Waarom vrouwen sneller verliefd worden na de sex dan mannen

door Lotte

Orgasmes. Dé verlossing van de mensheid. Goed voor de bloedsomloop en voor de weerstand. Het bindmiddel voor je relatie. De perfecte oplossing voor als je maar niet kan slapen. Lang, kort, krachtig, zwak, intens, explosief… een orgasme is altijd beter dan geen orgasme. Of toch niet?

Sex zonder gevoelens: kan dat?

Met elkaar de koffer in duiken op een eerste date: tegenwoordig doen we er niet meer zo moeilijk over. Wat nou, sletvrees? En gevoelens? We kijken later wel waar het schip strandt. Wees wel gewaarschuwd. Sexrelaties zijn inderdaad leuk en aardig, totdat iemand gevoelens te pakken krijgt. Er wordt vaak gezegd dat vooral vrouwen ‘last’ krijgen van vlinders, terwijl mannen vrolijk door kunnen wippen zonder ook maar één kriebel te voelen.

Is dit nu waar of een vooroordeel? Ja en nee. Het geldt natuurlijk niet voor iedereen en in elke situatie, maar er zit wel een kern van waarheid in. Ons brein steekt namelijk anders in elkaar. Het heeft allemaal te maken met de vrouwelijke hormonen.

Altijd weer die hormonen

Bij vrouwen speelt het hormoon oxytocine een grote rol in het opwekken van een verliefdheidsgevoel. Dit bindingshormoon wordt in kleine hoeveelheden aangemaakt tijdens het knuffelen, zoenen, strelen en – je raadt het al – tijdens sex. Het is tijdens het orgasme dat dit hormoon haar grote slag slaat. Je lichaam maakt een extra grote dosis oxytocine aan. Je bevindt je voor even in een staat van extase en je ziet de wereld én jouw lover door een roze bril.

vrouwen sneller verliefd

Oxytocine

Mannen steken net even anders in elkaar. Zijn lichaam zit natuurlijk vol met testosteron en dit blokkeert het effect van oxytocine. Vooral tijdens een orgasme, wanneer zijn testosteronniveau hoog is, is oxytocine ver te zoeken. Het stofje vasopressine (antidiuretisch hormoon) komt vrij wanneer hij tijd doorbrengt met een vrouw die hem op seksueel gebied stimuleert. In tegenstelling tot oxytocine daalt de aanmaak van vasopressine juist tijdens het bereiken van een climax. Ook mannen bevinden zich even in een staat van extase, maar gevoelens van verliefdheid spelen niet persé een hoofdrol.

vrouwen sneller verliefd

Sex en emoties raken bij mannen dus minder snel verstrengeld als bij vrouwen. Maar natuurlijk heb je dit zelf ook in de hand! Houd je verstand erbij en geniet ervan.

Gastblogger Cèleste heeft meegeschreven aan dit artikel.

Meer over de wetenschap achter sex en liefde:

Waarom de meeste relaties tegenwoordig falen volgens een psycholoog

Waarom mannen vaak met hun hand in hun broek zitten

7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

Beeld: Tumblr

Dit vind je ook leuk

1 reactie

Giel 19 mei 2018 - 02:30

ADH speelt ook een grote rol bij monogamie. De productie van ADH is bij monogame diersoorten veel hoger dan bij soorten die polygaam of promiscue zijn. Dit mechanisme schijnt in de evolutie meerdere keren opnieuw te zijn uitgevonden, want het is tussen niet-verwante soorten hetzelfde. Om te achterhalen of ADH de enige bepalende factor is verrichtte Larry Young een experiment waarbij door genetische modificatie de productie van ADH in de graslandwoelmuis verhoogd werd. De graswoelmuis is van nature promiscue, maar de gemodificeerde muizen werden verliefd (of een dierlijk equivalent ervan) en bleven trouw aan hun partner. ADH lijkt daarmee de bepalende factor te zijn. (wikipedia) . DUS, als de aanmaak van vasopressine juist tijdens het bereiken van een climax van de man daalt en je zou (als vrouw zijnde) je man monogaam willen houden, je hem dus zo min mogelijk moet laten klaarkomen?

Beantwoord

Laat een reactie achter

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy