De geschiedenis van de vibrator

door Redactie

Volgens een urban legend droeg de Egyptische koningin Cleopatra haar dienaren op een uitgehouwen kalebas te vullen met bijen om haar geslachtsdelen te stimuleren, wat dus dienst deed als vibrator. Of dit waar is, is niet helemaal zeker. Wat we wel zeker weten is dat vrouwen altijd al seksueel genot wensen en naar middelen zochten om zichzelf te bevredigen, bijvoorbeeld met een vibrator. Dit is de volledige geschiedenis van de vibrator.

De vibrator in de prehistorie

In grotten in Duitsland zijn de eerste seksspeeltjes gevonden, die stammen uit 28.000 voor Christus. De speeltjes waren gemaakt van krijt of siltsteen.

De vibrator in de 19e eeuw

De eerste vibrator werd in 1869 toegeschreven aan de arts George Taylor. Het oorspronkelijke doel van de vibrator was het verlichten van de symptomen van depressie en angst bij vrouwen, bekend als hysterie (afgeleid van het Griekse woord voor ‘baarmoeder’)

Documentatie van hysterie dateert uit de 13e eeuw, maar het was Sigmund Freud die de ziekte strikt aan vrouwen toeschreef. Voordat de vibrator in de 19e eeuw in het spel kwam, vingerden dokters vrouwen op hun operatietafel (dit werd een zogenaamde ‘bekkenmassage’ genoemd).

De vibrator in de 20e eeuw

In de jaren ’20 van de 20e eeuw werd de vibrator voor het eerst geïntroduceerd als apparaat voor thuisgebruik. Ook verschenen vibrators steeds vaker in pornofilms- en tijdschriften. Vaak werden de vibrators op de markt gebracht als ‘massage-apparaten’ voor de spieren.

In de jaren ’30 kwamen steeds meer innovatieve vibrators op de markt. Eén van die innovatieve vibrators heette de ‘Massage Master II.’ Vervolgens kwam in 1952 de Niagara Handheld Unit 1 uit. Dit was de eerste vibrator waarbij je zelf de snelheid kon instellen. Alle andere vibrators tot de jaren ’50 hadden alleen een aan-uit knop.

Toen in de jaren ’60 de seksuele revolutie begon, begon er ook een vibrator-revolutie. De vibrator werd steeds populairder en de eerste variant van de wand vibrator kwam op de markt. In de jaren ’70 werden er serieuze verbeteringen doorgevoerd aan de vibrators. Bovendien werd de Hitachi-wand uitgevonden in de jaren ’70; een vibrator die nog steeds veel verkocht en gebruikt wordt.

Toen steeds meer vrouwen hun eigen sexspeeltjesbedrijven begonnen in de jaren ’80 en ’90, wilden ze producten maken die hen aanspraken, in plaats van door mannen ontworpen vibrators. Één van de dingen die ze echt wilden? Een vibrator die was ontworpen om in de eerste plaats te focussen op clitorale stimulatie. De Fukuoku, een van de allereerste vingervibrators, was daar specifiek op gericht.

De vibrator in de 21e eeuw

In de 21e eeuw kregen sexspeeltjes voor vrouwen een stijlvolle upgrade. Het was niet langer alleen bedoeld voor zelfbevrediging, de speeltjes moesten er ook mooi uit zien, zoals de Crave Vesper-vibrator. Er begon een soort sex-tech revolutie, die seksualiteit en plezier samenbracht met moderne technologie en minimalistisch design.

Tegenwoordig worden de meeste sexspeeltjes voor vrouwen ook daadwerkelijk gemaakt door vrouwen. Er zijn talloze soorten vibrators; clitoris vibrators, Tarzan vibrators, wand vibrators, G-spot vibrators

Meer lezen over vibrators:

Met deze 10 stille vibrators maak je niemand wakker

Review: 3 vrouwen testen de krachtige Zumio Spiro-tip vibrator

Speeltje van de maand: The Violet Rabbit Vibrator


Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy