7 oorzaken waardoor je anticonceptiepil onbetrouwbaar wordt

door Lotte

De anticonceptiepil is nog steeds de meest gebruikte methode tegen ongewenste zwangerschappen. Best wel opvallend als je bedenkt dat je er relatief toch een hoop moeite voor moet doen. In tegenstelling tot een hormoonspiraaltje of NuvaRing, moet je jezelf elke dag eraan herinneren dat je de pil moet slikken. Heel belangrijk, want anders loop je kans dat-ie minder betrouwbaar wordt. Dit is niet de enige factor die het risico op een ongewenste zwangerschap vergroot. Wij hebben de minder bekende oorzaken voor je op een rijtje gezet.

anticonceptie onbetrouwbaar

Ook wanneer je de pil elke dag netjes slikt, zijn er een paar sneaky manieren waarvoor de werking vermindert. Is de pil jouw gekozen anticonceptie-methode? Lees dan gauw verder.

Antibiotica

Het slikken van antibiotica kan de werking van de anticonceptiepil verminderen. Op de meeste bijsluiters staat dit gelukkig nadrukkelijk vermeld. Gek genoeg dus niet op allemaal. Kijk dan goed naar de ingrediëntenlijst. Let de op de stoffen rifabutine, rifampicine, amoxilline, tetracycline, doxycycline en minocycline. Deze maken de anticonceptiepil minder effectief. Let er ook op de antibiotica na het afronden van de kuur nog zo’n twee weken in je lichaam blijft. Raadpleeg je huisarts of de apotheek bij vragen over antibiotica en de pil.

Diverse medicijnen

Niet alleen een antibioticakuur heeft invloed op de pil. Ook medicijnen tegen schimmelinfecties, epilepsie en tubercolose kunnen de anticonceptiemethode onbetrouwbaar maken. Zorg altijd dat je de bijsluiter leest en bespreek je medicijngebruik met je huisarts.

Overgeven

Ga je na een dronken stapavondje met iemand mee naar huis, dan is het wijs om een condoom te gebruiken naast je anticonceptiepil. Natuurlijk om jezelf te beschermen tegen SOA’s, maar ook omdat het zou kunnen dat je vergeet dat je hebt overgegeven. Tja, it happens… Gezien je de pil dagelijks slikt kan hem weer uitgespuugd hebben of kan het zijn dat de werkende stoffen nog niet in je lichaam zijn opgenomen.

Diarree

Hetzelfde geldt voor diarree. Je pil biedt niet langer de volledige bescherming tegen conceptie als je hier last van hebt. Neem een paar uur later een nieuwe pil uit de reservestrip en gebruik voor de zekerheid een condoom tijdens de sex.

Detox thee drinken

Godzijdank is dit niet het geval bij alle soorten detox thee, maar bij één van een specifiek merk. Het gaat om het Insta-famous merk Bootea tea. Dit gehypete thee-merk kwam in opspraak omdat een gebruiker zwanger was geraakt terwijl ze de pil slikte. Later bleek dat de thee inderdaad negatieve invloed heeft op de werking van de pil. Het spoelt de spijsverteringsorganen namelijk flink door, waardoor – net als bij diarree – de kans bestaat dat de werkende stoffen niet volledig door het lichaam worden opgenomen.

Sint Janskruid

Dit kruid heeft ook een effect op de anticonceptiepil, maar ook op een implantatiestaafje, de NuvaRing en de pilpleister. Sint Janskruid is te drinken als een thee en ook te slikken als tablet. Het wordt vaak gebruik als middel tegen opspelende depressieve gevoelens. Of je het eet, slikt of drinkt maakt niet uit, Sint Janskruid verslechtert in elke vorm de werking van bovenstaande anticonceptie-methoden. Het zorgt er namelijk voor dat bepaalde werkende stoffen versneld worden afgebroken, waardoor de effectiviteit daalt. Net als antibiotica werkt het na de kuur nog een tijdje door. In overleg met een huisarts kun je een hogere dosis anticonceptie-hormonen krijgen wanneer je Sint Janskruid als medicijn gebruikt.

Citrusvruchten eten

Gelukkig hoef je niet elke citrusvrucht uit je leven te verbannen als je de pil slikt. Het gaat voornamelijk om de grapefruit, sinaasappels en limoenen. Als je deze vruchten regelmatig eet of drinkt als sap, kunnen de CYP3A-niveaus in je lichaam dalen. Dat meldt het Center for Education and Research on Therapeutics. CYP3A is een enzym die ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen worden omgezet in je lijf. Wanneer deze niveaus zakken, neemt je lichaam de stoffen uit de anticonceptiepil minder goed op en werkt de pil dus minder goed.

Oplossing tegen verminderde werking pil

De oplossing waarvoor je zonder zorgen wel weer veilig kan vrijen is vrij simpel: gebruik een condoom. Dan zit je helemaal safe en hoef je je niet druk te maken dat je anticonceptiepil minder goed werkt. Bel je huisarts of de apotheek voor meer informatie.

anticonceptiepil-minder-effectief gif

Meer over de anticonceptiepil:

Anticonceptiepil beïnvloedt het algehele welzijn van vrouwen

Het anticonceptiestaafje Implanon – Anticonceptie

Finally! Dé anticonceptiepil voor mannen

Bron: Cosmopolitan, Ze.nl, Gezondheidsnet / Beeld: Pexels, Giphy

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy