Wat je moet weten als je verliefd wordt op iemand met een depressie

door Julia

Uit cijfers blijkt dat in Nederland bijna 20 procent van de volwassenen weleens te maken krijgt met depressie. Het kan jou overkomen, maar ook iemand die dichtbij je staat zoals een vriendin of een familielid. Maar wat nu als je verliefd wordt op iemand met een depressie? Hoe ga je hier dan mee om?

Depressie is voor vele nog steeds een moeilijk gespreksonderwerp, en in combinatie met verliefdheid misschien al helemaal. Want je zou denken, hoe kun je nou tegelijkertijd verliefd zijn en depressief? Dat zijn toch twee uitersten? Ja, maar het is wel mogelijk, sterker nog het gebeurt heel vaak. Gevoelens van verliefdheid kunnen iedereen overkomen, alleen bij mensen met een depressie kan dit vaker afwisselen met negatieve gevoelens als verdriet en somberheid. Maar wat nu als je aan de andere kant staat? Als je verliefd wordt, of bent, op iemand die depressief is? Je wilt hem of haar dolgraag helpen, maar je weet niet waar je goed aan doet. Ben, een man die al jaren kampt met depressie, vertelt uit eigen ervaring wat je moet weten als geliefde van iemand met een depressie.

Het ligt niet aan jou

‘Neem het alsjeblieft niet persoonlijk op. Vaak kan iemand met een depressie geïrriteerd zijn of hij of zij trekt zich terug. Ze willen zich waarschijnlijk isoleren en dan zie je ze weinig. Op zo’n moment kun jij het gevoel hebben dat ze zich minder openstellen naar je dan voorheen. Ik snap dat het voelt alsof ze dit expres doen en dat je je misschien wel gaat afvragen of je vriend/vriendin aan jou twijfelt. Maar geloof me, het ligt niet aan jou’.

Het is niet jouw verantwoordelijkheid

‘Kortgeleden had ik een gesprek met mijn vrouw, waarin ze mij vertelde dat ze zich machteloos voelt als ze mij ziet worstelen met mijn depressie. Toen ik dat hoorde, brak mijn hart. Maar ik realiseerde me ook dat er vast meer mensen zullen zijn die hetzelfde gevoel hebben als zij. Familie, vrienden en geliefden van mensen met een depressie voelen zich vaak buitenstaanders, die continu op zoek zijn naar iets waarmee ze hun vriend/vriendin kunnen helpen. Of waarmee ze hem/haar kunnen helen. Als dit ze niet lukt, dan voelt het voor hen alsof ze gefaald hebben. Maar ze moeten zich realiseren dat een persoon die depressief is, niet gebroken is. Het is niet hun taak om deze persoon op te lappen. Jij hebt geen controle over de depressie van je vriend of vriendin, het enige wat je kunt doen is steun bieden. Er voor diegene zijn. Wat ook heel belangrijk is, is het hebben van je eigen emoties hierin. Verliefd zijn of van iemand houden die depressief is kan heel frustrerend zijn en het vreet energie. Ook kan het veel druk leggen op je relatie. Je hoeft niet altijd de sterke persoon te zijn’.

iemand met een depressie

Je hoeft het niet te begrijpen

‘Zolang je maar luistert. Soms kan ik aan mensen blijven uitleggen wat depressie precies inhoudt, maar de mensen die het zelf nooit hebben ervaren kunnen het nooit helemaal begrijpen. Als je verliefd bent of iemand met een depressie, moet je je niet schuldig voelen als je niet helemaal begrijpt wat je geliefde doormaakt. Je hoeft geen manier te vinden om empathie te tonen, luisteren is al genoeg’.

Toon me je liefde

‘Iemand leuk vinden die een depressie heeft, kan soms het gevoel geven alsof je op eieren moet lopen. Je vindt het misschien lastig om je gevoelens te tonen, omdat het lijkt alsof alles wat je zegt verkeerd is. Hoewel iemand met een depressie zich wil isoleren, is het toch heel belangrijk om te laten zien hoeveel je om die persoon geeft. En dit ook te blijven doen. Horen van mijn geliefden dat ze van me houden, gaf mij in mijn donkerste periodes hoop. Het gaf me het gevoel dat ik het waard was en dat ik steun heb, mensen op wie ik kan terugvallen. Met een beetje liefde, kom je een heel eind’.

Ben jij verliefd op, of heb je een relatie met iemand met een depressie? En heb je tips, of wil je je verhaal graag delen? Laat het weten in de comments.

Bron: Popsugar.com.au, Trimbos Instituut
Beeld: Pinterest

Meer over relaties:

Dit zorgt ervoor dat jullie relatie stand houdt

20 vragen om te stellen voor een sterkere relatie

Dit zijn de 4 geheimen van een gelukkige relatie

3 reacties

Anoniem 31 juli 2017 - 20:11

Zoals jullie al beschrijven is het belangrijk om te laten weten dat je er voor iemand bent. Ik heb zelf een depressie gehad en dat was erg belangrijk voor mij. Daarnaast is het ook belangrijk om op je eigen grenzen te letten. Zorg ervoor dat het jou niet emotioneel uitput. En iets op in je achterhoofd te houden: je bent geen hulpverlener, je bent niet verantwoordelijk en je hoeft het niet op te lossen. Hoe graag je dat misschien ook zou willen…

Beantwoord
Lotte 31 juli 2017 - 21:18

Bedankt voor jouw oprechte reactie, Anoniem. Goede adviezen.

Beantwoord
Anoniem 4 mei 2018 - 21:53

4 maanden geleden kwam ik iemand op een dating app tegen waarmee het meteen klikte. Het waa zo’n bizarre gevoel dat het zo snel zo belangrijk voelde. Maar 2 maanden later had hij een soort mentale breakdown gehad, en heeft zich compleet geïsoleerd. Ik stuur hem nog berichtjes, die hij altijd leest en beluisterd, maar hij geeft geen antwoord. Wat hij voor het laatst zei was dat de berichten hem wel goed deed, maar dat hij de energie en fantasie niet had om terug te schrijven. Ik vraag me af hoe ik hiermee om zou moeten gaan.

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy