Periodieke onthouding: werkt het echt?

door Phlox

Periodieke onthouding is een methode die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Maar hoe werkt deze manier van anticonceptie precies, en is het wel echt betrouwbaar? In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rij!

Wat is periodieke onthouding?

Bij deze methode van anticonceptie moet je erg nauwkeurig bijhouden wanneer je het meest vruchtbaar bent, en geen seks hebben in die ‘onveilige’ periode. Je kunt je menstruatie tracken met een app die speciaal daarvoor gemaakt is of door het meten van je temperatuur, en op basis daarvan bepalen wanneer je wel en niet een hoge kans loopt om zwanger te raken.

Er zijn twee manieren van periodieke onthouding. De eerste wordt de ‘kalendermethode’ genoemd, waarbij je dus de menstruatiecyclus nauwkeurig bijhoudt en rond de tijd wanneer de kans op vruchtbaarheid het hoogst is, geen seks hebt. De Pearl-index van deze methode is 25. Hoe lager het cijfer, hoe betrouwbaarder de anticonceptie. Het cijfer van de combinatiepil is bijvoorbeeld 0,35-0,5.

Dan is er nog de sympto-thermonale methode. Deze manier wordt vaker gebruikt dan de kalendermethode omdat het betrouwbaarder is. De vruchtbare dagen van de vrouw worden bepaald door naar het slijm in de baarmoederhals te kijken, de lichaamstemperatuur te meten en de stand van de baarmoedermond te beoordelen. De Pearl-index van deze methode is 7-16.

periodieke onthouding

Waarom wel/niet?

Dit zijn de voor-en nadelen van het gebruiken van periodieke onthouding als anticonceptiemethode.

Voordelen

  • Er komen geen hormonen aan te pas en je hoeft niks in je vagina te laten zetten, het is dus in principe minder ingrijpend dan andere anticonceptiemethoden. Je bent op deze manier ook vrij van (eventuele) bijwerkingen.
  • Het is gratis.
  • Voor periodieke onthouding hoef je geen afspraak te maken bij de huisarts of gynaecoloog.

Nadelen

  • Je bent er dagelijks mee bezig. Wat een beetje een domper op je seksleven kan hebben. Stel, je hebt je vruchtbaarheid een dag niet berekend en wil toch spontaan seks hebben. Dat kan dus niet! Je bent dan niet beschermd.
  • Periodieke onthouding is ongeschikt voor vrouwen die geen regelmatige cyclus hebben.
  • Je moet genoeg kennis van je eigen lichaam en cyclus hebben om tot een goede planning te komen.
  • Je kunt niet seks hebben op elk moment, tenzij je een condoom gebruikt.
  • Geen verlichte menstruatieklachten (wel bij hormonen)
  • Periodieke onthouding is (ja, hier komt het!) erg onbetrouwbaar.
periodieke onthouding

Waarom is het niet veilig?

Periodieke onthouding is gewoonweg niet precies genoeg. Zelfs als je alles tot in de puntjes zou bereken, kan de cyclus van een vrouw nog steeds door allerlei verschillende factoren worden beïnvloed (zoals bijvoorbeeld door stress, seizoenswisseling, ziekte of alcoholgebruik.)

Als je absoluut niet zwanger wilt worden is dit zeker niet de anticonceptiemethode voor jou! Het zou natuurlijk best kunnen dat er mensen zijn voor wie het werkt – maar je weet het dus nooit zeker. In principe werkt periodieke onthouding alleen voor vrouwen wiens cyclus altijd precies gelijk loopt en nooit verandert… en dat is erg zeldzaam.

Wil je meer weten over anticonceptie? In De Anticonceptiebijbel lichtten we 20 soorten anticonceptie toe.


Lees meer over:

Anticonceptie voor mannen: 50% van de jonge mannen is voor

De grootste misverstanden over anticonceptie

Anticonceptiepleister: is dat iets voor jou?

Beeld: Pexels

1 reactie

Waarom het belangrijk is om je menstruatie bij te houden - Lotties Period 21 september 2022 - 14:44

[…] geld voor mensen die juist graag een zwangerschap willen voorkomen. Periodieke onthouding is een natuurlijke anticonceptiemethode die je kunt toepassen door op je vruchtbare dagen geen seks […]

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy