zijn wel bekend met Encore, Backyard is een speciale editie met voornamelijk Dancehall, R&B, Hiphop en Afrobeats. Helemaal onze muziek, zeg ik als trouwe FunX-luisteraar, dus daar moesten wij heen.

Het feestje was vanaf twaalf uur en om een uur of negen begon ik al in te kakken, maar ik was onderweg en had geen tijd voor een powernap. Dan ben ik dus ineens wel weer 29. Om tien uur deden we eerst een drankje bij mij, als in ‘we gaan lekker tipsy erheen’. Na twaalven pakten we onze tasjes, trokken ons jas aan en stapten op de fiets.

 

Bunssss

Eenmaal aangekomen bij het Leidseplein heel fijn trouwens dat het hele plein openligt en je er met geen mogelijkheid doorheen kan, maar dat even terzijde. We liepen naar de Melkweg, waar inmiddels al een flinke rij stond. Ik haat wachten, maar gelukkig liep het aardig door en na 20 minuten stonden we binnen. Plassen! Eerste stop, toilet, tweede stop garderobe. Twee zalen met goeie muziek en in de gang een tentje waar ze Surinaamse broodjes verkochten, I like it already. Voornamelijk om die broodjes natuurlijk, dat mis ik toch altijd wel als ik in de winter uitga (want in de zomer festivals).

We liepen de hoofdzaal binnen, die al aardig gevuld was met mensen, en keerden meteen rechtsom naar de bar. Heel chill stonden we een paar minuten later met ons wijntje het publiek te checken. Wat me opviel was dat er veel verschillende types rondliepen: de supersexy ladies op links, de nerds op rechts, de wigger in het midden en de mannen met de juiste dansmoves of hoe mijn huisgenoot ze noemt de brothers recht voor ons. Leuk! Hou ik van.

 

Dansen, dansen, dansen

Oké genoeg gekeken, tijd om de dansvloer te betreden. Met die wijntjes zat het wel goed, en ook de attitude, dus liepen we de menigte in. Beetje rustig plekje zoeken en dansen maar. De muziek was echt lekker, het voelde alsof we helemaal meegingen in de klanken, heerlijk. Van die muziek waar je heupen automatisch op reageren weetjewel? Je moet gewoon bewegen! Anyway wij gingen dus helemaal los, en ineens voel ik iemand tegen mijn billen aan. Oké het kan per ongeluk zijn, het is hier natuurlijk ook druk. Paar minuten later, nog steeds. Vreemd. Ik kijk achter me, staat er een gozer tegen me aan te schuren! Eh hallo? Is dit normaal? Is dit de nieuwe manier van contact maken ofzo? Wat het ook is, I’m not amused, dus ik geef hem die blik en hij is weg. Mooi. Ik kijk mijn vriendin raar aan, zij zag het ook, maar we laten het gaan en zitten weer in de beat. Tot tien minuten later dezelfde gast, weer tegen me aan staat te rijden. Mijn vriendin zag het eerder dan ik dus zij greep in en weg was ie. Paar minuten later, precies hetzelfde! Oké, nu ben ik echt pissed. Ik geef hem een duw en zeg: fuck off!  Gelukkig hielp dat wel, want de rest van de avond kwam ie niet meer in de buurt, kijken deed ie natuurlijk wel maar he dat mag.

 

‘Moeilijk feestje’

Ons plezier werd er niet minder om, de muziek was zo goed en de sfeer ook dat we het al gauw vergeten waren. Tot de volgende zich aandrong, letterlijk. Deze jongen had de hint van mijn valse blik gelukkig wel meteen begrepen. Maar hij was niet de enige, ik moest er vervolgens nog twee wegkijken en bij mijn vriendin gebeurde het ook een aantal keer. Apart, maar zoals ik al zei wij lieten het onze vrolijke stemming niet beïnvloeden. We deden nog een paar dansjes tot ik me een beetje misselijk voelde en naar de bar liep voor wat water. We gingen op een bankje zitten en raakten in gesprek met twee jongens. Een van hen zei dat hij het feestje ‘moeilijk’ vond. ‘Moeilijk?’ zei ik. ‘ Ja, als ik een meisje hier wil aanspreken, is ze voor mij al vijf keer eerder aangeraakt door een gozer, niet alleen aangesproken. Dan ziet ze mij en heeft ze er geen zin meer in, snap je?’ We knikten. Het viel hem op dat de mannen op dit feestje zo handtastelijk waren, even voor de duidelijkheid, het viel een man op. Toen begonnen wij na te denken, we waren natuurlijk ook niet helemaal helder na al die wijntjes, en inderdaad hij had gelijk. Dat schuren, oprijden tegen de billen van een vrouw, leek hier wel de normaalste zaak van de wereld. Wat is er mis met gewoon een praatje maken? ‘Een paar jaar geleden deden ze dat hier niet hoor!’ Zei hij. Voor ons was dit ons eerste Encore-feestje dus wij wisten niet beter.

Even later kwamen we dezelfde jongens tegen op de dansvloer toen het ons weer een paar keer overkwam, maar gelukkig waren zij nu in de buurt om ons te ‘redden’. Wat ze ook op een hele leuke manier deden, door hun arm over ons heen te slaan en samen te gaan dansen, tot die vervelende types de boodschap hadden begrepen en verdwenen.

 

Just go with it?

Mijn huisgenoot kwam met het argument: ‘Die manier van dansen komt natuurlijk uit Jamaica, maar hallo we zijn hier in Amsterdam!’ En nu moet ik eerlijk zeggen, de mannen die dit deden en geen nee verstonden, dat waren geen brothers hoor en ook geen Marokkanen, of een andere bevolkingsgroep waarvan mensen al standaard een vooroordeel hebben.

Nu ben ik heel benieuwd hoe jullie dit ervaren. Heeft een van jullie dit ook weleens meegemaakt op de dansvloer? En hoe reageerde je erop, hoe ging je ermee om? En mijn belangrijkste vraag, is dit iets van deze tijd? Hoort het er gewoon bij en doen wij benauwd?

Laat het me weten in de comments! Vind ik leuk :)

2 reacties

Evi 3 november 2016 - 09:49

Ik denk dat dit niet alleen van deze tijd is, maar het soort muziek/publiek. Toen ik 15 was gingen we naar clubs waar dit ook de normaalste gang van zaken was, ik hield er niet van maar ik wist niet beter. Totdat ik andere barretjes en clubs ontdekte! Ik ben nu 23 en deze manier van versieren gebeurd daar nog steeds op dezelfde manier. Op festivals gebeurt dit minder niet waar? Je kiest je eigen festival en dus ook je eigen soort publiek! :)

Beantwoord
Julia 3 november 2016 - 10:07

Hi Evi! Bedankt voor je reactie :)

Je hebt gelijk het gebeurt al langer, ik had het alleen zelf niet zo meegemaakt als op die avond, dat het zo vaak gebeurde zegmaar. En inderdaad op festivals gebeurt het veel minder! Misschien omdat het daar minder stiekem kan, zijn toch vaak grote open plekken. Volgende keer maar negeren, want het zal me er niet van weerhouden om erheen te gaan, daar is de muziek en de sfeer te leuk voor!

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy