10 manieren om makkelijker te praten over sex

door Madelief

Ieder mens is anders en iedereen heeft andere voorkeuren. Misschien vindt jouw bedpartner het heel lekker om sex op gekke plekken te hebben, houdt juist van romantische vanille-sex of heeft een langgekoesterde fetisj. Who knows? Je kunt niet ruiken wat een ander fijn vindt, daarom is praten over sex erg belangrijk. Maar, hoe doe je dit zonder dat het ongemakkelijk wordt of zonder de ander te kwetsen? Vijf Amerikaanse professionals op het gebied van seksualiteit geven hun beste tips.

1. Bespreek sex meteen

“Begin met praten over sex vroeg in de relatie en blijf dat regelmatig doen”, adviseert Justin Lehmiller, sociaalpsycholoog, seksonderzoeker en schrijver van het boek ‘Tell Me What You Want’. “Maak meteen aan elkaar duidelijk dat het oké is om over sex te praten. Hoe langer je hiermee wacht, hoe ongemakkelijker het onderwerp kan zijn.”

2. Accepteer de ongemakkelijkheid

Ja, sex is ‘gênant’. Praten over sex is ongemakkelijk. Je zult je waarschijnlijk niet cool voelen, maar eerder beschaamd en onzeker. Maar geen zorgen: daar kom je wel over heen. “Wees niet bang om te zeggen dat je het moeilijk vindt om over sex te praten. Je bent niet de enige. Daarbij, het is het waard”, zegt Logan Leykoff, een docent seksualiteit in New-York. Je zou het gesprek kunnen beginnen door te zeggen: “Ik wil iets met je delen maar ik ben een beetje bang er over te praten.” Op deze manier kan je partner zich beter inleven in jou en begrijpen hoe jij er in staat.

3. Ontdek wat je lekker vindt

“Het ontbreekt ons vaak aan moed om te ontdekken wat we zelf willen of nodig hebben,” vertelt Patti Britton, een seksuoloog uit Los Angeles. “We weten niet echt wie we zelf zijn op seksueel vlak, omdat we er nooit goed op voorbereid zijn om daarover na te denken. Voor je weet waar je naar wilt vragen, moet je vooral eerst je eigen lichaam goed leren kennen.”

4. Oefen het gesprek

“Het gaat vaak mis in de slaapkamer omdat we niet weten hoe we over sex moeten communiceren. Zelfs al weet je wat je wilt, je moet het ook nog kunnen overbrengen bij je partner,” aldus Britton. Om goed over sex te kunnen praten is het handig het gesprek voor te bereiden en te oefenen zodat het gesprek niet alle kanten op gaat.

5. Wees niet bang (meer) hulp te vragen

“Er zijn duizenden boeken, online tools, lijstjes en dingen die je samen kan invullen,” vertelt Stella Harris, een sexcoach en docent uit Portland. “Helemaal uit het niets beginnen kan moeilijk zijn, zeker als je niet weet waar je naar moet vragen en niet weet wat de opties zijn. Hierbij is wat extra hulp vragen vaak geen slecht idee. Ga eens naar een les in een sexshop of naar een therapeut die hierin gespecialiseerd is.”

6. Ga er niet vanuit dat je weet wat je partner wilt

“Veronderstel niet zomaar wat goed voelt voor je partner en wat zij of hij leuk vindt om te doen,” zegt Shula Melamed, een relatietherapeut uit New York. “Ga er ook nooit vanuit dat je partner bepaalde dingen niet doet omdat hij of zij daar geen zin in heeft of niet weet hoe het moet. Misschien hebben ze niet eens door dat ze wel toestemming hebben om daar zelfs nog maar aan te beginnen.” Lehmiller voegt daaraan toe: “Zorg ervoor dat je niet per ongeluk iemands grenzen of comfortzones overschrijdt en dat je wederzijdse toestemming hebt vastgesteld.” 

7. Benader het gesprek met positieve nieuwsgierigheid

“We zijn vaak erg gevoelig als het op sex aan komt. Het is belangrijk om te focussen op het positieve. Geef elkaar niet de schuld en ga niet klagen, maar zeg alles op een positieve en respectvolle manier,” aldus Britton. Probeer het gesprek dus leuk, open en luchtig te maken. De conversatie moet niet te zwaar of negatief aanvoelen, je wilt tenslotte dat sex fijner wordt voor jullie beiden.

8. Praat erover tijdens de sex zelf

“Vaak vinden mensen het minder gênant om erover te praten tijdens de sex zelf. Bijvoorbeeld: ‘O, voelt dit goed aan, vind je dit lekker?’,” legt Melamed uit. “Als jullie allebei klaar zijn, kun je nog kort even bespreken wat werkte en wat net niet goed werkte. Iemand moet het gesprek beginnen, dus waarom niet jij? Je voelt je er uiteindelijk beter over.”

9. Besteed aandacht aan lichamelijke signalen 

“Ik denk dat mensen beter moeten worden in het lezen het lichaam”, zegt Britton. “Er is veel stilte in slaapkamer omdat mensen er niet over willen praten. Ze weten niet hoe ze dat moeten doen zonder schaamte te voelen, maar ik denk ook dat er ruimte is voor stilte in seksuele ontmoetingen en vooral wanneer iemand heel opgewonden is of zich bezighoudt met een vorm van machtsspel, hoe lees je dan het lichaam? Dat is een openlijke vorm van communicatie.” 

10. Oefen non-verbale communicatie

“Communicatie kan zowel verbaal als non-verbaal zijn,” zegt Lehmiller. “Voor wie zich niet zo comfortabel voelt met het uitspreken van bepaalde zaken, kan ook non-verbale communicatie een effectieve manier zijn om te communiceren over sex. Door bijvoorbeeld te kreunen tijdens sex kan je aangeven dat je partner goed bezig is, zo moedig je hem aan bepaalde dingen meer te doen.”

Meer tips om te praten over sex:

Is slechte sex een reden om de relatie te verbreken? 5 mannen geven hun mening

Dit zijn de 4 geheimen van een gelukkige relatie

Mijn vriend komt te snel klaar, hoe vertel ik dit? – VrijVraag #3

Bron: Tonic VICE / Beeld: Pexels

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy