“Ik ben nog nooit van penetratie klaargekomen, wat kan ik doen?” – VrijVraag #2

door Mandy Ronda

Seksuologe Mandy Ronda beantwoordt in de nieuwe rubriek VrijVraag de komende weken al jullie vragen over sex, seksualiteit, liefde, lust en alles ertussen in.

 

“Ik ben nog nooit van penetratie klaargekomen, kan ik hier iets aan doen?”

– Maud

Sex is geen wedstrijd

In de eerste plaats kun je je afvragen of dat iets is wat je na zou moeten streven: sex gaat immers niet om presteren maar om genieten. Wanneer je de prestatiedruk weghaalt van een (specifiek) orgasme moeten behalen, ontstaat er ruimte om echt te ontspannen – en juist in die ontspanning en overgave kan veel meer genot plaatsvinden. De Fransen noemen het orgasme niet voor niets ‘le petit mort’: de kleine dood. Het vraagt een zekere overgave.

Elk lichaam werkt anders en waar de één enkel van uitwendige clitorale stimulatie klaarkomt, komt de ander enkel klaar bij (vaginale of anale) penetratie. En zo zijn er vrouwen die ook heel andere vormen van orgasme ervaren: in wezen is een orgasme een golfje van genot en die kan meer of minder intens zijn afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid en de bewuste aandacht waarmee je bij dat plekje bent.

Vaginaal orgasme ís clitoraal orgasme

Er zijn seksuologen die beweren dat het vaginale orgasme niet bestaat en dat elk orgasme feitelijk clitoraal is. Dit omdat de clitoris uitwendig slechts het topje van de ijsberg is en inwendig grote uitlopers heeft die opzwellen zoals een penis dat doet bij opwinding. Een vaginaal orgasme wordt daarom in die zin gezien als een clitoraal orgasme, enkel aan de achterkant van de clitoris.

Echter, dit orgasme vindt toch echt vaginaal, want inwendig plaats. Naast dat dit orgasme dus via andere stimulatie plaatsvindt, voelt het ook heel anders – veelal minder ‘scherp’ dan een uitwendig clitoraal piekorgasme. Als je dus graag een vaginaal orgasme wilt, zul je de clitoris aan de ‘achterkant’ ofwel inwendig kunnen stimuleren. Door je partner eerst je G-spot te laten stimuleren: een sponsachtig stukje weefsel op de achterkant van de clitoris, zwelt deze op en wordt steeds gevoeliger. Wanneer je daarna gepenetreerd wordt, is de kans groter op een orgasme.

Vergroot je gevoeligheid

De vagina is een elastisch kanaal, omgeven door spiertjes. Hieromheen ligt bindweefsel met bloedvaten, zenuwen en bekkenbodemspieren. Die spieren kun je ook trainen met behulp van bijvoorbeeld ben wa (kegel)balletjes of een yoni-ei. Dat stimuleert namelijk de doorbloeding en de groei van zenuwen en daarmee vergroot je je gevoeligheid.

Je ‘moet’ niks

Laat je in ieder geval niet wijsmaken dat je als vrouw van alles moet ‘kunnen’ in bed. Het gaat niet om hoeveel ‘trucjes’ die je kunt, maar in hoeverre jij kunt genieten van je lijf en van intimiteit met jezelf en/of je (bed)partner. Met of zonder orgasme.

 

Heb jij ook een brandende VrijVraag voor Mandy? Stuur je vraag in via redactie[at]lottelust.nl of via een privébericht op Facebook, Twitter of Instagram.

Meer over sex:

Anaal orgasme: bestaat het en hoe werkt het? – LotteLust Q&A

Waarom sex zonder klaarkomen geen big deal is

Klaarkomen moeilijk? 7 tips om sneller een orgasme te krijgen

Beeld: 123rf

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy