Geen seks of uit elkaar – Anti-Climax #13

door Marjolein

Welke seksuele geheimen en problemen worden er op bij de bank van een seksuologe opgebiecht? Seksuologe Marjolein Abma geeft je een kijkje in haar ‘keuken’ in haar rubriek Anti-Climax.

Geen zin

“Ik heb geen zin, dus dan is het mijn probleem,” zegt ze overtuigend. Tijdens onze afspraak was ze alleen. Veel vrouwen vinden (of de partner vindt) dat toch echt diegene met “het probleem” de verantwoordelijkheid moet nemen om het op te lossen en komen in hun eentje naar de afspraak. “Een seksueel probleem in een relatie, is een probleem voor beiden”, vertel ik haar. “Zeker bij jouw ‘probleem’, geen zin meer in seks. De ander, zijn handelingen, communicatie zijn als het goed is onderdeel van je seksuele stimuli. Ik wil graag dat hij meekomt anders kunnen wij niet verder,” zeg ik haar. Ze moppert, maar stemt in.

Zij is 37, hij 39. Samen hebben ze twee kinderen van 7 en 9, allebei een drukke baan, sporten graag en daarnaast hebben ze een druk sociaal leven. Weinig tijd voor elkaar, althans ze maken weinig tijd voor elkaar. Hij zoekt nog wel intiem-contact in bed of in de badkamer, maar zij wuift dit contact vaak weg. Te moe, de kinderen, geen tijd, niet in de stemming en geen zin. Ze vindt dat hij genoeg zin nog laat zien en dat zij daarin iets moet veranderen. Het gesprek wat ze samen proberen te voeren vindt zij ongemakkelijk, daarom wilde zij in eerste instantie ook niet samen komen.

Moe = geen zin

“Goed om jullie samen te zien, wat vindt jij van jullie seksleven?,” vraag ik hem. “Nou, het is wel eens anders geweest, begint hij, het lijkt nu veel moeite te kosten om een moment te vinden waarin we allebei zin hebben. Voor mij kost dat wat minder moeite. Ik raak nog steeds opgewonden van mijn vrouw en ik kan ook genoegen nemen met wat snel en vluchtigs. Ik probeer het nog wel, maar het motiveert niet echt als je steeds wordt afgewezen. Als ik zie dat ze moe is, probeer ik het niet eens meer”. Hij schrikt van zijn eigen woorden en kijkt snel op zij. Zij verstijft. “Zo heb ik dat nog niet eerder benoemd, maar zo voelt het wel.” Op dat moment barst zij in tranen uit. Dit was precies wat ze niet wilde horen, omdat haar dit nog meer druk geeft vertelt ze.

“Wat zouden jullie ieder willen?”, vraag ik ze. Ze spreken hun verwachtingen uit. Uiteindelijk komen ze op een middenweg, beiden doen water bij de wijn bij hun wensen in frequentie en tijd. Bij een verschil in verlangen zul je elkaar, als je dat natuurlijk wil, in het midden tegemoet moeten komen. Daarnaast geeft ik ze de opdracht om meer tijd en aandacht aan elkaar te besteden. “Minimaal 4 uur per week aaneengesloten aandacht en tijd voor elkaar. En dan bedoel ik niet op de bank, de een met de iPad in de ene hoek en de ander op zijn telefoon in de andere. Om de beurt neemt ieder de verantwoordelijkheid om dit moment te initiëren.”

Vuurtje aangewakkerd

Tijdens de eerste gesprekken na deze afspraken zijn ze enthousiast. Ze houden zich aan het tijd maken voor elkaar en het aandacht geven. Zij krijgt meer zin omdat zij weer vaker seksueel actief is. Dat verbaast haar. “Het klopt, spontaan zin in seks bestaat ook niet. Seks is incentive, je wordt uitgenodigd door seksuele stimuli. En wanneer je weer seks hebt wat belonend is zorgt dat dat het seksvuurtje weer aangewakkerd wordt, leg ik ze uit.” Ze zijn blij en willen stoppen. “Ik zou toch een laatste afspraak willen laten we zeggen over drie maanden. Kennen jullie namelijk het tandarts fenomeen?” Ze kijken me niet-wetend aan. “Je gaat pas weer flossen wanneer je de afspraak hebt, daar tussen gebeurt er niets.” We besloten langer tussen nu en de volgende afspraak te laten.

Terug bij af

Na drie maanden zitten zij weer voor mij. Zij huilt, schreeuwt en maakt er in mijn ogen een drama van. Hij zit daar te zitten en te wachten tot ik ingrijp. Ze zijn terug bij af. Ze praten niet meer, hebben geen tijd, zij wijst hem weer af, hij doet niet meer zijn best. Ze weten het niet meer, de sleur is terug. Blablabla… jij moet het oplossen, jij hebt er verstand van. “Nou er is nog wel een optie die nog niet geprobeerd is”, zeg ik ze, “kunnen jullie die bedenken?”

“Nee, anders hadden we dat wel bedacht.”

“Jullie kunnen ook uit elkaar gaan of er iemand bij zoeken,” vertel ik. Zelf heb ik mijn serieuze poker-face op. Ze zijn stil. Hij is de eerste die zijn mond opendoet: “Nee, dat is niet wat ik wil.” Hij kijkt haar aan. Zij glimlacht terug. Het drama is gestopt.

“Nee, dat is ook niet wat ik wil.” Ik glimlach.

“Bedankt, zegt ze, dat was net het zetje die we nodig hadden om ons te motiveren voor wat wij wel willen.”

Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy