Mijn vriendin kan zich niet concenteren tijdens de sex, hoe help ik haar? – VrijVraag #70

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel legt Marjolein uit hoe je je partner helpt om te focussen tijdens de sex.

"Hoe kan ik mijn vriendin op haar gemak stellen zodat zij zich kan concentreren op de sex?" – Samuel (23)

Wat wil ze?

We kunnen vandaag de dag nog steeds niet elkaars gedachten lezen of ruiken wat de ander nodig heeft om zich te kunnen overgeven of concentreren op de sex. Het antwoord is daarom heel simpel: vraag het aan haar!

Probeer samen te achterhalen wat de redenen of redenen zijn dat het concentreren moeilijk is. Heeft het te maken met de sex zelf, speelt er iets bij haar of is het iets tussen jullie twee? Praten: aangeven of vragen is het enige wat je kunt doen om erachter te komen wat haar behoefte echt is. Wat de ene fijn vindt, kan de ander juist storend vinden. Ook per moment of stemming kan de behoefte verschillen. De ene keer kan een muziekje haar op haar gemak stellen, de andere keer is dat een goed gesprek of een warme douche. Het ene moment vindt ze strelen lekker, de andere keer een harde hand. De belangrijkste ingrediënten van sex zijn opwinding en ontspanning. Die kun je samen creëren door de juiste context, stimulus en communicatie.

Stop miscommunicatie

Er zijn een aantal punten die nog wel eens zorgen voor miscommunicatie. Allereerst niet communiceren, dat mag duidelijk zijn. Het is een veelvoorkomende misvatting dat sex spontaan en vanzelf hoort te gaan als je een goede relatie hebt of een goede minnaar bent. Je hoort het aan te voelen, communiceren is niet nodig. Fout! Niet zeggen wat je wil of wat je niet wil, wat lekker is en wat niet gaat niet helpen om een je sexleven te verbeteren. Laten we dat veranderen: je bent een goede minnaar als je praat en vraagt! Je hoeft niet altijd urenlange gesprekken erover te voeren. Aanwijzingen voor, tijdens of na de sex voldoen ook. Niet alleen aanwijzingen als een lerares, maar ook geile woorden of op een geile manier kan je dingen duidelijk maken aan elkaar. Hoe langer je wacht met aangeven van iets wat niet lekker is en de ander denkt dat het je wel lekker vindt, hoe moeilijker het wordt om dit nog te bespreken.

Vul het niet in voor de ander

Als je eens een orgasme gefaket, kan dat oplopen tot jarenlang orgasme faken om de ander niet te kwetsen of teleur te stellen. Ik kom dan op een ander veelvoorkomende vorm van miscommunicatie: verwachtingen of verlangens invullen voor een ander. Dit komt zowel in het dagelijks leven, in families, in relaties op het werk veel voor. Ook tijdens de sex. Als je een lange relatie hebt, dan is deze vorm van miscommunicatie misschien nog groter, omdat jullie elkaar al door en door (denken te) kennen.

Je kunt dit oplossen met non-verbale communicatie. Sex is emotie (let op: ik bedoel niet voor sex moet je gevoelens hebben) en je kunt daarom ook inspelen op het gevoel, de aanrakingen, de geluiden en de reacties van elkaar. Luisteren naar de ander en pik de signalen van haar lichaam op.

Jij bent niet je partner

Toch is het bij non-verbale communicatie ook belangrijk om later te bespreken of je vermoedens kloppen. Anders blijf het een raadspelletje. Laat je vriendin ook zelf nadenken over wat ze ervaart en vindt. Ook het invullen van je partners verlangens vanuit je eigen referentiekader is een valkuil. Als jij hard lekker vindt, dan zal de ander dat ook vast vinden? En de ander vind het vast net zo lekker als jij om in de nek gezoend te worden? Dat kan wel, maar er zijn zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende smaken. Vooral vrouwen en mannen denken vaak voor te elkaar weten (geholpen door de media) wat het andere geslacht lekker vindt en nodig heeft. Bij lesbische liefdesrelaties zou dat eventueel minder kunnen zijn, maar ook hierin is het 'gevaarlijk' om aannames te maken. Iedereen heeft zijn eigen wensen en grenzen die op elk moment kunnen verschillen. Communiceren lijkt misschien een opgave, maar zie het liever als een tool om je sexleven nog veel lekkerder en succesvoller te maken!

Meer VrijVragen:

Heeft elke vrouw een G-spot?

Hoe geef je een prostaatmassage?

Ik wil experimenteren met Femdom, hoe vertel ik het aan mijn partner?

Beeld: Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy