Sexspeeltjes schoonmaken moét: zo doe je het

door Lotte

Het laatste wat je wilt doen voordat je een sextoy gaat gebruiken of net hebt gebruikt, is het schoonmaken. Over moodkiller gesproken… wel doe je er goed aan. Je trillende speelgoed schoonmaken voorkomt nare infecties, SOA’s en het zorgt ervoor dat ze langer meegaan. We vertellen je alle ins & outs over sexspeeltjes schoonmaken.

Wanneer sexspeeltjes schoonmaken?

  • Na aanschaf: je wast je nieuwe ondergoed toch ook? Hetzelfde geldt voor nieuwe sextoys. Je weet niet precies wat er allemaal in aanraking is gekomen met het speeltje. Bovendien is het goed te checken of fabrieksfouten zijn in de vorm van kleine gaatjes of scherpe randjes.
  • Voor gebruik: alles wat je intiem inbrengt dient schoon te zijn, dus geef je toy een goede schoonmaakbeurt voordat je aan de slag gaat.
  • Na gebruik: het beste is om gelijk na gebruik het speeltje schoon te maken. Als je wacht, dan kunnen er schimmels opbouwen en je vocht kan het materiaal beschadigen. Ook van de geur uit je nachtkastje word je niet vrolijk natuurlijk.
  • Na wissel van partner: bij groepssex wissel je van condooms als je van partner wisselt. Ook als je speeltjes wisselt is een snelle, maar grondige schoonmaakbeurt nodig om SOA’s te voorkomen.

Belangrijk: koop nooit sexspeeltjes van een poreus materiaal: zoals jelly, rubber of cyberskin. Dit kan gemakkelijk beschadigen. Stukjes materiaal kunnen losraken in je lichaam, het kan ‘smelten’ en materiaal kan via je slijmvliezen in je lichaam worden opgenomen. Lees meer over veilig gebruik van sextoys.

Hoe maak je je sextoys schoon?

Dit zijn de beste manieren om je speeltjes schoon te maken:

1. Met een toycleaner

De meest aanbevolen manier om speeltjes te reinigen is door een speciale toycleaner te gebruiken. In tegenstelling tot een andere schoonmaakmiddel is het veilig voor jou en de toy om te gebruiken. De cleaner bevat geen alcohol, maar heeft antibacteriële ingrediënten om nare geurtjes, schimmels en bacteriën tegengaat. Spuit de toycleaner direct op het speeltje, laat het een minuutje inwerken en spoel het af met lauwwarm water. Maak het droog met een schone doek of keukenpapier.

2. Met water en zeep

Geen toycleaner in de buurt? No problem! Met wat lauwwarm water en milde zeep kun je gemakkelijk hetzelfde effect gereiken. Houd je sextoy onder water en gebruik een nieuwe (!) doek met wat milde zeep of anti-bacteriële zeep om ‘m schoon te maken. Spoel goed af en maak droog met een schone theedoek of wat keukenpapier.

3. In de vaatwasser

Ja, je leest het goed. Sexspeeltjes schoonmaken in de vaatwasser kan gewoon! Maar let op: hHet geldt namelijk niet voor elektrische speeltjes, zoals vibrators. Ook als ze waterproof zijn. Ze zijn namelijk niet opgewassen (haha) tegen een wilde wasbeurt. Dildo’s en buttplugs kunnen hier wel tegen, zolang het niet van poreus materiaal is gemaakt. Ook belangrijk: je gebruikt natuurlijk geen vaatwastablet, maar spuit een klein beetje milde zeep of de toy. Tot slot: doe je huisgenoten (en/of jezelf) een plezier en laat geen ander servies meedraaien.

Heb je nog vragen of eigen tips over het schoonmaken van sextoys? Laat een reactie achter!

Meer over sexspeeltjes:

Speeltje van de maand: Sway Vibes vibrerend slipje

5 must have speeltjes voor in je nachtkastje

Wordt mijn vriend onzeker als ik een vibrator koop? – VrijVraag #50

Beeld: Tumblr

1 reactie

Hoe en waarom maak je je sextoy schoon? - Pik Business 9 augustus 2019 - 16:08

[…] Lotte Lust vertelt ons onder andere wanneer je je speeltjes moet schoonmaken! […]

Beantwoord

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy