Hoe kan ik zorgen dat ik spontaan zin krijg in sex? – VrijVraag #86

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Dat betekent: een nieuwe VrijVraag! In deze rubriek beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. In dit artikel heeft Marjolein het over het aanwakkeren van je sexlust.

Spontaan zin in sex heb ik niet. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik dat krijg?

Seksuele prikkels

‘Spontaan zin in sex’ kan je niet krijgen, omdat dit fenomeen niet bestaat. Veel mensen denken dat zij ‘spontaan’ zin krijgen in seks en wachten soms tevergeefs. Sterker nog; spontaan zin in seks krijgen wordt beschouwd als normaal. Dit ‘hoort’ zo te zijn en als dit niet gebeurt, is er wat mis met je.

Bij het zin krijgen in sex zal er echt altijd eerst een seksuele prikkel aan vooraf zijn gegaan. Soms ben je je daar niet bewust van. Je hersenen zullen dan onbewust de prikkels al hebben opgevangen en je sexuele systeem geactiveerd hebben.

Gebaseerd op positieve, belonende, plezierige herinneringen aan seks, zal de zin in seks worden aangewakkerd. Zin in een bepaald soort eten werkt precies hetzelfde. Negatieve seksuele ervaringen kunnen dan ook zorgen voor minder, of geen zin in sex. Als je bij die seksuele prikkeling op de juiste plek, op het juiste moment, gemotiveerd bent om er verder mee te gaan, kan die zin in sex worden vergroot. En het kan daarmee zorgen voor seksuele opwinding.

De wetenschap

Masters en Johnson lieten in de jaren zestig zien hoe de seksuele responscyclus lichamelijk gezien bij ons mensen werkt. Zij beschreven de veranderingen van het lichaam tijdens het hebben van sex in vier fases (opwinding, plateau, orgasme en resolutie). Later voegde Kaplan daar een fase aan toe: het verlangen. Deze fase werd vóór de vier eerder genoemde fases geplaatst en moest daarmee het psychologische en relationele aspect van de sex omschrijven.

Je lichaam start niet opeens in de opwindingsfase. Er gaat nog iets aan vooraf. Het verlangen, een emotie of psychische staat, werd daarom toegevoegd en is nodig om de lichamelijke responsen te kunnen starten.

sex

Je libido

Freud beschreef ‘het verlangen’ eerder als libido. Maar wanneer je aan libido denkt, lijkt het alsof je dit ergens kan kopen en op kan slaan. Als je het eenmaal in je voorraadkast hebt, zou het voor spontaan zin in sex kunnen zorgen. Maar het libido, of het verlangen, ontstaat niet zomaar en zijn niet op voorraad te krijgen. Er is een prikkel voor nodig, die ervoor zorgt dat lichamelijke (vaak onbewuste) processen op gang komen. Als je lichaam en geest in staat zijn om hierop te reageren, wordt je geprikkeld in het verlangen.

Dit wil niet zeggen dat je niet aan seks kan beginnen wanneer je het verlangen of de zin nog niet voelt. Soms geeft het beginnen aan een vrijpartij, de juiste prikkeling om het systeem te activeren. Zin kan je krijgen.

Interne en externe prikkels

Seksuele prikkels, of seksuele stimuli, zijn voor iedereen verschillend. Je hebt interne prikkels, zoals je gedachtes, gevoel, fantasie en verlangen. De gedachtes aan je laatste vrijpartij, het verliefde gevoel als je aan je partner denkt, of woorden en beelden in je hoofd. Deze gebeuren intern en kan alleen jij waarnemen.

Je lichamelijk fit voelen en jezelf aantrekkelijk vinden zijn bijvoorbeeld ook sterke interne stimuli.

Externe factoren worden door je zintuigen van buiten gestuurd naar je brein. Horen, zien, proeven, voelen en ruiken zorgen er voor, dat er een extern signaal wordt verstuurd. Dit signaal zorgt voor seksuele prikkeling. Het horen en zien van een porno film, het ruiken van een geur van je partner (ook onbewuste feromonen!), of aanrakingen op je huid zijn allemaal externe factoren. Alleen je moet deze dan wel herkennen en erkennen, om vervolgens daar meer mee te kunnen doen.

Zorg voor minder afleiding en meer stimulatie

Er zullen in het dagelijks leven genoeg remmingen zijn op deze prikkels, of op het signaleren ervan. Bijvoorbeeld andere zaken die in het hoofd spelen zoals afleiding, niet op de juiste plek zijn, etcetera. Of het is misschien lichamelijke moeheid, of andere ongemakken die deze prikkels snel weer doen verdwijnen of verkleinen.

Herken je het, dat wanneer je op vakantie bent je misschien wel meer zin hebt in sex? Er is meer ruimte en ontspanning voor de prikkels om rustig hun gang te gaan en het seksuele systeem aan te zetten. Wellicht heb je dan wel het idee dat je spontaan zin in sex hebt. Er is meer ruimte om ontvankelijk te zijn. Er zijn minder zaken die ook aandacht vragen.

Ga op onderzoek uit

Wat voor jou als seksuele stimulatie werkt en zorgt voor zin in sex zul jij moeten onderzoeken. En dit kan in de loop der jaren veranderen, dus je zal moeten blijven bijstellen!

Zorg voor minder afleiding of meer ruimte in je hoofd om seksuele prikkels op te vangen en meer ontvankelijk te zijn. Zoek ook wat vaker seksuele prikkels op. Geef jezelf toestemming om wat met de prikkels te doen, in ieder geval in je hoofd. Ze waarnemen of vergroten bijvoorbeeld.

Zo kun je het ‘idee’ van spontaan zin in sex wel vergroten. Je zorgt ervoor dat er sex in je hoofd mag zijn en dus is er kans dat je eerder getriggerd wordt. Zonder dat je het door hebt of veel moeite hoeft te doen. De gele M van McDonald’s hoog boven de wegen is niet voor niets een belangrijke trigger om trek te krijgen zonder dat je daar eerst zin in had.

Meer VrijVragen:

Mijn nieuwe vlam is besneden. Wat moet ik wel of juist niet doen?

Is tijdelijk twijfelen over je seksuele geaardheid normaal?

Hoe begin je aan masturberen?

Beeld: Pinterest, Unsplash

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy