Waarom je nooit siliconen glijmiddel bij sexspeeltjes moet gebruiken

door Lotte

Glijden doe je gemakkelijker, lekkerder en soepeler met behulp van glijmiddel. Zoals je misschien weet bestaan er verschillende soorten glijmiddel: op basis van water, siliconen of olie. Wist je ook dat elk zijn eigen do’s en don’ts heeft? Een nog veel te onbekend feit is dat siliconen glijmiddel niet goed samen gaat met siliconen seksspeeltjes. Sterker nog: het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Als je je wel eens verdiept hebt in de verschillende soorten glijmiddel en hun functie dan ben je het advies vast tegengekomen: siliconen glijmiddel en siliconen sextoys moet je niet samen gebruiken. Waarom dat precies is, wordt in de meeste artikelen niet erg op door gegaan. Wij zullen het je hier haarfijn uitleggen.

siliconen glijmiddel sexspeeltjes

Siliconen glijmiddel en siliconen sexspeeltjes

Glijmiddel op siliconenbasis is fantastisch vanwege meerdere redenen. Het droogt minder snel op, je kunt het onder water gebruiken en je voorkomt een pijnlijke punani. Het grote nadeel is dat je het beter niet kunt gebruiken in combinatie met je sexspeeltjes. Hierbij gaat het dan specifiek om speeltjes die gemaakt van siliconen materiaal. Klinkt tegenstrijdig, hè? Dat klopt. Het probleem is dat siliconen zich aan siliconen kan hechten. Je speeltjes kunnen hierdoor gaan smelten en plakken. Jakkie. Dat wil je natuurlijk niet.

Kwaliteit van de sextoy

Voordat je alles uit je handen laat vallen en naar je nachtkastje holt… deze chemische reactie zal niet altijd en niet gelijk ontstaan. Dat zit ‘m meestal in het verschil tussen platinum siliconen en gewoon siliconen. Het onbewerkte product is een gelatine-achtig goedje dat uitgehard, gevulkaniseerd of gekatalyseerd moet worden voordat het sextoymateriaal of glijmiddel wordt. Hoe dat proces verloopt bepaalt de kwaliteit van het siliconen. Wanneer er platina wordt gebruikt als katalysator, spreek je van ‘Platinum Silicone’. Deze zijn van de beste kwaliteit en smelten, scheuren en verbuigen veel minder snel. Ook zijn ze minder vatbaar voor het bovengenoemde effect van siliconen glijmiddel. Het probleem is dat je als consument niet kunt weten of je speeltje van platinum silicone is. Grote namen in de sexspeeltjesbusiness zullen beloven dat hun producten van platina kwaliteit zijn gemaakt, terwijl andere bedrijven gewoon “siliconen” of “100% siliconen” op hun producten vermelden.

Kwaliteit van het glijmiddel

Ook de kwaliteit van het glijmiddel heeft invloed op het wel of niet versmelten van siliconen glijmiddel en siliconen sexspeeltjes. Yes, de ene lube is de ander niet. Siliconen glijmiddel van hoge kwaliteit hoort maar drie ingrediënten te hebben: Dimethicone, Dimethiconol en Cyclomethicone. Hoewel de laatste vaak wordt vervangen door Cyclopentasiloxaan. Toevoegingen zoals Vitamine E of Aloë Vera zijn prima, maar doorgaans is de vuistregel: hoe minder ingrediënten, hoe beter. Bij glijmiddel waarbij Dimethicone de voornaamste ingrediënt is, gaan het beste samen met hoge kwaliteit siliconen speeltjes.

siliconen glijmiddel siliconen sexspeeltjes (1)

Test je producten

Toch is het kiezen voor Platinum Silicone en hoge kwaliteit siliconen glijmiddel geen garantie dat het materiaal elkaar niet gaat bijten. Wil je het tóch samen gebruiken? Zorg dan dat je ver van tevoren een test doet op je speeltje op een plekje die niet bij je naar binnen gaat. Laat hier een drupje lube een dag op rusten en bekijk wat het effect is. Zie je dat het materiaal van textuur, structuur of op een andere manier verandert? Niet gebruiken! Je zit altijd safe met glijmiddel op waterbasis natuurlijk!

Siliconen glijmiddel en speeltjes van ander materiaal

Siliconen glijmiddel kun je wel veilig gebruiken met toys gemaakt van andere materialen: plastic, hout, glas en metaal.

Pjur, het merk dat bekend is om hun geweldige siliconen glijmiddel, heeft in samenwerking met We-Vibe een speciaal glijmiddel op waterbasis gemaakt dat geheel veilig is om te gebruiken met je We-Vibe. Het heeft weliswaar niet dezelfde fijne voordelen als siliconen glijmiddel, maar met zo’n goed merk zit het vast wel goed.

Welk glijmiddel voor welk doel?

Hoe zat het ook al weer met andere soorten glijmiddel? Hierbij een korte cheatsheet:

Glijmiddel op waterbasis

Gebruik: condooms en sexspeeltjes.
Voordeel: spoelt makkelijk af, geen geklieder
Nadeel: droogt snel op

Glijmiddel op siliconenbasis

Gebruik: vaginale en anale sex, ook onder water te gebruiken.
Voordeel: ideaal voor een lange sexsessie: solo of met een partner.
Nadeel: niet te combineren met sextoys

Glijmiddel op oliebasis

Gebruik: niet gebruiken voor (solo)sex of met sexspeeltjes
Voordeel: geen!
Nadeel: glijmiddel op oliebasis is niet bedoeld voor sex. De olie kan de slijmvliezen verstoppen en daardoor infectiegevaar veroorzaken. Daarnaast kunnen condooms schuren in combinatie met olie.

Meer over glijmiddel:

Wat elke vrouw moet weten over glijmiddel

Welk glijmiddel kies je?

Au! Zo voorkom je pijn tijdens sex

Bron: Secretpleasureblog, LoveHoney / Beeld: Tumblr, Pinterest

Laat een reactie achter

Dit vind je leuk

Wij gebruiken cookies om het gebruik van LotteLust te optimaliseren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookies Policy