Help! Ik heb ongelijke borsten

door Luna

Ongelijke borsten, het is iets waar meer vrouwen mee zitten dan je misschien denkt. Maar hoe kan het eigenlijk dat de ene borst soms groter is dan de ander? Wij vertellen jou er alles over! Daarnaast spraken wij met een aantal ervaringsdeskundigen die hetzelfde streven hebben als ons: awareness creëren rondom dit thema. Ook hun verhalen lees je hier.

Genetisch

Bij veel vrouwen beginnen de borsten meteen asymmetrisch te groeien wanneer er voor het eerst borstgroei plaatsvindt in de pubertijd. Het is genetisch bepaald of je ongelijke borsten krijgt. Misschien heb je het idee dat je ‘afwijkt’ maar ongelijke borsten komen meer voor dan je denkt. Sterker nog – het komt vaker voor dat vrouwen – in meer of mindere mate – ongelijke borsten hebben dan precies symmetrische borsten.

“Het zijn zusjes, geen tweelingen,”- Nazanin Khakpour, oncoloog gespecialiseerd in borstkanker aan het Moffitt Cancer Center, uitspraak aan SELF.


Door gewichtsverandering

Soms worden ongelijke borsten veroorzaakt door gewichtsverlies, -schommeling of -toename. Je borsten bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit vet. En vet kan je kwijtraken/aankomen. Sommige mensen verliezen sneller vet bij hun benen of armen dan op hun buik- dit geldt ook voor borsten. De ene borst kán meer vet verliezen/aankomen dan de ander.

“Mijn borsten waren min of meer gelijk tot mijn 21e. Ik heb altijd erg geschommeld in mijn gewicht. Uiteindelijk lijkt dit ten koste zijn te gaan van mijn symmetrische borsten. Op den duur werd mijn ene borst namelijk steeds kleiner toen ik weer afviel- mijn andere borst bleef dezelfde grootte als voorheen maar verloor wel volume. Nu zit er ongeveer een cupmaat verschil tussen mijn borsten.”- Faye*


Onzeker over je borsten

Van ongelijke borsten kan je heel onzeker worden. Het kan zelfs zo ver gaan dat je er alles aan doet om je borsten te verbergen, ook als dit ten koste gaat van je lichaam.

Mijn borstgroei begon al op mijn 11de, ik had vrij snel grote borsten (cup e/f). Eén borst was altijd groter (1 cupmaat verschil), waardoor ik mijn bh-bandje goed straks moest trekken. Daardoor kreeg ik last van mijn schouders/nek. Ik werd gepest met mijn grote en ongelijke borsten, daar werd ik heel onzeker van. Ik liep vaak met gebogen schouders waardoor je mijn borsten minder goed zag. Hierdoor heb ik een bochel in mijn nek ontwikkeld. Die door hulp verminderd is, maar nooit helemaal is weggegaan.– Anne*


Onzeker over je borsten in bed

Ook in bed kunnen asymmetrische borsten heel onzeker maken. Ondanks dat vele mensen de mening zullen delen dat het hebben van ongelijke borsten geen probleem is- kan je bang blijven voor een negatieve reactie hierop. Seks (met nieuwe mensen) kan daardoor bijvoorbeeld erg spannend zijn. Gelukkig kan de juiste (bed)partner je ook juist helpen met deze onzekerheid.

Ik ben heel lang onzeker geweest over mijn borsten. De eerste keer seks vond ik hierdoor ook heel lastig, ik dacht dat het raar en vreemd was om ongelijke borsten te hebben. Toen ik 18 werd, kreeg ik een vriendje. Met hem ik 1,5 jaar een relatie gehad. Hij heeft mij heel erg geholpen om over onzekerheid heen te komen. Hij was er altijd zo lief over!”- Eva*

Oplossingen bij fysieke klachten

Het verschil van de borsten zelf kan ‘helaas’ niet worden verholpen zonder onder het mes te gaan. Maar bij sommige mensen is het vinden van de perfecte bh al een hele verbetering in hoe het aanvoelt- het zit natuurlijk niet lekker als je bh aan één kant niet (goed) opvult. De perfecte bh is vooral een uitkomst bij kleinere borsten. Dit komt omdat het verschil in gewicht van de borsten niet zó groot is dat er verder fysieke ongemakken ontstaan.

Het kopen van bh's was altijd erg lastig. Mijn borsten zijn gelukkig niet heel groot maar ik heb altijd moeite gehad met het vinden van een bh die goed om beide borsten sloot. Op een gegeven moment ben ik naar een lingeriezaak gegaan, daar heb ik mijn borsten laten opmeten: mijn ene borst is een cup A, mijn andere een cup B. Ik draag nu vooral bh's zonder voering en dit is voor mij echt heel fijn!– Eva*

Als de perfecte bh niet genoeg is, en je fysieke klachten ervaart- kan er worden gekeken naar een operatieve oplossing. Ofwel plastische chirurgie. Er zijn twee opties: een borstverkleining van de grootste borst, of een borstvergroting van de kleinste borst.

Toen mijn klachten nóg erger werden ben ik met mijn moeder op zoek gegaan naar een oplossing. Uiteindelijk was ik net 15 jaar en ben ik een borstverkleining ondergaan. Mijn ene borst is meer verkleind dan de ander. Nu zijn mijn borsten nagenoeg gelijk en heb ik geleerd om van ze te houden, maar dit ging niet zonder horten of stoten.-Anne*


Heb jij ongelijke borsten? Zo ja, welke boodschap wil jij meegeven aan iedereen die daar onzeker over is? Laat het ons weten in een reactie.

*De vrouwen die mee hebben gewerkt aan dit artikel willen liever anoniem blijven. Daarom zijn de namen Faye, Eva en Anne gefingeerd.

Meer over borsten:

Zo verzorg je je borsten

Dé 7 soorten borsten

16 toffe feiten over borsten

Beeld: Pexels, Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy