Sex na een zwangerschap: 4 vrouwen delen hun ervaring

door Saar

Een zwangerschap, en vooral een bevalling, is één van de heftigste gebeurtenissen voor een vrouwenlichaam. Het heeft ook een enorme impact op je sexleven. Veel zwangere vrouwen vragen zich af hoe het zal zijn post baby. Wanneer kan het eigenlijk weer? En voelt het dan anders, lichamelijk en emotioneel? Deze vier vrouwen delen hun ervaringen!

baby making sex

Sex na de bevalling: wat verandert er?

We hebben vier moeders geïnterviewd over hun ervaringen met zwangerschap en sex. Dat de ervaringen voor iedereen verschillend zijn blijkt maar weer uit deze verhalen. Het libido is voor iedereen verschillend, maar kan ook verschillen tijdens de zwangerschap of na een bevalling. We hebben gevraagd wanneer er weer voor het eerst weer werd gesext en of sex anders voelt na een zwangerschap of bevalling, zowel emotioneel als fysiek. Ook waren we natuurlijk benieuwd of je minder vaak sex hebt met of zonder kinderen en of een baby in je slaapkamer daar ook invloed op heeft. Deze vrouwen hebben open en eerlijk antwoord gegeven over hun ervaringen, wat sex en zwangerschap weer een stukje inzichtelijker heeft gemaakt!

“Mijn libido is hoger geworden nadat we kinderen hebben gekregen”

Manon: “Ik was na zes weken na mijn bevalling weer seksueel actief. Toen waren de nabloedingen gestopt. Na de geboorte van mijn derde kindje kon ik zelfs na vier weken weer sex hebben. Ik merkte lichamelijk niet veel verschil vergeleken met sex voor mijn zwangerschap. Het leek wel alsof ik iets smaller ben geworden na de bevalling. Penetratie is namelijk wat gevoeliger geworden, dáár moet ik soms wel aan wennen. Emotioneel gezien is sex voor mij ook hetzelfde gebleven. Ik heb nu een stuk vaker sex nadat ik zwanger ben geweest dan voordat ik zwanger was. Onze kinderen hebben eerst een tijd bij ons op de kamer geslapen. Ons derde kindje is nu anderhalf en wegens omstandigheden ligt zij nog steeds op onze slaapkamer. Dit heeft gelukkig geen invloed op ons seksleven. Bijkomend voordeel: door de zwangerschappen en bevallingen is mijn libido verhoogd. Ik had sowieso al een hoog libido, maar een verhoogd libido zelfs na het krijgen van kinderen is alleen maar positief voor mij!”

“Emotioneel gezien is sex veel specialer geworden”

Laura: “Het heeft lang geduurd voordat ik zwanger was. Toen ik eindelijk zwanger ben geworden kon onze blijdschap niet op! Tijdens mijn zwangerschap hebben we geen sex gehad omdat mijn man geen risico wilde nemen. Hij was bang dat het mis zou gaan en dat hij een bloeding zou veroorzaken of een bacterie zou overdragen. Daarom wou mijn man tijdens mijn zwangerschap geen sex hebben. Mijn lichaam was een mensje aan het creëren en moest daarom alle rust krijgen. Mocht ik nog een keer zwanger worden, dan denk ik dat hij sex tijdens de zwangerschap wel aandurft. Ik ben wel heel benieuwd naar die beleving!

Tijdens mijn zwangerschap had ik namelijk een hoger libido dan daarvoor. Mijn libido is na de bevalling ook hoger geworden dan voor ik kinderen kreeg, zowel lichamelijk als emotioneel. Lichamelijk voelt sex veel beter na mijn zwangerschap. Ik kan meer hebben, hiervoor was ik nogal nauw en had ik meer pijn tijdens de sex. Ik vind het absoluut een verbetering! Emotioneel gezien ervaren we nu dat we één zijn. We zijn de ultieme verbintenis aangegaan en hebben een kindje gecreëerd. Dat voelt heel bevredigend tijdens de sex. Emotioneel gezien is sex dus veel specialer geworden na mijn zwangerschap. Het duurde wel even voordat we weer sex hadden na de bevalling, een paar maanden. Ik had hechtingen en dat had tijd nodig om te herstellen. 

Nu hebben we weer evenveel sex als voorheen. Bijkomend voordeel: we hebben nu veel meer mogelijkheden omdat ik meer kan hebben en de sex duurt nu ook langer. In het begin lag ons kindje bij ons op de slaapkamer. Dit had gelukkig geen invloed op ons seksleven. Naast de slaapkamer zijn er nog veel andere plekken om sex te hebben en daar maakten we uiteraard gebruik van. Ik vind het juist positief dat we op andere plekken sex hebben, ons huis is daar getuige van!”

“Moeheid speelt een rol in ons seksleven, maar sex is een stuk intenser geworden”

Julia: “De eerste keer sex na mijn zwangerschap vond ik wel weer spannend en het was ook een beetje pijnlijk. Maar dat verdween weer snel gelukkig! We hebben weer sex gehad vanaf het moment dat het weer mocht en mogelijk was. Dat was voor mij nadat de bloedingen gestopt waren. Bij beide bevallingen kon ik na zes weken weer sex hebben. Voor mij voelt nu sex intenser dan voorheen, en dan in positieve zin! Wel merk ik dat ik soms meer zin moet maken. Het leven is een stuk drukker geworden met twee kinderen, vergeleken met het huis voor ons alleen. Als we geen initiatief nemen komt het er niet echt van. Ik vind sex met mijn man heel fijn, maar de moeheid wint soms van de zin. Hij heeft dezelfde ervaring. Daarom investeren we in onze relatie en maken we zin voor elkaar.”

“Na de bevalling lag de baby beide keren zo’n twee maanden bij ons op de slaapkamer. Dit heeft geen invloed gehad op ons sexleven. Ik vond het natuurlijk wel een beetje gek de eerste keer om sex te hebben met ons baby’tje op de kamer. Maar het was absoluut geen reden om het dan maar niet te doen. We hebben evenveel sex als voorheen, zo’n 1 à 2 keer per week. Tijdens mijn zwangerschap had ik heel veel zin in sex en gebeurde het vaker, niet verkeerd toch?”

“Ik vind persoonlijk dat sex altijd wat naar de achtergrond verdwijnt tijdens een drukke periode. Als ik voor mijn zwangerschap een drukke periode had op werk moest ik ’s avonds ook meer zin maken vanwege moeheid. Het maakt niet uit wat die drukte veroorzaakt, of het nou een baby is of werk.”

“Het was alsof ik mijn eerste keer weer beleefde, ik was zo zenuwachtig!”

Charlie: “Vijf weken na de bevalling heb ik weer sex gehad. Het was alsof ik mijn eerste keer weer beleefde, ik was zo zenuwachtig! De eerste paar keren was het voornamelijk weer wennen, qua lichamelijk gevoel was het voor mij niet anders als voorheen. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik meer zin in sex, maar tijdens mijn tweede zwangerschap juist minder. Je kan dus niet zeggen dat alles een volgende keer precies hetzelfde gaat, althans bij mij.”

“Ik ben nu als moeder vaker extreem moe dan voor mijn zwangerschappen, daarom verkies ik slapen soms eerder boven sex. Bovendien moet je nu een heel huishouden runnen en ben je verantwoordelijk voor twee kinderen. Een spontaan potje sexen gaat toch makkelijker als je het rijk alleen hebt. Onze kids hebben beiden zes maanden bij ons in de slaapkamer gelegen. Toen ze boven lagen te slapen en wij zin hadden dan deden we het in de woonkamer. Dus je wordt toch een stuk creatiever in het bedenken van leuke plekken!”

“Ik denk dat je als mens weer aan een nieuwe periode went. Ik had de eerste periode na mijn bevalling niet extreem veel zin in sex. Toen ik gewend was aan mijn nieuwe leven als moeder, keerde de rust en regelmaat weer terug. En uit mijn ervaring kan ik zeggen: dan komt je libido ook weer terug!”

Hoe was jouw ervaring met sex na je zwangerschap? Mocht je dit ook willen delen of heb je juist meer vragen over sex en zwangerschap, laat dan een reactie achter!

sex na de bevalling

Meer over zwangerschap?

De 3 beste sexstandjes tijdens je zwangerschap

“We proberen al een tijdje zwanger te worden, hierdoor voelt de sex als moeten. Hoe krijgen wij hier weer plezier in?”

Dit is het populairste moment om zwanger te worden

Beeld: Unsplash, Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy