Mijn vriend komt te snel klaar, hoe vertel ik dit? – Vrijvraag terugblik #3

door Marjolein

Thank God it’s Friday. Al 99 weken lang beantwoordt seksuologe Marjolein al jullie brandende vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen. Dat betekent dat we bij de 100ste vrijvraag zijn aangekomen. Wat een mijlpaal! We hopen dat jullie veel plezier hebben aan het lezen van de vrijvragen en het jullie heeft geholpen in jullie eigen seksuele ontdekkingsreis. Om even stil te staan bij deze ongelooflijke vrijvraag reis, blikken we deze weken terug naar de vrijvragen waar het allemaal mee begon. Met dit keer de derde vrijvraag die gesteld werd, over wanneer je vriend te snel klaar komt.

Mijn vriend komt heel snel klaar, maar lijkt hier zelf geen probleem mee te hebben. Hoe kan ik dit het beste aankaarten en wat kan hij er aan doen? – Lize

Begin het gesprek

Vervelend dat in ieder geval jij dit probleem ervaart. Een seksueel probleem is een probleem wanneer een van de twee of beiden er last van ondervindt. Grote kans dat je vriend, wanneer het echt te snel klaarkomen is, dit zelf ook echt wel weet en hier van baalt of zich schaamt. Hij kan het ook anders zien. Niet snel of niet als een probleem. Zijn beleving maakt verschil in hoe je het aanpakt om dit uit te spreken. Je kan direct, wellicht wat bot, aangeven dat jij het te snel vindt, de sex te kort duurt en je niet tevreden bent. Vergeet vooral niet te vragen hoe hij dit ervaart en wees alert op gevoelens van afwijzing. Positiever zou zijn dat je de sex heerlijk vindt en hier nog meer en langer van wil genieten. Hoe kunnen we je seksuele opwinding remmen of de sex verlengen? Niets zeggen en ondertussen gefrustreerd raken met het risico dat het op een verkeerd moment er verkeerd uitkomt kan ook. Of noem het beestje bij de naam. Is dat echt te moeilijk? Dan kun je een sex spelletje bedenken waarin jij start en ook weer stopt met de sex om de sextijd te rekken. Bedenk vooral dat met communicatie jullie sexleven alleen maar beter kan worden. Misschien heeft hij zelf ook nog wel op of aanmerkingen….

Wat is te snel?

Wat is te snel klaarkomen? Het kan natuurlijk ook zijn dat jij een vertekend beeld hebt over hoe lang een man het kan volhouden. Vergelijk je het met porno waarin het soms wel een half uur duurt voordat de man komt? Duurde het bij je vorige bedpartners langer? Vergelijk je het met je eigen orgasme, de langere weg daar naar toe en de meerdere mogelijkheden? Gaat het om snel klaarkomen bij sex in het algemeen en elke handeling of gaat dit om te snel klaarkomen bij penetratie? Penetratie is vaak ook het meest stimulerend en lekkerst voor de man en zijn eikel. Erin..1…2…klaar? Meestal is het zo dat de man niet altijd in elke situatie bij elke partner TE snel klaarkomt. In feite is het vaak een variatie. Ook sommige vrouwen ervaren dit. Bij een Portugees onderzoek met 510 vrouwen gaf 40% aan wel eens een keer sneller te zijn klaargekomen dan gewenst, 14% gebeurd dit vaker en 3 % lijdt er onder.

Hoe werkt het en wat doe je eraan

Van premature ejaculatie, vroegtijdige zaadlozing, wordt gesproken wanneer een man na minder dan één minuut na penetratie klaarkomt. De gemiddelde intravaginale (of anale) ejaculatie latentie tijd – oftewel tijd gespendeerd in de vagina – is 5,4 minuten. De range wordt ergens geschat op de 4 tot 16 minuten. De snelle man wordt vaak overvallen door zijn orgasme, heeft het gevoel er geen controle over te hebben. Het point of no return is niet herkenbaar. Dit punt is het moment dat hij over de drempel gaat van zijn opwinding en terecht komt in de zogenaamde orgasmefase. Hij kan zijn orgasme, maar vooral zijn ejaculatie niet meer tegenhouden. Als hij zich dan terugtrekt is hij al in feite te laat. Door dit moment en het moment vlak voor dit moment te ontdekken kan hij gaan oefenen met het uitstellen van het klaarkomen. Eerst zelf met masturbatie. Voelt hij dat hij klaarkomt, dan stopt hij. Vervolgens kun je dit samen manueel proberen en daarna tijdens penetratie. Bespreek wel af wanneer het gaat om oefenen met dit punt en wanneer niet. Zo kun je de druk verminderen en ook kiezen om het even helemaal los te laten. Voor anderen helpt meer masturberen of masturberen voorafgaand aan de sex met partner. Stevig op de eikel drukken vlak voor het moment of ouderwets aan iets onaantrekkelijks denken kan ook. Je kunt de prikkeling verminderen door de wrijving te verminderen met glijmiddel, een condoom of in sommige gevallen een cockring. Soms worden verdovende crèmes of antidepressiva voorgeschreven, maar dit heeft veel nadelen en bijwerkingen.

Druk van de ketel

Te snel klaarkomen heeft vaak met spanning, prestatiedruk en faalangst te maken. Ook bij mannen is het belangrijk om ontspannen te zijn tijdens de sex. Zorgen naar de partner of angst voor het controleverlies, het willen controleren hebben vaak een averechts effect. Een algehele snelle levensstijl, de manier waarop je sex met elkaar hebt kan ook belangrijk zijn. Bij snel komen bij penetratie kun je tijdelijk daarmee stoppen en je richten op andere seksuele handelingen en plezier. Zo wordt de druk minder. Jij kan zelf ook meer stoppen, het rustiger aan doen tijdens sex. Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden om niet bezig te zijn met hoe lang het zou moeten duren. Niet iedereen heeft trouwens moeite met een korte duur, te lang wordt ook vaak als vervelend ervaren. De sex hoeft ook niet meteen over te zijn wanneer dit gebeurd. Er kan worden gefocust op andere dingen en misschien na even wachten kunnen jullie gaan voor een, vaak langere, ronde twee.

Meer Vrijvragen:

Ben ik sexverslaafd? – Vrijvraag #99

Hoe kan het dat in een lange relatie de zin in sex met mijn partner verdwijnt? – Vrijvraag #98

Hoe verbreek ik mijn relatie – Vrijvraag #97

Beeld:

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy