Menstruatie ongemakken

door Lotte

We gaan het even hebben over buikkrampen en andere ongemakken waar je mee te maken kan hebben tijdens de maandelijkse periode. Want zeg eens eerlijk, heb jij soms niet ook het gevoel dat je vaker moet poepen tijdens je menstruatie of dat je borsten ineens bijna een cupmaat groter zijn? Dit zijn ‘bijwerkingen’ waar je last van kan hebben tijdens je menstruatie. Gelukkig kan je er ook wat aan doen!

Make it hot!

Wanneer de krampen toeslaan, kan warmte op je buik een wereld van verschil maken. Probeer een pittenzakje dat je kan opwarmen in de magnetron of een elektrische deken. De warmte helpt de spieren in je baarmoeder te ontspannen en verlicht de pijn. Je kunt ook een warm bad nemen om je hele lichaam te ontspannen en de krampen te verminderen. Een warmwaterkruik raden wij niet aan, omdat ze niet allemaal even stevig zijn en nog wel eens knappen. Kokendheet water over je buik is natuurlijk een absolute nachtmerrie die we willen voorkomen.

Mini workout

Hoewel het misschien verleidelijk is om jezelf op te krullen in bed, kan wat lichte lichaamsbeweging juist helpen om de buikkrampen te verminderen. Ga voor een rustige wandeling, doe wat yoga-oefeningen of stretch je spieren. Beweging stimuleert de bloedcirculatie en kan de endorfineproductie verhogen, waardoor je je beter voelt en de pijn minder zal worden. Luister naar je lichaam en kies activiteiten die bij jou passen. En zoals altijd; doe wat goed voelt. Als sporten het laatste is waar je aan moet denken, sla het dan gewoon lekker over.

Genoeg water en vitamientjes

Wat je eet en drinkt tijdens je menstruatie kan invloed hebben op de intensiteit van de buikkrampen. Probeer producten te vermijden die je buik kunnen irriteren, zoals cafeïne, alcohol en sterk gekruid eten. Het is namelijk echt zo dat sommige mensen vaker moeten poepen tijdens de menstruatie, en dat wil je niet nóg erger maken. Kies liever producten die rijk zijn aan voedingsstoffen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals groene bladgroenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten. Bovendien is voldoende hydratatie belangrijk om je lichaam in balans te houden. Drink voldoende water of kruidenthee en stay hydrated!

Menstruatie dagboek

Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is en dat wat voor de één werkt, misschien niet voor de ander geldt. Het kan handig zijn om een menstruatiedagboek bij te houden om patronen en triggers te identificeren die jouw krampen beïnvloeden. Als de pijn ernstig is en je zo veel last hebt dat je bijvoorbeeld niet kan werken tijdens je menstruatie of nauwelijks je bed uit komt, raadpleeg dan je huisarts voor advies en mogelijke behandelingsopties. Het is niet nodig om rond te blijven lopen met hevige klachten.

Grote boodschap

En hoe zit het dan met number two? Als je snapt wat we bedoelen… Tijdens de menstruatie worden er prostaglandinen geproduceerd. Dit zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat de barmoeder samentrekt en zo bloed en slijmvlies afscheid. De prostaglandinen kunnen ook je darmen beïnvloeden en zorgen dat die extra actief zijn waardoor je vaker zal moeten poepen tijdens je menstruatie. Je bent dus niet gek als je het gevoel hebt dat je 2 of 3 keer zo vaak naar de wc gaat tijdens je menstruatie.

Meer lezen over menstruatie

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy